Solstitiul de iarna! Traditii si obiceiuri in cea mai scurta zi din an
3/38651
calendar_month 21 Dec 2018, 00:00
In noaptea de 21 spre 22 decembrie are loc solstitiul de iarna. Asta inseamna ca astazi vom avea parte de cea mai scurta zi din an si, totodata, de cea mai lunga noapte din an.

Inepand din aceasta zi urmeaza iarna astronomica si cele mai reci trei luni din an, in Emisfera Nordica.

Momentul exact are loc in acelasi timp peste tot pe Terra. In 2018, solstitiul de iarna are loc pe 22 decembrie. Tot in aceasta perioada are loc si curentul de meteori Urside.

In Romania, solstitiul de iarna din 2018 are loc pe 22 decembrie, la ora 00:23. De asemenea, in noaptea de 21 spre 22 decembrie pe cer vor putea fi urmarite si Ursidele, ultimul curent de meteori din 2018, potrivit mediafax.ro.

Dupa solstitiu, zilele incep sa creasca. Pe 22 decembrie, in momentul solstitiului, Soarele rasare cu 23° 27' sud de punctul cardinal estic, iar la momentul amiezii el urca la doar 21° fata de orizont. Astfel la acesta data durata zilei are valoarea minima din an de 8 ore si 50 de minute, in timp ce noaptea are o durata maxima de 14 ore si 10 minute, informeaza Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Ursean".

Traditii si obiceiuri

La origini, credintele populare se afla sub semnul soarelui, pe care stramosii nostri il sarbatoreau la solstitii si echinoctii, momente astronomice remarcabile. Pe 21 decembrie, are loc solstitiul de iarna, cand Soarele se afla la cea mai joasa inaltime, dupa care, din "mos lipsit de putere" incepe sa intinereasca si urca progresiv pe bolta cereasca, potrivit realitatea.net.

Aceste evenimente erau marcate de strabuni prin obiceiul urcarii pe munte, cu torte aprinse, pentru a intampina rasaritul Soarelui si a se inchina acestuia, precum si altor zeitati.

Dupa rugaciune, se tineau petreceri cu foc, se canta si se dansa pana la asfintit, cand oamenii coborau la casele lor. Dupa cucerirea Daciei de catre romani, substratul autohton al sarbatorilor de iarna a fost imbogatit cu Saturnaliile si Calendele lui ianuarie.

In spatiul mioritic, Saturn a fost identificat de antici cu Zamolxe. Calendele lui ianuarie reprezinta sarbatorile de inceput de an, deosebit de venerate la romani, cand isi ofereau daruri si isi transmiteau urari. Atunci se imparteau ramuri verzi de laur sau palmier pe care erau prinse smochine, turta dulce sau alte daruri, traditie transmisa poporului nostru prin obiceiul Sorcovei.

Sursa foto: pixabay.com