Topul celor mai scumpe si puternice pasapoarte din lume. Unde se situeaza Romania?
3/37459
calendar_month 07 Dec 2015, 00:00
In foarte multe tari se poate circula fara pasaport, insa, in urma atentatelor care au avut loc in acest an, mai multi politicieni din intreaga lume vor sa reintroduca pasapoartele si controalele stricte la frontiere.

Odata cu aparitia acestor zvonuri, portalul statista.com a publicat o lista cu cele mai scumpe pasapoarte din lume din punct de vedere al sumei platite pentru obtinerea lor, comparativ cu numarul de ore muncite pentru a obtine acea suma.

Astfel, cel mai scump pasaport din lume este cel din Tucria, pretul lui fiind aproximativ 250 de dolari. Asta inseamna 95 de ore de munca. Pe locul al doilea se afla Australia, iar pe trei este Elvetia.

Din punct de vedere al puterii pasaportului, Romania se afla pe locul 34 in lume, topul fiind realizat de GoEuro, portal ce a analizat pasapoartele din 50 de state din lume. Puterea pasaportului se traduce prin numarul de state in care posesorul lui poate intra fara viza. Cele mai puternice pasapoarte din lume sunt cele din Suedia, Finlanda si Germania.Potrivit studiului, pasaportul romanesc asigura intrarea fara visa in 148 de tari si costa 75 de dolari, ceea ce inseamna 56 de ore de munca, in cazul salariului minim pe economie.