Cum sa-ti gestionezi mai bine banii atunci cand esti student
4/42725
calendar_month 22 Iul 2024, 14:11

Pe perioada studenției, gestionarea eficientă a resurselor financiare poate fi o provocare, în special atunci când nu ai timp de un job full time din cauza programului de studii încărcat. Cu toate acestea, există câteva metode de gestionare a banilor pe care le poți adopta și care te pot ajuta să economisești, chiar și atunci când bugetul de care dispui este limitat. Descoperă 4 idei care să te ajute.

1. Planifică-ți bugetul lună de lună

Indiferent dacă sursa ta de venit actuală sunt părinții, locul de muncă part-time sau bursa pentru studenți, este important să știi cum să o gestionezi cât mai responsabil, pentru a evita problemele financiare și pentru a-ți asigura stabilitatea pe termen lung. În acest sens, primul lucru pe care îl poți face este să îți planifici cheltuielile lună de lună.

Notează-ți toate cheltuielile, de la chirie și utilități, la mâncare și divertisment, apoi identifică acele zone unde cheltuiești prea mult și unde ai putea să faci ajustări. Alocă un anumit procent din venituri pentru fiecare categorie de cheltuieli și încearcă să-l respecți lună de lună.

În acest mod, vei avea mai mulți bani disponibili la finalul fiecărei luni și, ca să te folosești de ei într-un mod responsabil, îi poți depune într-un cont economii, de pe urma căruia să primești și o dobândă lunară.

2. Gătește mai mult acasă

Posibil ca la punctul de mai sus, una dintre categoriile majore de cheltuieli să fie cea alocată divertismentului, însă nu îți face probleme. Până la urmă ești student: mergi la petreceri, ieși în oraș cu prietenii și comanzi mâncare de la restaurante și nu e nimic greșit în asta.

Totuși, dacă economisirea este una dintre prioritățile tale, atunci ar trebui să găsești un echilibru între toate astea. De aceea, poate fi util să înveți să-ți prepari mesele acasă și să eviți să comanzi mâncare chiar în fiecare zi.

Ce poți face aici este să achiziționezi alimente de bază în cantități mari și să-ți planifici în avans mesele pentru întreaga săptămână. Acest lucru nu numai că te va ajuta să economisești bani, dar și să adopți o dietă mai sănătoasă și să eviți risipa alimentară.

3. Folosește transportul public

Dacă ești șofer, atunci știi că transportul poate fi o cheltuială semnificativă pentru studenți. În plus, cel mai probabil nici tu nu găsești mereu loc de parcare în orele de vârf. Asta înseamnă și timp pierdut.

De aceea, în loc să folosești mașina personală, optează pentru transportul public, care este adesea mai ieftin și te ajută să ajungi la destinație într-un timp mai scurt decât ai face-o cu mașina personală.



De asemenea, dacă locuiești aproape de facultate, poți să iei în considerare și mersul pe jos sau cu bicicleta. Aceste opțiuni nu doar că economisesc bani, dar sunt și benefice pentru sănătatea ta.

4. Folosește-te de biblioteca facultății

Un alt obicei pe care îl poți adopta pentru a economisi bani este să te folosești de biblioteca facultății, deoarece achiziția manualelor și materialelor de studiu poate fi destul de costisitoare. De asemenea, în loc să cumperi cărți noi, poți să vorbești cu colegii din anii mai mari, pentru a achiziționa manualele de la ei.

Important este să ai acces la informațiile de care ai nevoie pentru studiu, fără să cheltuiești sume mari de bani.

În concluzie, aplicarea metodelor din acest articol poate fi un început spre gestionarea mai responsabilă a banilor tăi. Cu timpul, aceste practici te vor pregăti pentru a face față cu succes provocărilor financiare pe care le vei întâlni după absolvire. Nu uita: fiecare economie făcută acum poate contribui la o stabilitate financiară mai mare și la realizarea obiectivelor tale pe termen lung.

Sursă foto: Shutterstock