IMPRUMUTURILE ROMANILOR, EGALE CU JUMATATE DIN AVERE
2/2631
calendar_month 24 Mai 2007, 00:00
La o avutie de 1.080 de euro, un roman imprumuta, in medie, 560 de euro, de la banci si firme de leasing. In ciuda gradului scazut de bancarizare, cel mai mic din Europa, romanii dau pe rate la banci si firme de leasing o suma care depaseste jumatate din avutia personala.

Mai precis, romanii s-au imprumutat, in medie, cu aproximativ 560 de euro pe cap de locuitor, in timp ce avutia bruta nu depaseste 1.080 de euro, potrivit unui studiu realizat de grupul Unicredit. Analistii grupului bancar italian au luat in calcul, alaturi de proprietati, toate mijloacele de economisire utilizate de persoanele fizice, adica numerar, depozite, titluri de valoare, actiuni cotate, plasamente in fonduri mutuale, active in asigurari sau in scheme de pensii. Excluzind creditele imobiliare si ipotecare, romanii au imprumuturi de aproximativ 300 de euro pe cap de locuitor. Per total, ca pondere in produsul intern brut (PIB), avutia financiara reprezinta 23%, in timp ce indatorarea 12%, nici macar dublu.

Comparativ, in Polonia ponderea avutiei este de aproape patru ori mai mare decit cea a indatorarii. Polonezii au o avere ce reprezinta 66% din PIB, in timp ce creditele contractate nu depasesc 18%. In Ungaria, avutia este de aproape trei ori mai mare decit indatorarea, in timp ce in Cehia diferenta echivaleaza cu 50% din produsul intern brut. Cel mai bine din acest punct de vedere stau slovenii, cu o avutie de 76% din PIB si credite de numai 17%. Singura tara comparabila cu Romania este Bulgaria, unde indatorarea este de doar doua ori mai mica decit avutia.

Nici in privinta dinamicii averii financiare personale Romania nu sta prea bine. Cu exceptia Turciei si a Rusiei, cresterea averii romanilor a fost, intre 2000 si 2006, cea mai mica din Europa. Mai mult, atit ca pondere in produsul intern brut, cit si ca valoare reala, averea romanilor ocupa ultimul loc printre tarile europene.

Comparativ cu 2000, avutia personala a bulgarilor s-a dublat ca pondere in PIB, in timp ce averea romanilor a crescut cu putin peste 10%. In Ungaria, cresterea a fost de peste 40%, iar in Polonia, de 25%. Gradul de bancarizare, calculat ca procent din populatie care are relatii cu bancile, este si el cel mai scazut din Europa, precum si ponderea creditelor in produsul intern brut.