Rata analfabetismului in Romania creste in fiecare an
3/38485
calendar_month 28 Mar 2017, 00:00
Analfabetismul functional este atunci cand o persoana stie sa citeasca, dar nu intelege ce a citit. Mai precis, o persoana poate reproduce verbal sau in scris un text, dar nu il intelege suficient pentru a-l folosi ca resursa.

Notiunea de analfabetism absolut este data de UNESCO in 1958, ceea ce inseamna ca o persoana nu a invatat niciodata sa scrie si sa citeasca.

Persoanele cu probleme de analfabetism functional sunt cei care au urmat o scoala si au obtinut o diploma corespunzatoare unui nivel de educatie sau au parasit scoala inainte de obtinerea unei diplome, dar care, in ambele situatii, nu detin suficiente competente de baza.

Conform unui raport al Comisiei Europene, arata ca 40% dintre romani au dificultati in a scrie si a citi. Singura tara care sta mai prost ca noi la acest capitol, este Bulgaria, avand un procent de 41%. Potrivit raportului Comisiei Europene, media abandonului scolar in Romania este de 18% in anul 2015, cu 4% mai mult fata de media Uniunii Europene, care este in jur de 14%.

Opinia specialistilor este ca Romania este in aceasta situatie deoarece principala metoda de invatare a elevilor romani este memorarea. Memorarea este reprezentata de retinerea unor concepte fara a le trece prin filtrul mintii si fara a le intelege. Benefic pentru elevii romani, ar fi sa sa se axeze pe intelegerea conceptelor prezentate de programele didactice, ci nu pe memorarea acestora.

Singura carte care contine toate cuvintele limbii romane, este DEX-ul. Dictionarul explicativ al limbii romane potrivit unor statistici, are un numar de 670.000 de cautari lunare pe google, iar cei care vor sa cumpere unul, cauta „dex pret” care are un numar de 260 de cautari lunare. Acest lucru arata ca oamenii prefera sa foloseasca dex-ul online, nu sa detina unul.

Potrivit statisticilor de la Editura Univers Enciclopedic, romanii au un interes mai mare pentru pachetul promotional DOOM DEX, care este alcatuit din Dictionarul Ortografic Ortoepic si Morfologic + Dictionarul explicativ al limbii romane. Romanii prefera sa cumpere si DOOM-ul pentru ca stiu ca este destinat tuturor celor care doresc sa se exprime corect. Cu alte cuvinte acest pachet este conceput pentru toate persoanele care vor sa se exprime corect, in scris si oral, in conformitate cu normele lingvistice si literare actuale.