Tu stii cum te afecteaza retelele de socializare. Legatura bolnavicioasa intre tineri si mijlocele moderne de comunicare!
calendar_month 26 Oct 2015, 00:00
Iluzia relationarii sau a prieteniei, care ne este conferita de comunicarea in retelele sociale online, dezvolta in randul tinerilor din ce in ce mai multe stari de anxietate si depresie.
Astfel, tot mai multi copii si adolescenti cred cu tarie ca au nevoie de aprobare si de apreciere din partea comunitatii virtuale atunci cand iau o decizie, iar feedback-ul negativ venit din partea acesteia poate genera tulburari de comportament, cred specialistii de la Asociatia Sanatate Mintala pentru Calitatea Vietii.
Cele doua suferinte psihice asociate sunt, potrivit psihologilor, stari care se dezvolta in urma unor credinte conform carora viata se poate inrautati, poate deveni tot mai grea sau, mai grav, ca nimic nu mai are niciun rost, iar izolarea in fata unui calculator, pentru o perioada mai indelungata de timp, poate agrava starea lor psihica.
"Social Media a creat ideea falsa ca prietenii si relatiile se regasesc virtual si in acest fel au denaturat sensul si forma conceptelor de prietenie si de relatie. Este ceva natural ca tinerii sa aiba nevoie sa le fie validate comportamentele si imaginea, in general, pentru a capata o mai mare incredere in ei, insa majoritatea
au nevoie de aprobare pentru absolut orice decizie, iar poate din acest punct de vedere, Social Media le ingreuneaza procesul de maturizare", declara psihologul Dan Ivanescu, presedintele Asociatiei Sanatate Mintala pentru Calitatea Vietii.
Totodata, specialistul este de parere ca, atunci cand nu sunt validati de catre comunitatea online, tinerii au tendinta sa puna mai multe poze si filmulete si sa faca gesturi din ce in ce mai extreme pentru a obtine un feedback pozitiv, iar cand acesta nu apare, o parte dintre tineri dezvolta tulburari psihologice, ca anxietatea
si depresia.
Sfaturile psihologului Dan Ivanescu se adreseaza mai mult parintilor si profesorilor, deoarece acestia joaca rolul de obsevatori directi asupra vietii tinerilor si au o influenta mult mai mare in viata lor. Daca starile de anxietate sunt din ce in ce mai frecvente sau deja tanarul a dezvoltat o stare incipienta de depresie, specialistul le sugereaza tutorilor sa fie intelegatori cu ei, sa nu-i certe sau sa le reproseze si sa organizeze programe comune cu acestia, in care sa petreaca timpul liber departe de ecranele calculatoarelor, tabletelor sau telefonelor. In ultima instanta, se recomanda consultarea unui specialist.
Noutati