Primul an de studentie: ce trebuie sa stii inainte sa incepi facultatea
3/37991
calendar_month 02 Iun 2016, 00:00
Primul an de facultate aduce o schimbare majora in viata fiecarui student, mai ales daca te muti intr-un oras nou, pe care nu il cunosti foarte bine. Vei invata sa iti gestionezi bugetul lunar, vei avea noi colegi, iti vei face noi prieteni si te vei obisnui sa iti porti singur de grija.

Pentru fiecare boboc, aceasta etapa este una entuziasmanta, dar poate fi si putin infricosatoare, mai ales daca nu stii la ce sa te astepti. Noi ti-am pregatit un mic ghid de "supravietuire" pentru ca primul tau an ca student sa fie cat mai usor, iar tranzitia de la viata de liceu la cea de facultate sa fie una cat mai lejera.

Majoritatea adolescentilor stiu inca din timpul liceului ce facultate vor sa urmeze, asa ca dupa ce ai dat admiterea ai o vara intreaga de organizat si pus la punct toate detaliile mutarii. Primul lucru pe care ar trebui sa il faci este sa sarbatoresti. Bucura-te ca ai scapat de griji, ca ai intrat cu brio la facultate si ia-ti un ragaz sa te deconectezi de comentariile invatate pentru Bacalaureat sau integralele care ti-au mancat noptile inainte de examen.

Prima intrebare: unde vei locui?

Cand te vei simti cu mintea limpede si usoara, este timpul sa stabilesti lucrurile de care vei avea nevoie in primul an de facultate. In primul rand, decide unde vei locui. Vei sta intr-un campus studentesc, la camin, sau vei locui cu chirie? Avantaje exista de ambele parti, iar viata la camin iti poate oferi niste experiente unice. Esti mai aproape de colegi si de studentii din anii mai mari, care te pot ajuta cu sfaturi, este mai usor sa socializezi si sa iti faci prieteni si, in unele cazuri, esti la cativa pasi de facultate.

Cumpara-ti din timp lucrurile de care ai nevoie

Indiferent ca te muti cu chirie sau la camin, vei avea nevoie de lenjerii de pat, prosoape, un aspirator, un fier de calcat, matura, mop, produse de curatat, cateva rafturi pentru carti si pentru cursurile stufoase pe care le vei strange pana la inceputul primei sesiuni. In plus, ar fi bine sa ai si o imprimanta precum aceasta, pentru ca vei avea cu siguranta de predat numeroase proiecte, iar daca seminarul va incepe de la prima ora, iti va fi greu sa gasesti o imprimanta prin vecini. Iar daca locuiesti la camin, se vor gasi multi studenti care sa aiba nevoie sa scoata cursuri sau proiecte la imprimanta, asa ca este o ocazie sa scoti si cativa bani de buzunar in plus.

Recomandat ar fi sa inspectezi inainte camera de camin sau apartamentul in care vei locui si sa faci o mica evaluare. Este nevoie sa schimbi draperiile sau camera trebuie zugravita? Ai nevoie sa montezi cateva polite sau rafturi pe pereti sau ai deja suficient spatiu de depozitare? Arunca o privire si in dulap si vezi cum sunt organizate caturile. Cu siguranta vei avea nevoie de umerase si de cateva cutii pentru a-ti tine lucrurile in ordine. Daca faci toate aceste lucruri din timp, te vei putea relaxa si bucura in primele zile de facultate, fara a sta cu grija ca mai ai de facut cumparaturi.

Cunoaste-ti colegii de camera sau de apartament

La camin nu vei locui singur, asa ca este important sa ii cunosti pe cei cu care vei imparti acelasi spatiu pentru urmatorul an. Ideal ar fi sa iti poti contacta colegul din timp, daca vei locui cu o persoana necunoscuta, si sa stabiliti lucrurile pe care le veti pune la comun. Intr-o camera de camin nu au ce cauta doua frigidere, deci ganditi-va care dintre voi il va aduce. La fel si cu produsele pentru curatenie, pe care le puteti cumpara impreuna.



Da o raita prin campusul facultatii

Cu putin timp inainte de festivitatea care anunta deschiderea anului scolar, da o tura prin facultate si prin campus. Familiarizeaza-te cu locul, afla unde sunt cantinele la care se poate manca ieftin si bine, in ce localuri poti bea o cafea cand ai o fereastra.

Cand iti afli orarul, invata sa te orientezi prin cladirea univeristatii, astfel incat sa nu intarzii dimineata pentru ca te-ai invartit jumatate de ora pe holuri, in incercarea de a gasi sala de clasa.

Nu uita insa ca poate cel mai important lucru este sa privesti intrarea la facultate ca pe o etapa spre maturizare si sa fii constient ca de acum incolo tu esti responsabil pentru viitorul tau. Abordeaza, deci, primul an de studentie cu seriozitate, dar bucura-te si de experientele noi pe care le vei avea si distreaza-te alaturi de prieteni.

Sursa foto: Shutterstock