Top 7 cele mai gustoase si sanatoase bucatarii ale lumii
calendar_month 27 Oct 2015, 00:00
Cu totii cautam diversitate si gusturi inedite in alegerile culinare pe care le facem zi de zi, insa, pentru a ne mentine sanatosi si pentru a avea o forma fizica de invidiat nu trebuie sa acordam atentie doar gustului, ci si ingredientelor folosite in bucatariile noastre preferate si modului in care acestea sunt preparate.
Specialistii de la hipMenu, cea mai importanta platforma de food-ordering din vestul tarii, au facut o incursiune culinara in jurul lumii, realizand un top al celor mai gustoase si sanatoase bucatarii nationale.
Iata care sunt acestea:
1. Bucataria italiana se poate mandri cu faptul ca a dat lumii primele doua cele mai populare preparate: pastele si pizza. Cu toate acestea, bucataria italiana nu se opreste, in niciun caz, aici.
Apartinand, fireste, minunatei bucatarii mediteraneene, aceasta contine o paleta bogata de preparate specifice, bazate pe ingrediente naturale si sanatoase cum ar fi cerealele integrale, uleiul de masline, legumele, pestele, fructele de mare si carnea slaba.
2. Bucataria libaneza poate fi considerata ca fiind un foarte reusit fusion intre bucataria mediteraneana si cea arabeasca. Este considerata o bucatarie sanatoasa, aceasta fiind bazata in special pe carne slaba, in cantitati destul de reduse (pui, peste si oaie), leguminoase (linte, naut), legume proaspete, lactate sub diferite forme si ierburi aromatice. Antreurile sunt nelipsite, avandu-se, de regula, de ales intre Hommus, Labneh, Baba Gannoush, Tabbouleh sau Fattoush.
Cel mai cunoscut aperitiv cald din bucataria libaneza este probabil Falafelul, o mancare ce consta in chiftelute prajite din pasta de naut. Ca feluri principale, bucataria libaneza contine gratare de oaie, vita, pui sau peste.
3. Bucataria japoneza este atat gustoasa, cat si extrem de sanatoasa, fiind probabil cea mai benefica sanatatii dintre bucatariile lumii. De altfel, intr-o zona a Japoniei, in provincia Okinawa, traiesc cei mai longevivi oameni de pe planeta, acestia depasind cu lejeritate varsta de o suta de ani.
Ingredientele principale ale bucatariei japoneze traditionale sunt pestele, care se consuma deseori crud, fructele de mare, legumele (proaspete sau gatite usor), soia (in special sub forma de tofu) si orezul.
Cel mai celebru preparat japonez, cunoscut in toata lumea, este sushi, acesta fiind preparat din peste crud, fructe de mare, orez, legume si alge de mare, fiind condimentat cu sos de soia, wasabi sau ghimbir murat.
4. Bucataria chinezeasca este, de asemenea, la fel ca si cea japoneza, o bucatarie sanatoasa si gustoasa in acelasi timp.
Foarte bogata in ingrediente si feluri de mancare, bazata pe orez intreg sau taitei de orez, bucatele mici de carne sau de peste, sosuri speciale, legume si ciuperci specifice, bucataria chinezeasca a dobandit o faima extraordinara peste tot in lume, popularitatea acestea continuand sa creasca pe zi ce trece.
5. Bucataria frantuzeasca este considerata a fi cea mai rafinata bucatarie a lumii, fiind ridicata de catre talentatii bucatari francezi la rang de arta. Este bogata, variata si surprinzatoare, fiind influentata atat de specificul diferitelor regiuni, de popoarele invecinate si, in mod evident, de spectaculoasa istorie a Frantei. Astfel, in sudul tarii intalnim cea mai autentica bucatarie mediteraneana, pastrand, insa, nealterat specificul si amprenta nationala. De asemenea, in zonele nord-estice, putem intalni influente anglo-saxone, care nu fac altceva decat sa confere un plus de diversitate si de mister acestei spectaculoase bucatarii.
Multe produse specifice anumitor regiuni, precum branzeturile, vinul sau diverse preparate din carne, cu ar fi ficatul de gasca (foie gras) au ajuns sa fie celebre si foarte cautate de catre gurmanzii din intreaga lume.
6. Bucataria croata si muntenegreana, desi mai putin cunoscuta si apreciata decat alte bucatarii existente in bazinul mediteranean, este, prin simplitate si bunul gust cu care sunt preparate ingredintele specifice zonei, una dintre cele mai sanatoase si gustoase bucatarii din lume.
Atat supele si ciorbele de peste, gatite dupa retete originale, cat si felurile principale, bazate cu precadere pe peste si fructe de mare, carora li se adauga legume, salate sau traditionala garnitura preparata din cartofi si spanac, fac din bucataria croata si muntenegreana o alegere potrivita si plina de savoare.
7. Bucataria thailandeza, sub influenta seculara a bucariei chineze, dar si a celei din Cambogia, Laos si Malaiezia, a luat parca ce era mai bun de la fiecare dintre acestea, devenind astfel una dintre cele mai apreciate gastronomii de pe planeta.
O masa thailandeza traditionala contine supa, un curry cu condimente sau o salata, un preparat cu peste si legume. Principalele ingredientele ale bucatariei thailandeze sunt pestele, fructele de mare, legumele, orezul, sosul de peste, ierburile aromatice si doar in cantitati moderate carnea de porc, de vita sau de pasare.
Noutati