Tii periutele asa? Esti in mare pericol
calendar_month 17 Oct 2016, 00:00
Baia se presupune ca este unul dintre cele mai curate locuri in casa, tinand cont de cat de des este spalat totul. Cu toate acestea, este unul dintre locurile cele mai periculoase pentru sanatatea ta. Si asta pentru ca nu schimbi prosopul dupa fiecare folosire si nici nu arunci periuta dupa ce ai avut gripa. Iar lista poate continua.
Iata cum te poate imbolnavi baia ta:
Folosesti aceeasi periuta de dinti si dupa ce ai fost bolnav
Chiar si atunci cand ai racit sau esti gripat tot te speli pe dinti. Insa dupa ce te-ai vindecat complet este indicat sa arunci periuta de dinti folosita, intrucat germenii continua sa reziste in saliva blocata intre perii periutei, crescand riscul de infectii.
Tii toate periutele intr-un singur pahar
Baia este un spatiu comun atunci cand locuiesti in aceeasi casa cu parintii, fratii sau cu colegi de facultate. Astfel ca periutele tinute in acelasi pahar sunt o obisnuinta, trebuie sa recunosti. Din nefericire, si in acest caz riscul este foarte mare, intrucat periutele se ating intre ele, preluand bacterii si germeni una de la cealalta, fapt care creste riscul de a te imbolnavi fara sa stii de unde. De aceea este bine sa folosesti pahare separate pentru depozitarea periutelor sau cel putin sa le imbraci in capacelele speciale din plastic pentru a le proteja.
Tii sapunul pe o suprafata plana
In loc sa folosesti o savoniera special conceputa pentru a elimina apa in exces, asezi sapunul pe marginea chiuvetei, lucru care favorizeaza dezvoltarea mucegaiului. Sapunul ramane umed, locul ideal pentru multiplicarea bacteriilor.
Nu cureti/schimbi des perdeaua de la dus
Sporii de mucegai sunt microscopici, astfel ca ei devin vizibili doar cand se inmultesc foarte tare si formeaza o pelicula neagra pe suprafata perdelei de la dus. Acestia pot provoca insa alergii si astm, astfel ca trebuie sa cureti cat mai des perdeaua din material sintetic de la baie.
Folosesti prosopul la comun
Prosopul este locul ideal pentru dezvoltarea germenilor si a bacteriilor, astfel ca e indicat ca fiecare dintre cei care locuiesc in casa sa aiba propriul prosop. Nici macar cel de maini nu e indicat sa fie folosit de mai multi membri ai casei si trebuie schimbat cat mai des posibil, o data la trei zile cel putin.