5 sfaturi utile pentru a-ti gestiona mai usor bugetul atunci cand esti student
3/39197
calendar_month 15 Iul 2023, 00:00

Perioada studentiei vine cu dorinta de a fi independent, de a experimenta si invata cat mai mult pe cont propriu. Acest lucru inseamna sa faci fata diferitelor provocari, inclusiv de natura financiara, mai ales ca la inceput la drum vei dispune de un buget mai mic.

Venim in ajutorul tau cu unele lucruri pe care sa le ai in vedere pentru a-ti folosi mai bine bugetul si a putea economisi mai usor.

1. Stabileste un buget lunar si incearca sa te tii de el

Alcatuieste un buget lunar si include toate sursele tale financiare. Ia in considerare regula generala de economisire si imparte bugetul in cheltuieli curente (50%), cheltuieli personale (30%) si economii (20%).

Pentru primele doua tipuri de cheltuieli alcatuieste o lista detaliata a acestora, pe diverse categorii, pentru a intelege mai bine la ce sunt folositi banii. In ceea ce priveste economiile, poti deschide un cont de economii dedicat studentilor. Priveste acest lucru ca pe un proiect personal pe termen mediu, la finalul caruia o sa te simti mandru de rasplata.

2. Utilizeaza cu cap diversele electrocasnice

Gandeste-te care sunt electrocasnicele de care ai nevoie si cum poti sa le folosesti pentru a face diverse economii. Daca locuiesti in chirie, ia in calcul sa imparti costurile traiului zilnic cu alti prieteni pentru a va gestiona mai usor bugetul.

De exemplu, daca ai la dispozitie o bucatarie utilata, pregateste diverse retete rapide si gustoase. Ia in considerare ce hote de bucatarie sunt potrivite pentru o intretinere rapida a zonei de gatit, mai ales daca locuiesti cu mai multe persoane. Hota, cu una sau mai multe trepte de viteza, are un filtru de grasime care elimina mirosurile neplacute si mentine bucataria ingrijita. Astfel, nu vei pierde timp si bani pentru a face curatenie.

3. Urmareste cu atentie ofertele online si din magazine

Indiferent de ceea ce vrei sa cumperi, compara si analizeaza diferitele oferte. Mai ales ca acum gasesti mai usor site-uri care fac deja acest lucru si iti usureaza munca. De asemenea, cauta ofertele pentru studenti, pentru a obtine diverse reduceri, cum ar fi pentru transport, cursuri educationale sau evenimente culturale.

O alta varianta este sa cumperi lucruri in cantitati mai mari, atunci cand produsele au un pret foarte bun. Totusi, ai grija sa nu pici in capcana de a face provizii pentru orice, ci numai daca ai cu adevarat nevoie de acele produse si dupa ce ai facut cateva calcule obiective.

4. Pastreaza doar serviciile pe care le folosesti in mod obisnuit

Analizeaza diferitele abonamente pe care le ai si gandeste-te daca poti renunta la unele dintre ele. De exemplu, poti inchide abonamentul TV daca folosesti deja unul pentru internet. In plus, daca ai optiunea, foloseste varianta gratuita pentru anumite servicii, precum cele de streaming video si muzica sau imparte cheltuielile cu o alta persoana.

5. Ia in calcul obiectele second-hand

Acum gasesti mai usor produse second-hand atat fizic, cat si online. Atunci cand esti interesat de un produs ceva mai scump, poti cauta si astfel de oferte. In plus, anumiti retaileri ofera varianta de a cumpara produse resigilate. In acest caz, tine cont de eventualele defecte ale produselor si evalueaza daca produsul respectiv merita achizitionat.

Daca nu vrei ceva second-hand, atunci cauta o alternativa mai ieftina si compara specificatiile acestora. Gandeste-te daca poti renunta la unele dintre caracteristicile produsului mai scump, in favoarea variantei mai ieftine.



De asemenea, ia in calcul sa vinzi anumite obiecte care nu iti mai sunt necesare, precum haine, accesorii, telefonul vechi, manuale sau materiale de studiu din anii anteriori.

Studentia este una dintre cele mai frumoase etape din dezvoltarea unui tanar. In aceasta perioada vei invata cum sa faci fata diferitelor provocari financiare. Cu ceva atentie si urmarind sfaturile de mai sus vei putea face fata cu succes acestor situatii. Tu cum reusesti sa pui bani deoparte?

Sursa foto: drobotdeanon on Freepik