Alexandra Tomosoiu: ?Ca student ai nevoie de o coloana vertebrala foarte bine conturata pentru a nu ceda sub presiune?
3/32386
calendar_month 10 Mar 2014, 00:00
Alexandra Iuliana Tomosoiu are 26 de ani si e studenta in anul al III-lea, la facultatea de Drept, din cadrul Universitatii "Nicolae Titulescu". Dreptul fiind specializarea pe care si-a dorit-o cu adevarat, Afacerile Economice Internationale si Economie, pe care o absolvise anterior, fiind optiunea parintilor sai, ca o continuitate a materiei studiate in cadrul liceului. Fiind nascuta si crescuta in Bucuresti, ceea ce pentru multi ar putea suna ca o binecuvantare, pentru Alexandra a insemnat contrariul, in momentul in care a inceput prima facultate

Cum e viata de student, in orasul tau natal?
Nu mi-a fost usor sa ma acomodez cu noii colegi si ii priveam ca pe niste straini, plini de dorinta de afirmare si cu un tupeu fantastic, ce vin in "orasul meu" pentru a ne lua locurile "bune" din mai multe privinte: invatamant, cazare si eventuale locuri de munca. Relatiile colegiale s-au dezvoltat treptat, fiindu-mi greu sa indepartez conceptiile eronate cu privire la "stainii" alaturi de care mi-am petrecut primii ani de facultate. Dar... ca o ironie a sortii, tot atunci mi-am facut si cea mai buna prietena, la care am locuit pe tot parcursul primului an de facultate, undeva pe la Gara de Nord, ea fiind din provincie (mai exact din Curtea de Arges). Am gasit fascinanta lumea unui student plecat de acasa, cu posibilitatile si riscurile adiacente.

Cum descrii sistemul romanesc de invatamant?
Sistemului romanesc de invatamant, din punctul meu de vedere, ii lipseste aplicarea practica a materiilor studiate, indiferent de nivelul la care ne raportam (scoala, liceu, facultate).

Care sunt plusurile si minusurile conditiei de student, in general, aici in Romania?

Ca si student, orizonturile iti sunt destul de limitate din cam toate punctele de vedere: timp, bani, posibilitatea de a lucra in paralel cu studiile. Ai nevoie de un gram de noroc, de o dorinta puternica de afirmare si o "coloana vertebrala" bine dezvoltata si conturata pentru a nu ceda sub presiune.

Cat de multumita esti tu de facultatea pe care o urmezi?
In urma absolvirii Facultatii de Afaceri Economice Internationale si Economie, nu m-am simtit implinita, dat fiind faptul ca nu ma vedeam lucrand in cadrul unei institutii de profil, de la un birou pierdut printre alte zeci de birouri. Am ales Dreptul, ca optiune personala, pentru ca imi poate rezerva o meserie respectabila, dinamica si care-mi permite dezvoltarea, atat la nivel relational, cat si intelectual, fiind necesar un studiu permanent si diversificat.

In paralel cu facultatea in ce proiecte mai esti tu implicata?
In paralel cu Facultatea de Drept, in primii 2 ani si aproximativ 7 luni, am lucrat la Societatea Civila Profesionala de Avocati, iar in prezent activez in cadrul unui Birou de Executor Judecatoresc.

Cat de mult va implica facultatea in activitati de practica in domeniu?
Nici facultatea de Drept nu se axeaza pe abordarea practica a celor invatate, in primii ani, dar… am inteles ca in anul 4, se pune un oarecare accent pe aceasta.

Ce asteptari ai dupa terminarea facultatii?
Dupa terminarea Facultatii de Drept, pe baza celor studiate in cadrul acesteia si a experientei personale acumulate din punct de vedere profesional, am asteptari destul de mari, de la mine in primul rand, cat si din puntul de vedere al gasirii unui post, care-mi va permite formarea necesara, pentru a deprinde meseria pe care mi-o doresc, in complexitatea ei.Iei in considerare plecarea din Romania, pentru a profesa ce ai studiat?
Nu doresc sa-mi parasesc tara dupa definitivarea studiilor. Sunt destul de inradacinata sufleteste aici si sunt sigura ca posibilitati de dezvoltare exista. Trebuie doar "putintica rabdare", suficienta ambitie si ivirea unei oportunitati.

Ca avocat, ce urmaresti sa schimbi in Romania?
Aria de cuprindere a Dreptului este destul de vasta, lasandu-ti posibilitatea alegerii unei meserii din cadrul: avocaturii, executarii silite, notarialtului, magistraturii si alte cateva domenii adiacente acestora. Din oricare pozitie ne-am afla, o schimbare benifica pentru tara noastra, se poate face... Indiferent de domemniul ales, daca-ti faci treaba bine si cu simt de raspundere, ceva se schimba, dincolo de nivelul perceptiei noastre. Suntem un popor de oameni inzestrati cu o inteligenta nativa, cu o dorinta insetata de afirmare si cu avantajul de a fi deseori subestimati.