Rezerva bilete de avion spre Istanbul, pentru o vacanta de neuitat
calendar_month 09 Iun 2017, 00:00
Vacanţa studenţească se apropie şi poţi să te gândeşti să achiziţionezi bilete de avion spre Istanbul, una dintre cele mai populare destinaţii de vacanţă pentru tineri, cu oferte de distracţie de zi şi noapte extraordinare, croaziere, cluburi, locuri de shopping şi plimbări minunate. Dacă vrei să te bucuri de o binemeritată vacanţă după eforturile intense din sesiune, îţi propunem un top al celor mai atractive 10 obiective turistice pe care le poţi explora într-un sejur în Istanbul, oraşul situat pe şapte dealuri, asemeni Romei.

Aflat permanent sub efervescenţa influenţelor europene şi asiatice, oraşul Istanbul din Turcia are avantajul geografic de a fi situat de o parte şi alta a strâmtorii Bosfor (între Marea Marmara şi Marea Neagră), fiind situat pe două continente, cel european - tracic şi cel asiatic - anatolian. Oraş peninsular cu şapte coline, Instanbulul a fost capitala a trei mari imperii: roman, bizantin şi otoman, timp de peste 1.600 de ani, sub conducerea a numeroşi împăraţi şi sultani. Poţi călători oricând în Istanbul, clima fiind mediteraneeană cu patru anotimpuri. În general, în oraş sunt veri calde, însorite, cu umiditate ridicată, ploi ocazionale şi ierni reci, cu zăpezi frecvente între lunile noiembrie şi aprilie.

După ce ai luat biletele de avion spre Istanbul, poţi bifa pe agenda de vacanţă Palatul Topkapi, situat în zona Cankurtaran, din Istanbul. Palatul medieval, amenajat pe malul mării, este locul ideal pentru o plimbare însorită, cu brize blajine aduse de valurile Mării Marmara, în timpul căreia descoperi universul secret al sultanilor din Imperiul Otoman. Construit în anul 1478, în timpul califatului lui Mehmet Cuceritorul, palatul Topkapi a fost reşedinţa sultanilor până în secolul XIX, iar mai tarziu, în 1985, a fost declarat sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, fiind primul muzeu al Republicii Turcia. Complexul cu o suprafață de aproximativ 400.000 mp este structurat ca un mic oraş cu patru curţi interioare separate, conectate prin pasaje şi grădini, cu spaţii administrative, pavilioane şi terase din marmură albă. Muzeul Palatului Topkapi găzduiește multe comori: bijuterii imperiale cu aur şi diamante, precum şi relicvele profetului Mahomed. Muzeul, Haremul și Hagia Irene pot fi vizitate zilnic, între orele 9:00 - 18:45 în sezonul de vară (15 aprilie - 30 octombrie) şi între orele 9:00 - 16:45 în sezonul de iarnă (30 octombrie - 15 aprilie), cu excepția zilei de marți, când este închis.

Multe zboruri spre Istanbul transportă turişti tineri care aleg să viziteze Hagia Sophia, "cea de-a opta minune a lumii", cea mai mare biserică construită de fostul Imperiu Roman de Est, situată în zona Cankurtaran din Istanbul. Lăcaşul de cult a fost biserică pentru 916 de ani, iar, după cucerirea orașului de către Fatih Sultan Mehmed, Hagia Sofia a fost transformată în moschee, pentru 482 de ani. Mai târziu, în 1935, Hagia Sophia a devenit muzeu de artă și arhitectură bizantină şi otomană. Te poţi opri la Hagia Sophia, oricând în timpul săptămânii pentru a-i explora trecutul şi istoria, în timpul verii, orele de vizită fiind între 9.00 și 19.00.

