Sfaturi pentru absolventi pe care s-ar putea sa nu vrei sa le auzi!

calendar_month 10 Apr 2015, 00:00
Iata mai jos cateva astfel de sfaturi care te vor ajuta sa treci mai usor peste perioada de tranzitie de la viata fara griji de student la viata reala:
1. Nu astepta ca o oportunitate de job sa apara
Dupa facultate jobul nu mai este optional ca in studentie. El devine OBLIGATORIU. Si nu astepta ca primul ochit sa fie si jobul la care visai. Accepta orice fel de job chiar daca nu este in domeniul tau doar pentru a completa campul cu experiente de munca din CV. Chiar daca nu este ce iti doresti te va ajuta sa te adaptezi treptat cu statutul de angajat, iar in paralel vei putea cauta in continuare jobul pe care ti-l doresti.
2. Specializarea pe care ai obtinut-o in facultate nu te defineste ca om
Oamenii se schimba. Faptul ca ai urmat o facultate si ai obtinut o anumita specializare pe care ai considerat-o potrivita pentru tine la un moment dat nu inseamna ca nu mai poti evolua, ca nu te poti schimba, ca nu poti visa altceva decat ce ai crezut intial ca iti doresti. Nu te limita la specializarea obtinuta. Ea te-a ajutat sa te instruiesti, sa evoluezi si sa te maturizezi pana la urma. Dar poate fi doar o etapa a vietii tale fara nicio legatura cu viitoarea ta viata. Poti sa iti deschizi o afacere, sa continui sa studiezi, poti lucra in cu totul alt domeniu de activitate, posibilitatile tale sunt infinite si nu trebuie neaparat sa aiba vreo legatura cu diploma pe care o vei obtine.
3. Continua sa lucrezi la reteaua ta de relatii
Cunostintele si relatiile pe care le ai sunt foarte importante pentru tine ca individ si te pot ajuta sa obtii si o cariera la care visezi. Asadar, chiar daca ai dobandit un job, continua sa mentii relatiile cu fostii colegi de facultate, cu fostii profesori, cu prietenii si amicii din campus. Incearca sa iti extinzi cat mai mult lista de contacte pentru ca nu se stie cum, prin intermediul lor se va ivi la un moment dat o oportunitate de cariera mai buna pentru tine. Si tine minte: nu ai niciodata prea multe contacte in agenda!
4. Economiseste
Noi romanii nu prea avem obiceiul sanatos al economisirii banilor, ba dimpotriva, suntem tentati mereu sa cheltuim mai mult decat avem. Pentru a-ti forma acest obicei sanatos de viata ar trebui sa faci economii inca de la primul salariu. Deschide-ti un cont in care sa transferi chiar si sume foarte mici de bani la fiecare salariu. Banii pusi deoparte iti vor fi mereu de mare ajutor in caz de vreo urgenta.
5. Greul de-abia incepe
Faptul ca ai muncit din greu in ultima vreme la lucrarea de master si la tot felul de proiecte pe care le-ai avut de realizat, faptul ca simti ca 5 ani din viata ta ai muncit din greu pentru a ajunge sa tii aceasta diploma pretioasa in mana, te poate face sa crezi ca acum totul ti se cuvine si ca angajatorii ar trebui sa se bata pentru tine ca sa te aduca in companiile pe care le reprezinta. De fapt nu e deloc asa. Sunt zeci de mii de alti absolventi ca tine care vor spori competitia pe piata muncii. Asadar, fii pregatit ca greul de-abia acum sa inceapa, asa ca nu e deloc timpul sa te relaxezi si sa respiri usurat. Mentine-ti concentrarea si determinarea in realizarea obiectivelor pe care ti le-ai propus.
Foto: collegecandy.com
Noutati




