Starea de spirit ne influenteaza toate aspectele vietii. Iata cum!
3/34914
calendar_month 06 Oct 2014, 00:00
Un studiu efectuat de Georgia Tech si Yahoo Labs in luna aprilie a acestui an a aratat ca recenziile online ele restaurantelor erau manipulate de un factor ciudat. Dupa un studiu mai amanuntit, s-a demonstrat ca nu era vorba de virusi, de hackeri sau alte astfel de lucruri, ci pur si simplu de vremea de afara. Cand afara e frig, ploua sau ninge, recenziile sunt negative, iar cand vremea este frumoasa recenziile erau preponderant pozitive, exact ca si starea de spirit a clientilor.

Pornind de la aceste concluzii, s-au efectuat studii si mai aprofundate despre modul in care starea de spirit de influenteaza diferitele aspecte ale vietii, ajungandu-se astfel la concluzii si mai interesante. Asfel, starile de spirit ale unei persoane, in ciuda faptului ca sunt atat de trecatoare, ii afecteaza acesteia: atentia, modul cum se distreaza dar si alegerile pe care le face in viata.

Oamenii optimisti castiga mai mult

O stare de spirit negativa ii determina de multe ori pe oameni sa amane sarcinile importante pe care le au de realizat, acestia sperand ca un “inger” al inspiratiei sa ii ajute mai tarziu sa indeplineasca cu succes ceea ce au de facut. Pe de alta parte, s-a demonstrat ca oamenii optimisti si fericiti, au venituri mai mari, se bucura de mai mult succes in viata sociala si traiesc mai mult.

Oamenii prost dispusi sunt mai atenti

Exista totusi si cateva benefcii de care se bucura oamenii care au o stare de spirit mai proasta. Acestia sunt mai atenti, concentrandu-se mult mai bine, declara Adam Anderson, profesor asistent de psihologie la Universitatea din Toronto. Asadar, daca o zi de lucru include atat o sedinta de brainstorming cat si munca in Excel, profesorul ii sfatuieste pe oameni sa asculte muzica care ii binedispune inainte de sedinta de brainstorming (pentru ca oamenii binedispusi sunt mai creativi si gandesc mai repede) si sa treaca la o stare de spirit moderata atunci cand trebuie sa se concentreze la un document Excel.

Un alt studiu a aratat ca starea de spirit ne influenteaza pana si alegerile pe care le facem in materie de programe TV. Asadar, se pare ca atunci cand suntem prost dispusi preferam stimuli usor de procesat precum fetele familiare, melodiile simple, pentru ca mintea noastra asociaza acesti stimuli cu calitatea si confortul. Acest lucru se intampla, explica psihologii, pentru ca, atunci cand esti prost dispus, preferi sa te vezi cu vechii prieteni, nu sa te intalnesti cu oameni noi, fapt ce implica o doza de stres. Asa se face ca dintr-o multime de programe TV vei alege o emisiune cunoscuta sau un serial TV vechi, eventual care a mai fost difuzat si nu unul nou…

Foto: zastavki.com