Suplimentare de 500 milioane lei la Plafonul de garantii pentru Prima Casa. Ce pasi trebuie sa urmezi pentru achizitia unui imobil prin acest program
3/38538
calendar_month 10 Aug 2017, 00:00
La inceputul lunii iunie Ministerul Finantelor Publice a aprobat alocarea rezervei nerepartizate de 500 milioane lei pentru acordarea de garantii in anul 2017. Suma a fost preluată de catre 9 banci active din Romania, institutii bancare ce au fost selectate in functie de situatia utilizarii plafoanelor alocate finantatorilor pana la data de 7 iunie 2017.

Aceasta masura inseamna un nou imbold pentru programul guvernamental Prima Casa si un nou val de cereri pe piata imobiliara.

Daca si tu esti interesat de accesarea unui astfel de credit si, implicit, achizitia unei case, este important sa stii care sunt pasii de urmat pentru a te asigura ca faci o investitie imobiliara eficienta si o tranzactionare rapida.

Selectarea institutiei bancare

Suplimentarea de fonduri pentru programul guvernamental s-a facut doar pentru noua banci de pe piata romaneasca. Lista optiunilor tale este, asadar, intr-o oarecare masura limitata. Trebuie sa verifici conditiile impuse de fiecare institutie bancara pentru a fi considerat eligibil si oferta de creditare si de avantaje facuta de fiecare banca in parte.

Depunerea dosarului de credit

Banca pe care ai selectat-o va face, in prima faza, o analiza de dosar. Aceasta analiza se va face in baza documentelor prezentate la dosarul de creditare (documentele de identificare ale tale si ale co-debitorului, documentele care atesta veniturile lunare, documente care atesta alte surse de venit).

Odata analiza de dosar finalizata, va trebui sa iti deschizi un cont curent - care va fi utilizat, ulterior, pentru tranzactionarea imobiliara. Aprobarea dosarului se face in maxim 5 zile de la predarea acestuia. Pentru a nu ingreuna sau intarzia procesul achizitiei, mai multe banci ofera o preaprobare a creditului - cu rol de garantie pentru vanzatorul imobilului.

Cercetarea pietei imobliare

Informatiile obtinute de la banca te vor ajuta sa evaluezi realist pentru ce tip de locuinta poti opta. Pentru a face o cercetare rapida a pietei imobiliare, iti recomandam sa te documentezi direct pe site-ul dezvoltatorului. Aici vei gasi informatii cu privire la etapele si datele de finalizare a proiectelor rezidentiale, suprafata, facilitati, amplasare, etc.

Analizarea si evaluarea ofertelor

Odata ce ti-ai facut o idee despre ofertele de pe piata imobiliara, vei face o lista a ofertelor care se apropie cel mai mult atat de asteptarile tale, cat si de valoarea pe care o poti investi. Este important sa iti stabilesti un set de criterii in baza carora sa analizezi ofertele: amplasarea imobilului, spatiu ofertat, facilitati, proximitatea fata de principalele spatii de servicii, acces la drumuri si mijloace de transport in comun, proximitatea fata de locul de munca, scoli, gradinite, etc.

Daca esti din Capitala si iti doresti o casa intr-o zona linistita dar nu izolata, un complex situat in partea de nord a orasului, in zona Baneasa, de exemplu, ar putea fi alegerea ideala pentru tine.

Semnarea contractului

La incheierea contractului de vanzare-cumparare si pentru creditare este obligatorie prezenta cumparatorului si a vanzatorului. Semnarea contractului se face in ziua in care se retrage suma de la banca. Ipoteca va fi inscrisa in cartea funciara, aceasta reprezentand o procedura care poate dura intre 3 si 7 zile.