Faţă în faţă cu Hagia Sofia se află Moscheea Albastră sau Moscheea Sultanahmet, construită între anii 1609 și 1616 în timpul domniei lui Ahmed I. Te vei întreba sigur de ce a fost numită Moscheea Albastră, dacă exteriorul ei nu are nici măcar o urmă de albastru... Păşeşte cu încredere în interiorul clădirii şi vei fi impresionat de puterea luminii albastre de la cele 260 de ferestre cu vitralii din secolul XVII. Tavanul înalt şi pereţii interiori sunt acoperiţi cu plăci albastre pictate manual cu flori, copaci și modele abstracte, în stilul Iznik. Moscheea Albastră are cinci cupole principale, șase minarete, opt cupole secundare şi câteva mici construcţii secundare: un spital, mormântul sultanului şi spatii anexe. Intrarea este gratuită, dar poți face o donație pentru conservarea moscheii. Cel mai bun moment de vizitat este dimineaţa sau o poți face în pauzele dintre cele cinci rugăciuni zilnice, ce se termină la miezul nopţii.



Poţi trece pe lista de vacanţă, după ce ai rezervat biletele de avion spre Istanbul, şi Palatul Dolmabahce, situat în districtul Besiktas, construit între 1843 și 1856, de către Sultan Abdulmecid I, fiind o reşedinţă luxoasă pentru secolul XIX. Mulţi tineri iubitori de artă îşi planifică zboruri Bucureşti - Istanbul pentru a admira cele mai exorbitante atracţii din palat, cum ar fi: plafoanele cu frunze din aur, scara de cristal, candelabrele de cristal, covoarele luxoase Hereke, sculpturile din alabastru şi picturile impresionante. După ce vei vizita palatul denumit şi „Versailles-ul Orientului”, va fi o mare plăcere să te relaxezi într-o cafenea din grădină și să bei o ceașcă de ceai, privind peisajul pitoresc al Bosforului. Cu excepția zilelor de luni și joi, poți vizita palatul în fiecare zi a săptămânii, între orele 09.00 și 16.00.

Minivacanţa la Istanbul poate continua cu o plimbare la Turnul Galata, unul dintre cele mai reprezentative repere ale orașului, situat în cartierul Beyoglu. Inițial cunoscut sub numele de Turnul lui Hristos, acesta a fost construit în anul 1348, în timpul extinderii coloniei genoveze din Constantinopol, ca cea mai înaltă clădire locală, cu funcţie de apărare şi de observaţie strategică militară. În timpul Imperiului Otoman, turnul a devenit închisoare şi apoi unitate otomană militară. În prezent, după ce a fost restaurat, a fost deschis publicului şi turiştilor. Poţi merge în orice zi, între orele 9.00 și 18.00, pentru a urca până la puntea de observare (turnul are o înălţime de 67 m), unde se află şi o terasă ce oferă o imagine panoramică spectaculoasă asupra oraşului. În partea superioară a turnului există un restaurant unde te poți bucura de delicii tradiționale turceşti.

Parcul urban Yildiz, situat în Beşiktaş, între palatele Yildiz și Cıragan, este unul dintre cele mai mari parcuri publice din Istanbul şi un loc popular de picnic în weekenduri. Vegetația parcului include magnolii, mici păduri de chiparoşi, pini, cedri şi grădini de lalele. Complexul se întinde pe o suprafață de 500.000 mp și are multe pavilioane, clădiri de palat și anexe. În timpul domniei Sultanului Abdulhamid al II-lea (1876-1909), Palatul Yildiz a fost reşedinţa principală, în locul Palatului Dolmabahce. Cu această ocazie, sultanul a dezvoltat complexul parcului şi a înființat ateliere de lucru pentru producția de dulapuri și porțelan, care au devenit astăzi actuala Fabrică de porțelan Yildiz. În 1890, a fost construit Yildiz Clock Tower, un turn cu trei etaje pe un plan pătrat, acoperit cu o cupolă ascuțită şi ferestre arcuite, o sinteză între designul oriental și cel neo-gotic, monument pe care îl poţi admira în parc. După plimbare te poţi opri la unul dintre pavilioanele palatului, amenajate ca restaurante confortabile şi moderne, pentru un moment de relaxare şi pentru a explora aromele îmbietoare din meniurile locale.

