Vine sfr?itul lumii? Oamenii de ?tiin?? au f?cut publice informa?ii dezastruoase
3/38420
calendar_month 20 Feb 2017, 00:00
Oamenii de știință au anunțat că viitorul planetei noastre nu este unul bun. În timp ce gheţarii din alte părţi ale lumii se micşorează pe fondul încălzirii globale, astfel de formaţiuni din zona Noii Zeelande au crescut în dimensiuni de-a lungul unei perioade de 25 de ani.

Cercetătorii de la Institutul Naţional pentru Cercetarea Apei şi Atmosferei (NIWA) şi de la Universitatea din Victoria au declarat că perioada ''neobişnuită'' din 1983 în 2008 a fost una marcată de schimbări climaterice induse de intervenţia omului. În timpul acestui interval de timp, cel puţin 58 de gheţari din Noua Zeelandă s-au extins, în condiţiile în care majoritatea gheţarilor de pe glob s-au micşorat, o anomalie care nu a fost până acum explicată în mod satisfăcător, după cum susţine autorul principal al unui studiu recent, Andrew Mackintosh, profesor asociat în cadrul Centrului pentru Cercetarea Antarcticii de la universitatea amintită. ''Am descoperit că avansarea gheţarilor a fost cauzată de temperatura scăzută mai degrabă decât de înmulţirea precipitaţiilor, aşa cum s-a crezut anterior'', susţine Mackintosh într-un comunicat.

''Aceste perioade cu temperaturi scăzute au afectat întreaga regiune a Noii Zeelande şi au fost îndeajuns de semnificative pentru ca gheţarii să re-avanseze, în ciuda schimbărilor climaterice determinate de intervenţia umană'', a explicat el adăugând că ''modificările temperaturii au fost un rezultat al variabilităţii din sistemul climatic specific Noii Zeelande''.

''Noua Zeelandă se află într-o regiune în care există o variabilitate semnificativă la nivelul oceanelor şi a atmosferei, mult mai mare decât în majoritatea zonelor lumii. Variabilitatea climatică pe care am identificat-o a fost de asemenea responsabilă, în această perioadă, de schimbări la nivelul calotei glaciare din Antarctica şi a banchizelor'',
a completat cercetătorul.

Mackintosh a avertizat că viitorul ''nu arată bine'' pentru gheţarii din Noua Zeelandă care ''sunt foarte sensibili la schimbările de temperatură''. ''Dacă avem parte de încălzirea (estimată - n.r.) de 2 - 4 grade până la sfârşitul secolului, cea mai mare parte a gheţarilor noştri va dispărea. Unii dintre ei vor trece prin extinderi la scară mică în această perioadă din cauza variabilităţii climatice regionale, însă per total se vor micşora'', a adăugat el.

Foto: obiectiv.info.ro