Vrei sa-ti maresti buzele? Afla cum sa o faci si care sunt efectele secundare!
calendar_month 07 Dec 2015, 00:00
Atunci cand vrei sa-ti maresti buzele cu acid hialuronic, nu doar din punct de vedere estetic, dar si pentru corectarea unui defect, vrei sa stii in primul rand la ce rezultate si efecte secundare sa te astepti. Dr. Daniela Taher, director medical si medic dermatolog in cadrul Skin Clinic iti explica pas cu pas tot ce trebuie sa stii despre augmentarea buzelor.
Poate ca cel mai important aspect este stabilirea motivului pentru care ne dorim aceasta injectare. Din nefericire, forma, conturul, volumul si simetria buzelor se modifica odata cu varsta. Maximul de hidratare si volum se intalnesc la varsta adolescentei, dupa care buzele incep sa isi modifica in decursul anilor
caracteristicile. Cu timpul, ele devin mai subtiri, cu colturile lasate sau intoarse spre interior si inconjurate de riduri fine.
Toate acestea se datoreaza modificarilor locale la nivelul pielii, osului si gingiei si sunt aproape imposibil de prevenit. Acidul hialuronic este un produs natural, de aceea nu exista limita medicala, desi exista totusi o limita a bunului simt si pastrarii naturaletii.
”Buzele se pot recontura, arcul lui cupidon se poate redesena, se poate ameliora proiectia sau se poate adauga volum, gratie tehnicilor actuale de injectare care permit obtinerea unor rezultate foarte naturale si subtile evitand aspectul de cordon de la un capat al altuia al buzelor. Unoeori este de ajuns corectarea coltului buzelor pentru ca toata expresia fetei sa se schimbe, iar adaugarea volumului dorit se poate obtine in mai multe sedinte fara ca rezultatele sa iasa in evidenta”, explica dr. Daniela Taher.
Recomandari pentru injectare
O mare atentie trebuie acordata produsului cu care se face injectare, deoarece pentru o asa substanta valoroasa exista multi producatori in lume, mai multe formule, unii mai buni, altii mai slabi, mai scumpi sau mai ieftini. Intrebati intotdeauna numele producatorului si asigurati-va ca face parte dintre top 3 lideri mondiali, deoarece acidul hialuronic se poate si contraface.
”De multe ori pacientilor le este teama sa ceara doctorului injectarea cu acid hialuronic a buzelor de teama sa nu se trezeasca cu buze prea mare care sa-i faca sa arate ridicol. Cred ca teama lor este justificata, de aceea este important sa alegeti intotdeauna un medic cu experienta, intrebati ce produs va utiliza la injectare, niciodata acest produs nu trebuie sa fie permanent si recomandarea mea este sa nu se foloseasca mai mult de 1 ml. Daca se injecteaza prea multa substanta se poate crea un aspect de cioc de rata”, adauga dr. Taher.
Din fericire exista azi forme de acid hialuronic foarte fluid, care respecta dinamica fetei si care nu numai ca augmenteaza volumul intr-un mod mult mai subtil, dar produc si o hidratare locala asa ca aspectul final este natural, iar culoarea si catifelarea buzelor sunt imbunatatite.
”Am avut si pacenti care au venit cu fotografii ale unor celebritati sau artisti si ma roaga sa reproduc exact forma si volumul buzelor acestora. Din pacate nu este intotdeauna posibil si nici indicat pentru ca trebuie tinut cont si de forma oaselor fetei, de dantura, de aceea este cel mai bine sa alegeti un medic cu experienta care
sa personalizeze rezultatul”, completeaza dr. Daniela Taher.
Ce se poate intampla in cazul unei augmentari nereusite
Exista desigur si reactii de respingere, desi acestea sunt foarte rare (una la zeci de mii de tratamente) si apar cu precadere la pacientii cu probleme de autoimunitate. Ceea ce insa se poate intampla mai des sunt reactiile adverse care tin in primul rand de experienta medicului si de calitatea acidului hialuronic.
Efectele secundare care pot aparea post-interventie, dar dispar la cateva ore dupa sunt inrosirea, vanataile si umflaturile. Cu toate acestea pot aparea si efecte mai complexe si anume deplasarea substantei in zone adiacente sau posibile asimetrii, care necesita corectare ulterioara sau o marire inadecvata care poate persista
cateva luni sau pana la dizolvarea completa a substantei, dar si noduli sau granuloame.
”Daca apar efecte secundare nedorite la nivel de forma, depozitele de acid hialuronic se pot dizolva cu ajutorul enzimei hialuronidaza, dar in cazul fillerelor permanente sunt necesare uneori interventii chirurgicale. Hialuronidaza poate sa topeasca fillerul, doar daca este injectata in 24-48 de ore”, explica dr. Taher.
Cat dureaza fillerul pentru buze?
De multe ori pacientii vor sa stie cit va dura efectul acidului hialuronic, insa persistenta fillerului depinde de mai multi factori. Acidul hialuronic nu este permanent de aceea sunt necesare reinjectari periodice necesare pentru mentinerea efectului. Daca se efectueaza o reinjectare intre 4 si 9 luni de la prima procedura se obtine o persistenta de aproximativ un an si jumatate. Daca se recurge la o noua injectie, se poate prelungi efectul inca un an si jumatate.
Costul pentru 1 ml de acid hialuronic incepe de la 300 euro, iar injectarea propriu-zisa dureaza maxim 15 minute. Intrucat acum majoritatea fillerelor contin si anestezic, injectarea este mult mai confortabila.