STUDIU. 3 motive stiintifice surprinzatoare pentru care trebuie neaparat sa fii atent la tinuta ta
calendar_month 13 Apr 2016, 00:00
Exista cel putin trei motive pentru care trebuie sa fii foarte atent la tinuta ta atunci cand mergi la cursuri.
De obicei, studentii nu sunt priviti ca fiind niste etaloane de moda. Campusurile universitare sunt recunoscute ca fiind niste „gauri negre” ale stilului vestimentar, un loc unde trendurile trecatoare ajung ingropate intr-un „cimitir” de flanele, blugi rupti si cizme UGG.
Acesta este si motivul pentru care ti s-ar putea parea ciudat sa te imbraci elegant si la moda, mai ales cand aproape toti cei din jurul tau (poate cu exceptia fetelor) abordeaza stiluri vestimentare haotice.
Insa moda nu este deloc complicata, chiar daca esti un tanar care nu a acordat pana acum o mare atentie modului in care se imbraca. Trebuie sa stii ca totul porneste de la picioare, pantofii fiind si accesoriul vestimentar observat pentru prima data de o femeie la un barbat. Spre exemplu, astfel de mocasini pentru barbati „fac legea” in primavara anului 2016, nu doar in mediul studentesc, ci in randul tuturor barbatilor care vor sa poarte pantofi confortabili.
Studentele sunt, in general, mai preocupate de moda si mai conectate la trendurile vestimentare, de aceea ne-am gandit sa-ti oferim tie, studentului sceptic, trei motive stiintifice pentru care ar trebui sa te imbraci altfel decat pana acum:
- Daca te imbraci bine te simti bine
Exista o sumedenie de date statistice care demonstreaza ca hainele pe care le purtam ne schimba perceptia de sine, iar purtarea hainelor potrivite pentru personalitatea si pentru corpul nostru ne ajuta sa obtinem rezultate mai bune la teste atunci cand ne aflam sub presiune psihica.
- Efectul de halou si imbracamintea
Spre exemplu, atunci cand consideram ca o persoana este „un om bun”, noi extindem ideea de „bunatate” si asupra altor caracteristici ale persoanei respective. Credem, astfel, ca acea persoana este un bun lider, un bun prieten, un om saritor, desi nu avem dovezi clare ca persoana respectiva este sau nu este astfel.
Anumite studii despre efectul de halou au aratat ca doua grupuri de studenti au evaluat un profesor ca fiind mai pregatit sau mai putin pregatit in domeniul sau de activitate in functie de cat de placut era in timpul cursurilor, desi informatia prezentata a fost identica.
Recent, un nou studiu (care nu demonstreaza decat ceea ce stiam deja) a aratat ca profesorii care percep anumiti studenti ca fiind mai respectuosi sau mai placuti decat ceilalti tind sa le dea note mai bune decat celor din urma.
Prin urmare, daca vrei sa fii remarcat in sens pozitiv de catre profesori, acorda o atentie sporita modului in care te imbraci la cursuri.
- Atractivitatea fizica si acumularea capitalului social
Concluzia? Studentii atragatori iau note mai bune decat studentii neatragatori. Te surprinde?
In mod bizar, studentii mai atragatori au luat note mai mari decat ceilalti, chiar daca participau la o serie intreaga de activitati care par menite sa interfereze negativ cu succesul academic: ei petreceau mai mult, se intalneau mai des cu studentele si erau mai dispusi sa consume alcool si droguri. Cu toate acestea, nimic nu i-a impiedicat pe profesori sa le dea studentilor considerati ca fiind „atractivi” note mai mari decat studentilor cu „atractivitate medie” sau „neatractivi”.
Studiul citat pare sa se afle in stransa legatura si cu ceea ce notam la punctul 2 al acestui articol. Avantajele sunt de partea ta daca te imbraci elegant si esti preocupat sa ai un aspect fizic placut, incepand cu perioada studentiei (cand vrei sa te remarci la cursuri sau sa fii placut de studente) si continuand cu mediul de lucru de la locul de munca. Totul depinde de tine!
Foto: Francisco Osorio/Flickr
Noutati