Cele mai multe zboruri Bucureşti - Istanbul transportă turişti care au ca destinaţie Marele Bazar, din zona Beyazit, districtul Fatih din Istanbul. Bazarul acoperit, cu o suprafață de 31.000 mp, seamănă cu un labirint, având 61 de străzi, 4.400 de magazine, 2.195 de ateliere, 18 fântâni, 40 hanuri, 12 moschei mici şi alte anexe. Este o adevărată plăcere să explorezi complexul labirintic, iar dacă doreşti să faci cumpărături, îţi poţi testa abilitățile de negociere, făcând astfel experiența şi mai memorabilă. Marele Bazar este una dintre cele mai mari și mai vechi piețe acoperite din lume, atrăgând zilnic între 250.000 și 400.000 de vizitatori. Grand Bazaar din Istanbul este cunoscut pentru vânzarea mirodeniilor, bijuteriilor, ceramicii și covoarelor. Bazarul este deschis în fiecare zi, de la ora 9:00 până la ora 19:00, cu excepția zilelor de duminică și a sărbătorilor legale.

Dacă apetitul pentru shopping abia ţi s-a deschis, merită să te opreşti şi la Vialand Mall, în zona Yeşilpinar, districtul Eyup din Istanbul, un adevărat paradis al cumpărăturilor. În interiorul mall-ullui vei găsi o arhitectură prietenoasă, cu străduţe de cumpărături, aerisit amenajate, şi o linie de tramvai centrală, fiecare magazin fiind foarte atrăgător, cu faţadă elegantă şi luminoasă, în stil tradiţional turcesc. Aici poţi găsi o gamă bogată de oferte şi colecţii de modă, de la mărci sport, până la cele mai elegante branduri de design vestimentar, la preţuri accesibile. Dacă vrei să petreci şi mai mult timp aici poţi alege să vezi un film la cinema, o piesă de teatru sau un spectacol, sau poţi opta chiar pentru sala de fitness sau bowling. Dacă tot eşti în zonă, merită să te opreşti şi la un restaurant turcesc din mall să iei prânzul. Complexul Vialand, structurat pe trei etaje, cu spaţii comerciale, divertisment şi lifestyle e deschis zilnic de la 10 dimineaţa până la 10 seara.

Începe o zi din vacanţa ta cu energie pozitivă, printr-o croazieră pe Bosfor, strâmtoarea cu 32 km lungime, conectată cu Marea Marmara, în sud şi Marea Neagră, în nord. Punctul de plecare al călătoriei la bordul unui vaporaş sau feribot se află în zona europeană a oraşului, la Eminonu, Kabataș sau Beșiktaș, aceasta continuând pe linia Bosforului spre zona anatoliană (Uskudar, Harem, Haydarpașa sau Kadıkoy). Croaziera poate ţine de la minimum o jumătate de oră (cu o singură escală între Kabataș și Uskudar) până la două ore dacă se ajunge până în Porturile asiatice Haydarpașa sau Kadıkoy. Te poţi bucura de peisajul istoric, presărat cu moschei şi palate medievale şi fortăreţe, plutind lin pe valurile Bosforului şi savurând tradiţionala băutură aromatizată salep sau o excelentă cafea turcească.

În esență, distracţia nu este completă până când nu participi la viaţa de noapte din districtul petrecerilor, Beyoglu! Epicentrul efervescent al distracţiei pentru tinerii turişti, deschis în orice noapte a săptămânii, este districtul Beyoglu, care este totodată şi cel mai activ centru de artă din Istanbul. Strada Nevizade, aflată în centrul orașului Beyoglu, este locul cel mai potrivit unde poţi merge dacă vrei să experimentezi o noapte plină de viață în oraș. Mâncarea abundentă, muzica plină de viață dau o energie stradală extraordinară, așa cum nu ai mai văzut niciodată. Machine Club, situat în zona Huseyinaga Mahallesi, districtul Beyoglu, cu intrare liberă, este unul dintre cele mai populare cluburi de noapte de muzică electronică din Istanbul, sloganul lor fiind: "Muzică pentru bucurie".

Dacă vrei o minivacanţă de neuitat, alege să-ți cumperi bilete de avion spre Istanbul, o destinație de vis, aflată la marginea Europei, unde estul se întâlnește cu vestul. Conectând cele două continente, orașul ascunde straturile istoriei, într-o mişcare efervescentă şi plină de oferte de distracţii, care nu se oprește niciodată. Iar când ai nevoie de o pauză din acest ritm dinamic şi zgomotos, există întotdeauna o grădină frumoasă, o mică casă de ceai sau o moschee unde te poți destinde şi relaxa.