studentie.ro  »  Info studentie  »  Financiar  »  ESTI STUDENT SI NU GASESTI DE LUCRU? DESCHIDE-TI O AFACERE

ESTI STUDENT SI NU GASESTI DE LUCRU? DESCHIDE-TI O AFACERE

6/65017
calendar_month 18 Aug 2009, 00:00
Daca esti student, te-a lovit criza economica, nu iti gasesti de lucru sau pur si simplu nu iti place sa iti dicteze altcineva ce sa faci, atunci trebuie sa stii ca beneficiezi de diverse facilitati fiscale pentru ati infiinta o afacere proprie. Trebuie numai sa vrei.
Pentru a beneficia de aceste facilitati trebuie sa urmezi cursurile (la zi sau ID) autorizate sau acreditate de licenta, studii aprofundate sau masterat ale unei universitati de stat sau particulare. De asemenea, aplicantul trebuie sa fie cel putin in anul II de studiu, sa-si fi promovat toate examanele si sa-si fi achitat toate taxele ce decurg din calitatea sa de student. Si nu in ultimul rand, cei ce aplica pentru aceste facilitati fiscale nu trebuie sa fi depasit varsta de 30 ani.
Odata trecute probele de mai sus, facilitatile acordate studentilor care doresc sa infiinteze o afacere proprie (si nu sa o dobandeasca prin cesiunea partilor sociale de la o alta persoana sau sa mai fi avut o firma inainte) pot beneficia potrivit HG nr. 166/2003 de scutiri de la plata taxelor si tarifelor astfel:
1. tarifele pentru serviciile de asistenta prestate de oficiile registrului comertului de pe langa tribunale;
2. taxele si tarifele pentru operatiunile de inmatriculare efectuate la oficiile registrului comertului de pe langa tribunale;
3. taxele si tarifele pentru autorizarea functionarii solicitate comerciantilor la constituire;
4. taxele si tarifele pentru obtinerea de la administratia publica locala a autorizatiei de desfasurare a unor activitati economice in mod independent;
5. tarifele pentru publicarea, in extras, in Monitorul Oficial al Romaniei partea a IV-a, a incheierii de inmatriculare pronuntata de judecatorul delegat la oficiul registrului comertului de pe langa tribunal;
6. taxa de timbru pentru activitatea notariala, in cazul actelor a caror incheiere in forma autentica este obligatorie.
Se vor plati insa:
1. taxa de verificare si/sau rezervare firma si/sau emblema;
2. taxa judiciara de timbru si de timbru judiciar.
Plus inca cateva precizari de folos. Pentru a face lucrurile si mai simple, firma respectiva poate fi constituita impreuna cu alti studenti care respcta aceleasi conditii legale stipulate mai sus.
Este, de asemenea, bine de stiut ca studentii cetateni straini care urmeaza cursurile unei institutii de invatamant superior pe teritoriul Romaniei nu beneficiaza de prevederile HG nr.166/2003.
Daca in termen de 3 ani de la inmatricularea societatii intervine cesionarea partiala sau totala a partilor sociale sau actiunilor, societatea este obligata sa restituie integral sumele pentru care s-a acordat scutirea de plata.
Spor la infiintat firme ... de succes, iar pentru mai multe informatii adresati-va Oficiului National al Registrului Comertului.
Cosmin Arsene Madalin - editor Studentie.ro