Primul transplant cu celule stem din Romania, pentru un copil cu autism
calendar_month 29 Ian 2019, 00:00
O noua premiera medicala va acea loc saptamana aceasta in Romania. Un copil diagnosticat cu autism va avea parte de un transplant cu celule stem. Acesta este primul tratament de acest gen, din Romania.
O fetita diagnosticata cu autism va beneficia saptamana aceasta de un transplant cu celul stem. Transplantul va avea loc la o clinica din Bucuresti, iar medicii sunt extrem de optimisti in privinta rezultatului.
Celulele au fost recoltate in 2014, apoi procesate prin separare celulara si criogenate pana in momentul in care transplantul va avea loc, la solicitarea parintilor copilului.
O fetita diagnosticata cu autism beneficiaza de transplant de celule stem
In luna decembrie a anului trecut, parinţii fetitei diagnosticate cu autism, au contactat compania banca de celule stem pentru pregati pentru transplant proba recoltata la nastere.
"Familia a cautat solutii pentru situatia cu care se confrunta. Astfel au ajuns la decizia de a utiliza proba de celule stem recoltata la nastere prin intermediul Stem Sure. Tratamentul cu celule stem pentru autism este un tratament inovator nestandardizat, de care beneficiaza copii din intreaga lume inca de cativa ani. Centrul Medical Duke University din SUA este cunoscut in intreaga lume pentru rezultatele bune pe care le-a obtinut in tratamentul cu celule stem al copiilor cu autism. Ne dorim din suflet ca si in acest caz, pacientul nostru sa obtina rezultatele foarte bune post-transplant pe care le asteptam ca urmare a experientei internationale pe care o cunoastem de la centre medicale precum cel amintit!", a afirmat dr. Bogdan Ivanescu, Directorul General al Stem Sure
Parintii au luat decizia de a efectua transplantul autolog (transplant ce utilizeaza celulele proprii) in Bucuresti. Prin urmare, la solicitarea parintilor, Stem Sure, parintii si personalul medical implicat au inceput parcurgerea tuturor etapelor premergatoare eliberarii probei de celule stem stocata in banca.
Pregatirea si eliberarea probei pentru transplant este un proces complex, ce cuprinde verificarea identitatii copilului de la care a fost recoltata proba, realizarea de teste de confirmare genetica (teste HLA), reverificarea din punct de vedere infectios a probei precum si retestarea viabilitatii si a numarului de celule stem din proba.
"Suntem alaturi de parinti in tot ce presupune pregatirea pentru transplant si pana la momentul in care proba de celule stem este livrata echipei medicale ce va efectua procedura. Astfel, ne asiguram ca ne-am respectat promisiunile facute in momentul in care parintii ne-au insarcinat cu pastrarea unui material atat de pretios – celulele stem recoltate la nasterea copilului lor si, mai important, ca am asigurat copilului cele mai bune sanse pentru tratarea cu succes a conditiei sale. Transplantul este etapa finala si de fapt scopul pentru care parintii decid sa recolteze celule stem la nasterea copilului lor. Bineinteles ca nimeni nu isi doreste sa ajunga la momentul in care sa fie nevoie sa solicite proba pentru transplant – insa, daca acest lucru se intampla, noi suntem aici si vom sprijini parintii cu ceea ce ne sta in puteri", a afirmat dr. Monica Novac – Director Medical al Stem Sure.
Pregatirea pentru transplant
In luna decembrie a anului 2018 parintii au solicitat eliberarea spre transplant a probei de celule stem pe care i-a fost recoltata la nastere, micutei. A urmat o saptamana in care s-au pus la punct documentele obligatorii care certifica faptul ca proba urmeaza sa fie utilizata in conditii medicale proprii diagnosticului, in cazul de fata, autism.
In baza acestor documente, Stem Sure a transmis echipei medicale informatii referitoare la viabilitatea celulelor stem criogenate, a numarului acestora si a conditiilor de sterilitate a probei.
A urmat apoi faza a doua a eliberarii probei, si anume validarea sursei probei prin testarea genetica HLA care a confirmat ca proba in discutie reprezinta materialul biologic recoltat de la pacienta in 2014.
Ultima etapa care se afla in sarcina Stem Sure inainte de transplant o reprezinta livrarea probei de celule stem. Banca pe care Stem Sure o reprezinta are o vasta experienta in eliberarea de probe de celule stem tinere si, de aceea, punerea la dispozitia specialistilor a probei Stem Sure a fost realizata in conditii perfecte: in tanc mobil de criogenare cu azot lichid avand o temperatura ce ajunge pana la -196°C.
"Transplantul urmeaza a fi efectuat in cursul acestei saptamani. Credem ca rezultatul va fi unul foarte bun! Fiind si noi parinti, apreciem si recunoastem toate eforturile facute de parintii fetitei, pentru a putea oferi acest tip de tratament inovator copilului lor. si vreau sa va asigur si pe aceasta cale, ca Stem Sure este o companie total dedicata familiilor din Romania, oferindu-le solutii datatoare de viata la nivelul a cel putin 3 generatii: de la transplantul cu celule stem tinere recoltate la nastere si pana la recoltarea si transplantul cu microgrefe specializate, precum Rigenera, la varsta adulta! ", a declarat dr. Bogdan Ivanescu, Director General al Stem Sure.
Sursa foto: unsplash.com
Noutati