Planuri pentru viitor: cum sa-ti gestionezi eficient finantele atunci cand esti student
4/42701
calendar_month 29 Mar 2024, 18:40

Ca student, gestionarea eficienta a finantelor poate fi provocatoare. Daca iti doresti sa iti construiesti o relatie mai buna cu banii, care sa te ajute sa devii mai responsabil financiar, descopera, in cele ce urmeaza, 3 metode pe care sa le aplici.

1. Stabileste un buget lunar si tine-te de el

Cea mai simpla si la indemana metoda pe care o poti pune in aplicare chiar de astazi este stabilirea unui buget lunar, care sa iti dezvolte disciplina si autocontrolul in ceea ce priveste finantele personale. Aceste abilitati te pot pregati pentru independenta financiara pe viitor, in timp ce in prezent te ajuta sa-ti gestionezi resursele intr-un mod eficient.

Pentru a stabili un buget lunar, identifica suma lunara a veniturilor tale, indiferent ca vorbim de salariu, bursa sau ajutor din partea parintilor. Apoi, identifica toate cheltuielile fixe pe care le ai, cum ar fi plata chiriei, a utilitatilor si cheltuielile cu transportul. Aloca si o suma rezonabila pentru cheltuielile variabile, cum ar fi divertismentul, hainele sau iesitul in oras.

In acest pas, este important sa fii atent ca suma cheltuielilor sa nu depaseasca suma veniturilor, ba din contra. Este recomandat ca in fiecare luna sa economisesti pentru evenimentele neprevazute si costisitoare care pot aparea.

Pe langa economii, poti alege si o asigurare sanatate pentru un plus de protectie financiara in fata situatiilor care iti pun in pericol sanatatea. Astfel, intr-o situatie neplacuta, vei putea sa iti indrepti atentia strict asupra imbunatatirii starii tale de sanatate si nu va fi nevoie sa iti faci griji referitoare la aspectele financiare ale situatiei, intrucat compania asiguratoare va suporta cheltuielile necesare.

2. Prioritizeaza economisirea

Pe langa plata politei de asigurare, care poate porni de la un pret mediu de 5 lei, este important ca restul de economii sa le folosesti in favoarea ta.

O metoda eficienta in acest sens este deschiderea unui cont de economii. Acesta iti permite sa depui lunar o suma de bani pe care reusesti sa o economisesti, indiferent de valoarea sa. Vei putea observa ca, luna de luna, institutia bancara pe care o alegi iti va oferi o dobanda pentru banii depusi si necheltuiti din cont. Astfel, reusesti sa obtii un profit lunar fara efort, iar economiile tale vor creste in timp.

Pentru o profitabilitate cat mai mare, inainte de a-ti deschide contul, analizeaza toate ofertele de pe piata bancara si alege institutia care ofera cea mai mare dobanda la conturile de economii. Fii atent, totusi, si la clauzele contractuale, astfel incat sa te asiguri ca acestea corespund cu obiectivele tale financiare pe termen scurt si lung.

3. Gandeste-te la investitii pe termen lung

Daca reusesti sa fii consistent in ceea ce priveste economiile tale, in cateva luni vei avea un buget pe care sa-l imparti in 2 categorii: fond de urgenta si investitii.

Aici mentionam si fondul de urgenta, deoarece este recomandat sa nu investesti toti banii economisiti, intrucat investitiile, cu exceptia celor in titluri de stat, presupun un anumit grad de risc. De aceea, este important sa ai si un fond de urgenta de care sa te poti folosi la nevoie, fara sa fie necesar sa apelezi la imprumuturi.

In ceea ce priveste investitiile, contrar opiniei populare, ai posibilitatea de a obtine profit chiar si atunci cand nu investesti un buget generos. De exemplu, poti tranzactiona instrumente financiare pe bursa, de la actiuni, la ETF-uri, si sa obtii profit din vanzarea lor la un pret mai mare decat cel al achizitiei. Totusi, nu uita ca este important sa te documentezi foarte bine inainte sa iei o decizie, deoarece exista riscul sa pierzi banii investiti.Daca iti doresti o investitie mai sigura, atunci orienteaza-te spre achizitia titlurilor de stat.

Concluzionand, gestionarea eficienta a finantelor personale atunci cand esti student nu trebuie vazuta ca o sarcina in plus, ci ca o investitie in viitorul tau. Metodele prezentate in acest articol pot fi foarte eficiente in acest sens, asa ca pune-le in aplicare si incepe sa-ti construiesti independenta financiara pe termen lung.

Sursa foto: Shutterstock