COMISIOANELE FAC DIFERENTA INTRE SERVICIILE DE TRANSFER AL BANILOR
2/2374
calendar_month 26 Apr 2007, 00:00
In timp ce bancile percep taxe mai mici, operatiunile prin Western Union sau MoneyGram se impun prin rapiditate.Numarul mare al romanilor care lucreaza in strainatate (mai ales in Spania si Italia) a determinat cresterea profiturilor obtinute de intermediarii transferurilor de bani. Diferenta intre banci si companiile de transfer rapid este data de comisioane si de timpul in care se efectueaza aceasta operatiune.

Nu mai putin de 1,8 miliarde de euro venituri (din dobanzi, munca, plasamente etc) au intrat in tara noastra in 2006. Statisticile Bancii Nationale a Romaniei indica faptul ca aproximativ un miliard de euro au fost trimisi in tara de cei care muncesc in strainatate, iar, neoficial, valoarea aceasta depaseste doua miliarde de euro.

O mare parte din aceste sume au trecut inevitabil prin `filtrul` bancilor sau al serviciilor de transfer rapid. Pe cei care primesc nu ii intereseaza prea mult cine intermediaza aceasta tranzactie, atat timp cat intra in posesia banilor. Expeditorii insa trebuie sa tina cont de faptul ca au de achitat comisioane. Iar acestea pot varia considerabil de la o forma la alta de transfer.

Transfer mai rapid, comisioane mai mari

Prin Western Union sau MoneyGram, banii pot fi transferati in 15 minute. Fara cont bancar sau carte de credit, insa cu un comision mai mare fata de transferul printr-o banca. Spre exemplu, prin serviciul Western Union (care are birouri proprii, dar si in cadrul unor banci), la transferul unei sume intre 500-750 de euro, comisionul este de 34 de euro. Pentru sume cuprinse intre 750 si 1.000 de euro, expeditorul plateste un comision de 39 de euro, iar pentru sume care depasesc 1.000 de euro, comisioanele trec de 45 de euro. Grila de comisioane pentru acest tip de servicii se aplica pe transe de sume (comisioane standard stabilite de Western Union si aplicabile unitar de catre toti prestatorii serviciului din tara noastra).

Prin acest serviciu, suma maxima de persoana pentru o tranzactie pe zi este de 10.000 de dolari sau echivalent in euro pentru transferuri din alte tari in Romania (n.red.: daca operatiunea se face prin intermediul BancPost). Prin MoneyGram, suma maxima de transferat sau de primit pentru un client, pe zi, se ridica la 18.000 de euro (prin BCR).

In comparatie, bancile percep comisioane de zeci de ori mai mici pentru transferul de bani din strainatate, insa procedura dureaza aproximativ o saptamana. Cel care primeste banii plateste la banca din Romania un comision de retragere de aproximativ 0,5%. Procedura presupune doar deschiderea unui cont curent sau de card la banca unde se primesc banii.

Inainte de a efectua transferul printr-o banca, destinatarul trebuie sa se intereseze la banca din Romania la care va primi banii care este banca sa corespondenta din tara si orasul de unde se trimite suma de bani. Prin bancile corespondente banii ajung mai repede in tara.

Servicii speciale pentru cei care lucreaza in Italia si Spania

Cum Spania si Italia sunt cele mai populare destinatii de munca pentru romani, bancile nu au intarziat sa dezvolte servicii speciale pentru transferurile de bani din aceste tari.

De exemplu, banci precum BCR si BRD au dezvoltat serviciul `la Caixa`, destinat persoanelor fizice care locuiesc in Spania. Suma maxima transferata este de 1.500 euro/transfer, iar banii ajung in tara in aceeasi zi. Comisionul de transfer este unic si va fi suportat in totalitate de catre expeditor. Transferurile din Spania sunt facilitate si prin serviciul ROCES BCR (CECA-BCR), unde suma maxima a transferului este de 3.000 de euro/ operatiune. UniCredit Romania are pachetul `Familia Ta`, pentru romanii care lucreaza legal in Italia, contra unei taxe de 80 de euro/an. Produsul este oferit de UniCredit si `Conto Tu` (prin Agenzia Tu). In acest caz, unul dintre beneficii este emiterea unui card de debit fara comisioane de emitere si de administrare in primul an.