CREDITE MAI MARI DOAR PENTRU OAMENII CU BANI
2/2392
calendar_month 27 Apr 2007, 00:00
Cei care au salarii mai mici decat nivelul mediu national pot primi credite mai mici decat in conditiile anterioare. Mult asteptatele conditii de creditare, diferentiale de la o banca la alta, nu vor schimba prea mult valoarea creditelor solicitate de populatie.Asta pentru ca noua norma a Bancii Nationale este construita intr-o maniera ce favorizeaza persoanele cu venituri ridicate si se poate spune chiar ca ii defavorizeaza pe cei cu salarii medii sau mai mici.

Imediat dupa intrarea in vigoare a noilor norme de creditare, o serie de institutii au trimis spre aprobare catre Banca Nationala conditiile proprii. Mai mult chiar, unii bancheri chiar au anuntat ca vor incepe sa acorde imprumuturi pentru locuinte cu avans mai mic de 25% sau chiar fara avans. In plus, noile norme BNR spun ca potentialul de indatorare poate depasi pragul anterior de 40%.

Dar analizand datele statistice care arata gradul de polarizare sociala, reiese faptul ca numai 10% din populatie ar putea beneficia de relaxarea creditarii. Asta pentru ca bancile comerciale sunt obligate sa scada din venitul total net al unei persoane, pe langa ratele altor impumuturi, si cheltuielile de subzistenta. Adica, potentialul de indatorare poate fi calculat dupa scaderea din venitul net a ratelor la alte credite, diverselor angajamente de plata si a cheltuielilor pentru produselor alimentare si a celor pentru locuinta. Ceea ce inseamna ca, in medie, salariatii isi vor putea majora gradul de indatorare cu numai cinci procente.

Toate bancile ar putea sa primeasca pana in vara aprobarea BNR pentru noile norme

Desi gradul de indatorare a romanilor este printre cele mai mici din Europa, perspectivele pentru obtinerea unor finantari bancare mai mari sunt sustinute numai de scaderea costurilor ca urmare a intensificarii competitiei.

Toate bancile care au depus la Banca Nationala a Romaniei (BNR) cereri de relaxare a plafoanelor de indatorare a populatiei la creditare ar putea sa primeasa aprobarea bancii centrale in circa o luna. Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul Bancii Nationale, a precizat ieri, citat de NewsIn, ca toate bancile vor avea normele aprobate si vor putea sa le puna in aplicare, cel mai probabil in vara acestui an.

Acesta a adaugat faptul ca numarul relativ mic de institutii de credit care au cerut, pana in prezent, BNR sa aprobe normele noi (11 banci comerciale au trimis spre aprobare conditiile proprii de creditare) s-a datorat procesului complex prin care trebuie sa treaca aceste modificari. Dar tot oficialul bancii centrale explica faptul ca finantarile care permit clientilor un grad mai mare de indatorare se vor adresa numai unui anumit segment de clienti. `Nu va creste plafonul de indatorare de la 40% la nu stiu cat pentru cei cu venituri relativ medii sau mici pentru ca, altfel, acestia nu ar mai avea resurse pentru cheltuielile cotidiene`, a spus Georgescu.

Imprumutul mediu al unui roman, rezultat atat din creditele de consum, cat si din cele ipotecare, se ridica, la nivelul lunii februarie, la circa 2.000 lei (echivalentul a 580 euro). Ceea ce inseamna ca, presupunand un termen mediu de cinci ani pentru rambursarea creditelor de consum si de 15 ani pentru cele ipotecare, rezulta o rata lunara totala de circa 42 lei, aferenta fiecarei persoane (costul finantarilor este egal cu dobanzile efective din luna februarie). Desi pare mica, raportata la venitul mediu inseamna un grad de indatorare de aproximativ 10%.



Potential limitat pentru noi credite

Iar cum, la nivel national, circa 60% din venitul unei familii este cheltuit pentru alimente si intretinerea locuintei, rezulta ca venitul potential pentru achitarea unor rate suplimentare este foarte limitat. Totusi, o modalitate prin care populatia ar putea primi credite mai mari tine de reducerea costurilor. `Scaderea dobanzilor bancare vine, atat pe fondul reducerii ratei inflatiei de la un an la altul, cat si al intensificarii concurentei pe piata romaneasca`, conchide Georgescu.