studentie.ro  »  Info studentie  »  Financiar  »  CREDITELE DE CONSUM DOMINA PIATA

CREDITELE DE CONSUM DOMINA PIATA

2/25418
calendar_month 16 Mai 2007, 00:00
Creditele de consum vor ramane, pe termen mediu, principala forma de finantare a populatiei, insa pe termen lung cererea se va orienta in special catre imprumuturile imobiliare, a declarat, ieri, prim-viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniai (BNR), Florin Georgescu. `Pe termen lung, se va produce o repliere a cererii catre creditele imobiliare. Piata creditelor de consum va ajunge aproape de saturatie`, a afirmat Georgescu.

El a aratat ca principalii factori care vor determina aceasta evolutie sunt cresterea veniturilor, a ofertei de bunuri imobiliare, dinamizarea creditelor ipotecare, eliminarea constrangerilor de natura prudentiala si administrativa, precum si imbunatatirea standardului de viata. `Trebuie sa mentinem stabilitatea financiara si sa avem un echilibru extern sustenabil. In alte conditii, pot exista derapaje care influenteaza situatia debitorilor si, prin contaminare, a institutiilor financiar nebancare si a imprumutatorilor lor`, a adaugat Georgescu.

Potrivit datelor BNR, intermedierea financiara a crescut accelerat in ultimii ani, de la 9,3% in 2000 la 27,2% la sfarsitul anului trecut. Sectorul creditarii populatiei a avut cea mai importanta dinamica, reprezentand 11,5% din totalul de 27,2%.