Vitamine si mineralele ? vitale pentru starea de sanatate. Aflati mai multe chiar de la specialistii mesfarma.ro
3/38539
calendar_month 10 Aug 2017, 00:00
Organismul trebuie să fie privit ca un ceas elvețian, în care fiecare element are un rol bine definit, iar buna funcționare ține foarte mult de importanța pe care o acordă oamenii fiecărui aspect al existentei, în special cel alimentar.

Majoritatea persoanelor își îndreaptă atenția către aportul de proteine, carbohidrați sau grăsimi, si nu dau suficienta atentie aportului de vitamine și minerale. Ei bine, pentru ca starea de sănătate să fie una excelentă și pentru ca întregul organism să funcționeze la cei mai buni parametri, vitaminele si mineralele au un rol deosebit de important.

Pentru a înțelege mai multe însă, specialiștii din echipa www.mesfarma.ro ne vor oferi mai multe informații despre ceea ce înseamnă vitaminele, care este rolul lor, de câte feluri sunt și cum le putem obține. Toate aceste aspecte vor fi discutate și analizate în ideile ce urmează:

Vitaminele si mineralele sunt esențiale pentru metabolism

Unul dintre cele mai importante procese ce se desfășoară în interiorul organismului și care, binteînțeles, are un efect vizibil și asupra imaginii exterioare, este metabolismul. Pentru ca acesta să se desfășoare în cele mai bune condiții este nevoie în primul rând de o alimentație echilibrată și în al doilea rând de un aport suficient de macronutrienți (proteine, glucide, lipide), micronutrienți (vitamine, minerale) si apă.

Ei bine, procesul metabolic este unul ce se desfășoară în permanență, corpul fiind un sistem viu, activ și care se regenerează în permanență. Aflați că necesitățile metabolice sunt strâns legate de cantitatea de vitamine si minerale ce se regăsesc în organism. Altfel spus, pentru ca reacțiile metabolice să se desfășoare eficient e nevoie de o cantitate suficientă de vitamine si minerale.

În situația în care aportul de vitamine si minerale nu este unul suficient, apar dezechilibre ce se manifestă în mod direct asupra metabolismului, dar și asupra sistemului imunitar, ceea ce va duce la o predispoziție asupra bolilor.

Toată lumea știe că un aport suficient de vitamine si minerale este sinonim cu o stare de sănătate excelentă și un corp de invidiat, motiv pentru care acestea nu trebuie să fie ignorate sau tratate cu indiferență, ci chiar privite cu mult interes și atenție.

De câte feluri pot fi?

În general, vitaminele sunt clasificate în funcție de mediul în care devin solubile, fie că este vorba despre grăsimi, fie că este vorba despre apă. Astfel, vitaminele se pot împărți în liposolubile și hidrosolubile. Să vedem care sunt acestea:

Vitamine liposolubile

Din rândul acestora putem să enumerăm vitamina A, D, K sau E. În general, acestea se regăsesc în alimente bogate în grăsimi, ceea ce era și de așteptat, printre care putem să exemplificăm uleiurile, laptele, cerealele și fructe uleioase.

Aceste vitamine pot fi stocate în organism, fiind regăsite în mod special în țesutul adipos.

Vitamine hidrosolubile

Dacă vorbim despre această categorie atunci cele mai bune exemple sunt vitaminele ce fac parte din grupa B, precum și mult cunoscuta vitamina C. Sunt vitamine pe care corpul le asimilează relativ repede, însă nu sunt stocate, singura excepție fiind vitamina B12, ce se regăsește în ficat.



Fiecare dintre vitaminele de care organismul are nevoie ajută cu anumite aspecte, având un rol deosebit pentru buna funcționare a întregului sistem ca un întreg. Să vedem câteva exemple în acest sens:

Vitamina A

Este cunoscută pentru importanța pe care o prezintă asupra vederii și asupra modului în care ajută organismul să se regenereze, aspect foarte important. Aceasta se poate găsi în alimente precum morcovi, pește, spanac sau cartofi dulci.

Vitamina D

Această vitamină se obține în mod direct atunci când organismul este expus la razele soarelui și ajută în mod deosebit la procesul de mineralizare al oaselor. În lipsa acesteia se poate ajunge la afecțiuni destul de grave, printre care enumerăm rahitismul și osteomalacia.

Vitamina C

Fiind probabil și cea mai cunoscută dintre toți micronutrienții, vitamina C are un rol deosebit de important cu privire la întărirea sistemului imunitar, adică de protecție a organismului în fața bolilor, de unde rezultă și starea de sănătate excelentă atunci când se acordă o atenție acesteia. Se poate obține în general din citrice.

Putem obține toate aceste vitamine doar din alimentație?

Așa cum a mai fost menționat anterior, alimentație trebuie să fie una echilibrată și atent calculată cu privire la aportul substanțelor introduse în organism. Din păcate însă, dietele din prezent suferă destul de multe modificări, deficiențe și dezechilibre, fie din cauza stilului de viață, fie din lipsa de informare, ceea ce duce la o stare de sănătate precară.

Cu toate acestea, specialiștii www.mesfarma.ro recomandă suplimentele nutritive, în special cele ce asigură un aport optim de vitamine și minerale. Din rândul acestora se poate enumera OligovitR, un produs ce oferă 10 vitamine și 10 minerale indispensabile organismului, asigurând o mai bună funcționare a acestuia. Comprimatele filmate de OligovitR sunt fabricate de producatorul Galenika ad Belgrad, producator de medicamente cu o traditie de peste 75 de ani.

Un alt produs cu vitamine si minerale, oferit de specialistii mesfarma.ro, dar de aceasta data sub forma de granule orodispersabile, este CentravitR Direct Energy. Granulele orodispersabile, cu aroma de lamaie, au in compozitie 24 de ingrediente, inclusiv coenzima Q10. Pliculetul de CentravitR Direct Energy contine doza zilnica, iar administrarea nu necesita dizolvarea in apa ci se administreaza direct in gura, dizolvarea si absorbtia fiind rapida. Produsul este fabricat de producatorul croat de medicamente, Fidifarm doo.

Pentru copii, aportul de vitamina C este propus si sub forma acadelelor Lizzy Centravit, cu un continut de miere, vitamina C si rutozid.

Cei ce aruncă o privire pe site-ul anterior menționat pot descoperi o gamă variată de produse ce au rolul de a întări sistemul imunitar, de a stimula metabolismul și de a oferi o stare de sănătate excelentă, însă toate acestea trebuie să vină în completarea unui stil de viață echilibrat (alimentație sănătoasă, mișcare zilnică și odihnă suficientă)!