Stii deja ca stresul ingrasa. Stii si de ce?

calendar_month 05 Iun 2015, 00:00
Fie ca este vorba de examenele din sesiune care ne streseaza, de cautarea unui job sau de inceperea unui nou internship, stresul isi face loc in vietile noastre din ce in ce mai mult inca din anii studentiei. Iar stresul activeaza hormonii de stres din organismul nostru, cei care se pare ca au o legatura foarte stransa cu grasimea de pe abdomenul nostru. In aceste conditii nu e de mirare ca desi tinem dieta si facem exercitii fizice regulat, uneori, rezultatele nu sunt pe masura eforturilor noastre.
Cum ne influenteaza stresul greutatea?
In momentul in care esti stresat, hipo-talamusul, o regiune destul de mica a creierului, trimite un semnal catre glanda pituitara, care solicita glandele suprarenale situate deasupra rinichilor si determina eliberarea unui val de hormoni in organism, in special hormoni ai stresului numiti si cortizol. In aceste conditii, reactia organismului este mereu aceeasi: elibereaza cat mai mult cortizol pentru a mentine ridicat nivelul de zahar din sange si pentru a-ti da energie ca sa faci fata agentului de stres.
Atat timp cat acest cortizol este eliberat in cantitati normale, el este benefic pentru organism mentinand sub control nivelul tensiunii arteriale si nivelul de zahar din sange. Totodata, in cantitati normale, cortizolul actioneaza ca un antiinflamator si ajuta la reglarea sistemului imunitar, fiind cu alte cuvinte un mecanism protector pentru corpul tau. Tot el contribuie la transformarea grasimilor stocate in organismul tau sub forma de depozite in energie.
Asadar, atat timp cat este in cantitati normale, cortizolul este un agent de neinlocuit pentru buna functionare a organismului. Din pacate insa, organismul uman nu este echipat corespunzator pentru a face fata nivelului constant ridicat al cortizolului, moment in care apar problemele. Organismul nostru stocheaza in momentele in care este stresat mai multa grasime in abdomen, ca forma de energie suplimentara pe care sa o folosim pentru a ne rezolva problemele.
In trecut, stramosii nostri depozitau grasime in organism pentru a avea rezerve in momentele in care nu gaseau hrana sau cand trebuiau sa se lupte cu animale periculoase pentru a face rost de mancare. Aceasta grasime era astfel mereu folosita si nu reprezenta un pericol pentru sanatatea lor.
Astazi insa, omul modern stresat nu face nimic altceva decat ca, in momentele de stres intens, sa mai adauge putina grasime organismului pe langa cea generata de stres mancand mai mult decat trebuie si ce nu trebuie. Iar partea cea mai proasta este ca excesul de cortizol duce in acelasi timp si la incetinirea metabolismului, deoarece organismul vrea sa mentina niveluri adecvate de glucoza pentru momentele in care va trebui sa treci la rezolvarea problemelor.
Asadar, obiceiurile noastre nesanatoase din momentele de stres intens, cumulate cu incetinirea metabolismului, metoda de aparare la care recurge corpul nostru in momentele de criza, fac ca silueta noastra sa devina tot mai rotunda in perioadele in care suntem expusi stresului intens.
Foto: pinstopin.com
Noutati




