
Viața de student creează, fără îndoială, unele dintre cele mai frumoase amintiri, dar vine la pachet și cu o serie de provocări. Printre acestea se află și gestionarea bugetului. În această perioadă, când studiul are prioritate, se poate dovedi mai dificil să îți construiești propriul plan financiar. Este important să te gândești la modalități eficiente care să te ajute să strângi bani rapid și să poți în același timp să te concentrezi asupra prezenței la facultate și a învățatului. Aceste metode simple te pot ajuta să îți ții controlul asupra situației financiare și să o gestionezi într-un mod adecvat, fără să-ți aducă bătăi de cap.
Fă-ți un buget pentru cheltuieli elementare
Încă de la început este bine să-ți construiești un buget realist, spun specialiștii. Așadar, trece pe foaie toate veniturile pe care le ai. Ajutorul financiar primit de la părinți sau de la alți membri ai familiei, bursa, dar și veniturile pe care le obții, în cazul în care ai un job. Stabilește concret suma de care dispui, dar și cheltuielile lunare, cum ar fi factura la telefon, chirie, mâncare, abonament la metrou sau alte mijloace de transport și costuri care sunt elementare. În acest fel, vei ști care este suma destinată acestor lucruri de care nu te poți lipsi. Vezi câți bani îți mai rămân din bugetul total, iar din aceștia pune o parte deoparte. Poate fi tentant să te orientezi apoi spre shopping, tot felul de vacanțe sau ieșiri la restaurante, însă gândește-te cât de importante sunt acele lucruri în momentul respectiv pentru tine. Un cont de economii îți va oferi siguranță, liniște și ajutor financiar, atunci când apar situații neprevăzute, urgent de rezolvat.
Caută joburi part time
Anii de facultate pot fi destul de solicitanți. În această perioadă, studiul este prioritar, însă nu strică să faci primii pași către zona muncii. Nu trebuie să-ți iei un job full time, dar te poți orienta către colaborări part-time. În acest fel, vei reuși să-ți suplimentezi veniturile, dar și să capeți experiență într-o anumită zonă profesională. Așadar, caută pe platformele dedicate programe de internship care sunt plătite sau dacă ai o anumită pasiune, vezi dacă poți să îți găsești un astfel de job. Spre exemplu, îți poți căuta o colaborare pe partea de redactare articole sau te poți ocupa de platformele sociale ale unei companii. Astfel de joburi nu necesită neapărat un program strict de muncă, ci un anumit termen la care să fie finalizat acel proiect.
Evită cumpărăturile impulsive
Tendința de a cheltui banii pe tot felul de obiecte poate fi destul de mare. Important este să te întrebi dacă acel obiect îți este cu adevărat necesar. Fă acest exercițiu de fiecare dată când ești ispitit să mergi la shopping.
Renunță la lucrurile pe care nu le mai folosești
O altă metodă care îți poate aduce bani rapid este să renunți la lucrurile pe care nu le mai folosești, scriu cei de la investopedia.com. Pot fi haine sau alte obiecte, cum ar fi un aparat de fotografiat sau un telefon mai vechi. Dacă observi că le ai de ceva timp, însă au trecut luni bune de când le-ai utilizat ultima dată, atunci poate nu ar fi rău să le scoți la vânzare. Urmărește platformele de profil și postează anunțuri cu produsele respective. Sau împreună cu alți colegi, organizează o sesiune de vânzări, prin care să oferi ce nu îți mai este necesar, astfel încât să beneficiezi de modalități financiare simple de câștig.
Sursa foto: pexels.com




