Produsele apicole, un miracol pentru sanatate
calendar_month 09 Oct 2018, 00:00
Produsele apicole sunt un dar al naturii pentru sanatate. Acestea sunt ideale in special in sezonul toamna-iarna, pentru intarirea imunitatii.
Cele mai apreciate produse apicole sunt laptisorul de matca, propolisul, miere de manuka si pastula. Iata ce proprietati benefice au acestea pentru organism si de ce trebuie sa le consumi mai des.
Laptisorul de matca este o substanta secretata de glandele hipofaringiene ale albinelor si are rol de hrana pentru regina si pentru larvele albinelor, in primele trei zile de viata ale acestora. Este produs in cantitati reduse, de aceea nu este un produs consumat la scara larga. Laptisorul de matca functioneaza ca stimulent cu actiune energizanta, reface celulele nervoase, reduce colesterolul si ajuta la refacerea organismului dupa interventii chirurgicale, fiind recomandat inclusiv in cazul oboselii cronice, randamentului scazut din punct de vedere psihic si fizic, anorexiei, afectiunilor hepatice si nu numai.
Mierea de Manuka este cunoscuta ca fiind cel mai puternic antibiotic oferit de natura. Aceasta are proprietati antibacteriene, antiinflamatorii, antifungice, antioxidante, antivirale si antiseptice, reprezentand un aliat de nadejde pentru sanatate.
Pastura este polenul depozitat in faguri ce fermenteaza in mod natural sub influenta substantelor adaugate de albine, a microorganismelor si datorita conditiilor de conservare. In urma fermentatiei, care dureaza trei luni, rezulta un produs diferit de polenul initial, avand o valoare terapeutica si antibiotica de trei ori mai mare decat acesta. Astfel, pastura are proprietati valoroase datorita unui continut mai ridicat in monozaharide, vitamina K, enzime si aminoacizi, a unui procent mai mare de polen cu exina lizata (deci mai usor asimilabile) si datorita unei aciditati mai crescute, ceea ce reprezinta un factor esential in pastrarea si mentinerea echilibrului metabolic.
Propolisul este un amestec de substante culese de pe cel putin 20 de specii de arbori si care reprezinta o bariera de protectie pentru stup. Studiile au aratat ca 21 de bacterii, 9 specii de ciuperci parazite si 30 de tipuri de virusuri sunt distruse de catre propolis datorita proprietatilor sale antiinfectioase, potrivit vegis.ro.
Sursa foto: unsplash.com
Noutati