studentie.ro  »  Info studentie  »  Diverse  »  Se schimba ora! Cand trecem la ora de iarna si cum ne influenteaza acest lucru

Se schimba ora! Cand trecem la ora de iarna si cum ne influenteaza acest lucru

2/203864
calendar_month 04 Oct 2018, 00:00
In luna octombrie, Romania trece la ora de iarna. Trecerea la ora de iarna se face in ultima zi de sambata din octombrie. Astfel, ziua pe 28 octombrie, in noaptea de sambata spre duminica, ora 4:00 va deveni ora 3:00. Aceasta este oficial cea mai lunga zi din an, avand 25 de ore.

Pentru urmatorii ani, trecerea la ora de vara si la ora de iarna se va face la urmatoarele date:

  • 2019 – 31 martie (ora de vara) – 27 octombrie (ora de iarna)
  • 2020 – 29 martie (ora de vara) – 25 octombrie (ora de iarna)
Mecanismul prin care se schimba ora, primavara si toamna, este folosit in peste 100 de tari din lumea intreaga. Romania a aderat la ora de vara in 1932.

Cum ne afecteaza trecerea la ora de iarna

Trecerea la ora de iarna poate provoca tulburari ale bioritmului, informeaza stirileprotv.ro. Perturbarile produse de trecerea la ora de iarna constau in tulburari ale somnului, schimbarea apetitului, schimbari de dispozitie, si probleme de concentrare.

Unele persoane acuza o oboseala puternica dupa schimbarea orei, insotita eventual de o senzatie de disconfort si chiar de dureri de cap. Simptomele vor trece in cateva zile sau in maximum cateva saptamani.

Pentru ca adaptarea le noua ora sa se faca rapid, specialistii recomanda ca sambata seara sa te duci la culcare cu o ora mai tariu. In acest fel ora de trezire va fi aceeasi. Mai mult, acestia sustin ca duminica nu trebuie sa lenevesti prea mult in pat deoarece seara vei adormi foarte tarziu.

O serie de studii au evidentiat si o legatura intre schimbarea orei si numarul accidentelor rutiere. Aceasta legatura a putut fi corelata cu lipsa odihnei corespunzatoare pentru soferi. Cand s-a trecut la ora de vara in Manitoba, in 2014, s-a observat o crestere cu 20% a incidentelor rutiere.

Mai multi cercetatori au afirmat ca instalarea somnului la volan este un real pericol in aceste perioade de schimbare a orei si ca soferii trebuie sa se asigure ca sunt apti sa conduca atunci cand se trece la ora de vara sau la cea de iarna.

Sursa foto: unsplash.com