Sfaturi pentru studenti pentru a face fata stresului - Gestionarea timpului liber
3/38561
calendar_month 26 Ian 2018, 00:00
Dacă întrebi un student cât timp liber are în afara orelor de studiu, îți va răspunde că are atâta timp disponibil cât vrea. Studenții din ziua de azi sunt încrezători, responsabili pentru viața și performanța lor. Pentru unii, studiul este ceva foarte serios și reprezintă chiar un fel de slujbă cu normă întreagă. Ei merg la facultate zi de zi, au cursuri și laboratoare dimineața și după-amiaza și astfel ziua trece foarte repede, mai ales că pierd foarte mult timp și pe drum.

Unii studenți sunt dornici să câștige bani și pentru aceasta își iau un job part-time, iar în plus se mai ocupă și de menaj, gătit, în spațiul unde locuiesc. Pentru a-și rezolva anumite probleme financiare având în vedere faptul că dorințele lor sunt mari (ex. achiziționarea unor gadget-uri, plimbări, diferite vacanțe, distracții) pot face un credit nevoi personale și astfel situația banilor este oarecum rezolvată la momentul respectiv.

De asemenea studenții au acces și la cursuri online, care după ce sunt terminate pot oferi certificate acreditate. Multe dintre acestea se plătesc online în lei sau în dolari și astfel de cheltuieli pot fi acoperite prin credite rapidecare sunt destul de avantajoase. Sunt mii de cursuri pe o gamă variată de domenii, pe diferite site-uri foarte bine organizate:
  • Coursera – cursuri de dezvoltarea personală, afaceri, computer, etc.
  • Duolingo – cursuri pentru perfecționarea limbilor străine.
  • Atelierul Digital Google – oferă cursuri de optimizarea site-urilor, folosirea motoarelor de căutare, promovarea unui brand, SEO, e-mail markenting.
  • Lynda.com – cursuri de design, fotografie, vânzări, web și software development.
  • Codecademy – un site ce are cursuri IT, limbaje de programare, web development, data analytics, tools.
  • Khan Academy – are cursuri de vânzări, arte, economie, chimie, matematică, finanțe, IT.
  • Udacity – cursuri de inginerie, markenting și IT.


Internetul reprezintă o sursă uimitoare de cursuri de limbi străine care de care mai interesante. Se găsesc tot felul de cursuri sofisticate, tutoriale video, dicționare online – toate ajută la învățarea și perfecționarea limbilor străine. În ziua de azi este foarte important să cunoști măcar o limbă de circulație internațională la nivel avansat, așa că studenții sunt interesați să facă acest lucru în timpul facultății: dacă nu acum când încă sunt tineri, atunci când? Ei trebuie să aleagă cursurile cele mai bune (de ex. care au o metodă de învățare rapidă, sau care nu au dicționare restricționate), care îi ajută să pună în practică cât mai repede ceea ce învață.

Se spune despre studenții care nu au rezultate bune la facultate că sunt leneși. În realitate nu este așa. Termenul de ,,lenea studențeascăˮ se referă și la faptul că ei nu-și găsesc motivația de a învăța, probabil nu studiază ceea ce le place cu adevărat și urmează o facultate doar de dragul de a avea o diplomă.

În ceea ce privește dorința lor de a-și gestiona timpul, se pricep de minune la activitățile de agrement. Studenții au multă energie, pe care și-o consumă în aer liber, făcând sport, având anumite hobby-uri sau pasiuni. Chiar și cei care studiază profund, își fac timp pentru distracție și agrement, pentru a face câte o schimbare din când în când.



Cele mai populare activități sportive sunt: înot, fitness, alergare, arte marțiale, fotbal, tenis, volei, sporturi de iarnă. Multe dintre acestea necesită anumite cheltuieli ce pot fi acoperite prin credite de nevoi personale. Studenții pot câștiga bani de buzunar și prin activități de creație, de blogging, sau alte talente pe care le au (dans, meditații, etc). Toate acestea necesită și o licență de afaceri, de exemplu își pot face un PFA.

Foarte mulți dintre studenți lucrează pentru a-și plăti studiile, au ambiția de a termina pe banii lor facultatea pe care și-au ales-o, mai ales dacă își doresc cu ardoare să aibă o anumită profesie. Ei lucrează destul de multe ore pe săptămână pentru a avea banii necesari, indiferent de facultatea la care sunt, medicină, construcții, arhitectură, etc. Mulți dintre ei vor și o diplomă de master după absolvire și chiar își doresc o bursă în străinătate. Se pare că studenții sunt din ce în ce mai puțin interesați de politică, ei acordă o mare importanță securității financiare, viitorului lor.