Unic in lume. S-a nascut copilul conceput de 3 parinti
3/38211
calendar_month 29 Sep 2016, 00:00
Un copil care are trei parinti s-a nascut zilele trecute in Mexic. Acest lucru a fost posibil datorita unei tehnici revolutionare de combinare ADN-urilor de la trei persoane: cel provenit de la mama, de la tata si de la un donator, scrie revista New Scientist.
Bebelusul se numeste Abrahim Hassan si a venit pe lume cu ajutorul unei echipe medicale din Statele Unite Medicii pretind ca au luat toate masurile de precautie pentru ca micutul sa nu mosteneasca o boala genetica grava pe care ar fi avut-o mama copilului, scrie bbc.com.
Cuplul, originar din Iordania, a incercat timp de 20 de ani sa aiba un copil, insa femeia este purtatoarea genelor sindromului Leigh, o dereglare fatala, ce afecteaza dezvoltarea sistemului nervos si care este transmisa pe cale materna. Cei doi au cerut ajutorul medicului John Zhang si echipei sale de la New Hope Fertility Center din New York.
„Este o tehnica revolutionara. Este pentru prima data cand informatia genetica de la trei persoane previne boala. Acum stim ca reconstituirea embrionilor poate duce la nasterea unui copil sanatos. Nici o alta tehnica nu a fost consacrata”, a spus doctorul John Zhang, cel care a condus echipa medicala din Statele Unite.
Potrivit medicului, parintii au mai pierdut doi copii din cauza sindromului Leigh. Primul copil nu a supravietuit decat sase ani, pe cand al doilea a murit la varsta de numai opt luni.
Pentru moment, specialistii se axeaza in primul rand pe prevenirea si evitarea afectiunilor ereditare, insa pe viitor, acestia ar putea sa “lucreze” chiar la imbunatarirea aspectului si al abilitatilor bebelusului.