Plangi! Iata 4 motive pentru care e BINE sa versi lacrimi!
calendar_month 23 Mar 2016, 00:00
Cea mai larg acceptata de emotie, fericirea, este, printre altele, un semn de incredere, de securitate si de succes. Asa se face ca uneori mimam fericirea doar pentru a castiga prieteni si admiratori. Insa mai experimentam si frica, furia, dezgustul sau tristetea. Iar lacrimile sunt de multe ori o exprimare a emotiilor.
Cultura noastra obisnuieste sa condamne tristetea, considerand-o daunatoare si nesanatoasa. Oamenii care nu se tem sa-si exprime tristetea sunt, de fapt, mult mai sanatosi din punct de vedere mental decat cei care fug de ea cu tot dinadinsul. Iata de ce:
Nu se tem de emotiile lor
Atunci cand te copleseste bucuria iti ascunzi zambetul? De ce sa te abtii sa plangi atunci cand esti trist? Oamenii care ignora tristetea se priveaza de un aspect important al vietii lor. Plansul nu este semn de slabiciune, este un semn ca si tu esti un om, care are sentimente si te poti manifesta astfel si in public.
Inteleg proprietatile vindecatoare ale lacrimilor
Asa cum supapa elibereaza saliva adunata pe gatul unei trompete, asa si tu trebuie sa dai drumul lacrimilor in perioadele in care se acumuleaza stres, durere si frustrare. Este modul organismului de a se curati, iar ochii functioneaza precum un canal de scurgere pentru emotiile negative. Proprietatile curative ale lacrimilor nu se limiteaza doar la lacrimile de tristete, ci si la cele de bucurie. In ambele cazuri e vorba despre o emotie extrema.
Studiile au aratat ca prin plans se elibereaza toxine, iar lacrimile ajuta la imbunatatirea vederii si pot ucide pana la 95% din bacterii in doar 10 minute de plans.
Stiu cat de benefice sunt
Studii psihologice recente au stabilit faptul ca plansul stimuleaza creierul pentru elibereaza endorfine, hormonii "vinovati" pentru starea de bine a organismului. Acestea actioneaza si ca un analgezic natural. In plus, lacrimile scad nivelul de mangan, care, atunci cand este crescut, provoaca un stres urias creierului.
Nu le pasa ce cred ceilalti din jur
Plansul este stigmatizant pentru ambele sexe. Daca plange o femeie, este considerata instabila emotional si in cautarea atentiei din partea celorlalti. Daca plange un barbat, este vazut drept un pampalau care nu e in stare sa isi controleze emotiile. Toate aceste generalizari incurajeaza ambele sexe sa isi inchida tristetea in adancul inimii lor. Desi este o lupta dificila, e bine sa ne straduim sa invingem constrangerile sociale care atarna pe umerii nostri. Cei care isi manifesta tristetea in public nu doar ca sunt curajosi, dar sunt si activisti pentru o societate mai sanatoasa emotional.
Noutati