Caminele studentesti au, deseori, reputatia de a fi aglomerate, dezordonate si mai mereu in nevoie de reparatii. Cu toate acestea, experienta unui student ce locuieste in camin este unica si devine, in timp, o sursa excelenta de amintiri.
Mutarea intr-un camin studentesc, direct din casa parinteasca, este unul din primii pasi facuti catre maturitate. Bineinteles, asta este valabil si pentru cei care locuiesc in chirie sau in gazda insa, din punct de vedere al experientei, lucrurile sunt destul de diferite. Daca urmeaza sa iti petreci anii studentiei locuind in camin, cu siguranta nu ti-ar strica niste sfaturi. De aceea, noi am selectat cateva dintre cele mai utile lucruri pe care credem ca ar trebui sa le cunosti despre viata intr-un camin studentesc.
1. Ia-ti in bagaj doar strictul necesar
Daca faci parte dintre oamenii care pleaca in vacanta cu o multime de bagaje, ar fi bine sa renunti la acest obicei. Spatiul in camin este, in cele mai multe cazuri, unul destul de limitat si aglomerarea inutila a acestuia nu poate aduce nimic bun. Indiferent cat de multe informatii ai primi despre noua ta locuinta, pana cand nu vei sta propriu zis acolo, nu vei sti exact de ce ai cu adevarat nevoie.
Deoarece vei veni acasa in vacanta, nu este necesar sa-ti iei toate hainele odata, ci doar pe cele de sezon. Daca vei dori sa gatesti, este foarte posibil sa ai deja la camin toate ustensilele necesare. Insa, pentru a-ti pastra spatiul curat, este bine sa cumperi cativa detergenti si, eventual, o solutie desfundat tevi indata ce te muti.
2. Pune accentul pe relatiile de prietenie
Acolo unde sunt multi oameni, este inevitabil sa fie si galagie. Traiul la comun poate fi o provocare pentru tine insa, daca vei incepe aceasta experienta cu mintea deschisa, cu siguranta te vei acomoda mai repede. Unul dintre marile beneficii ale statului la comun intr-un camin studentesc este faptul ca iti da ocazia sa interactionezi mai mult cu ceilalti colegi, decat ai putea sa o faci daca ai locui intr-un apartament inchiriat sau acasa cu parintii.
Stabilirea unei relatii de prietenie cu colegii de camera este esentiala, daca vrei sa te simti pe deplin bine in noua ta locuinta. Pentru a avea o coabitare placuta, este recomandat sa stabiliti inca de la inceput cateva reguli. Acum este momentul ca fiecare coleg de camera sa mentioneze care sunt aspectele importante pentru el, astfel incat fiecare sa poata tine cont de nevoile celorlalti. Acordati-va timp, deoarece veti avea nevoie de el pentru a va crea o legatura stransa, care se poate transforma chiar intr-o prietenie pe viata.
3. Profita la maxim de acesti ani
Anii studentiei sunt, pentru cei mai multi dintre noi, cea mai palpitanta etapa a vietii. Chiar daca vei gasi suficient de multe motive de nemultumire, de la banii care nu par sa-ti ajunga niciodata, la spatiul limitat si chiar la galagia de pe holuri, tine cont de faptul ca toate acestea sunt pasagere. In schimb, acestia sunt anii in care ai energie sa te distrezi, sa inveti si sa lucrezi, sa construiesti prietenii trainice, sa calatoresti, fara a simti ca faci un efort prea mare. Chiar daca pare uneori ca lucrurile merg greu, o gandire pozitiva si proactiva te va face sa iesi din zona de confort, iar in timp vei vedea ca vei obtine rezultatele dorite.
Caminul va deveni in timpul experientei universitare a doua ta casa. Aceasta este cea mai potrivita perioada pentru a cunoaste o multime de oameni interesanti care, la fel ca si tine, se straduiesc sa se adapteze la noutatile vietii. Bucura-te de aceasta perioada in care responsabilitatile sunt limitate si concentreaza-te pe toate experientele unice pe care le vei trai.
Sursa foto: Shutterstock