studentie.ro  » info-studentie » interviuri » Anamaria Stefan: "Ceea ce difera foarte mult de Romania este respectul pe care studentii il au fata de profesori"

Anamaria Stefan: "Ceea ce difera foarte mult de Romania este respectul pe care studentii il au fata de profesori"

Publicat: 26 Iun 2014 | Vizualizari: 2698

Anamaria Stefan absolvit Facultatea de Limbi si Literaturi Straine, sectia turca-engleza din cadrul Universitatii Bucuresti in anul 2011, continuand studiile de masterat mai departe in Turcia, aplicand pentru o bursa oferita de guvernul turc. Acum este doctorand in cadrul Universitatii Istanbul - Facultatea de Litere, limba si literatura turca. Cum este viata de student strain in Turcia, cum s-a acomodat, dar, mai ales, ce sfaturi are pentru cei care se gandesc sa-i urmeze exemplul, descoperim in continuare.

1. De ce ai ales Turcia?
Principalul motiv pentru care am ales Turcia este faptul ca sunt pasionata de limbi straine, si, in special, de limba si literatura turca. Consider ca cel mai eficient mod de a invata o limba straina este sa o studiezi in tara in care este vorbita ca limba nativa. Astfel, te familiarizezi nu numai cu limba, ci si cu obiceiurile si cultura tarii respective.

2. Cum ti s-a parut procesul de admitere in strainatate?
In cazul meu, si in general al studentilor straini care aplica pentru bursele oferite de guvernul turc, admiterea consta in depunerea dosarului de candidatura, care contine scrisoare de motivatie, CV, recomandari, diplome, lucrari publicate (daca este cazul) etc.
Departamentul pentru burse din cadrul Ministerului Educatiei realizeaza selectia dosarelor si ulterior plaseaza bursierii la una dintre facultatile pentru care acestia au optat, in functie de punctajul obtinut.
Admiterea presupune si un interviu care poate fi online, telefonic sau la Ambasada/ Consulatul Turciei din tara de origine a candidatului. Procesul in sine dureaza aproximativ 4 luni, in functie de numarul de aplicanti. Admiterea in sine nu este stresanta din cauza interviului, ci din cauza perioadei de asteptare.

3. Ce facultate urmezi in Turcia si de ce?
In prezent, urmez un program de doctorat in cadrul Universitatii Istanbul - Facultatea de Litere, in domeniul limbii si literaturii turce. Universitatea Istanbul se bucura de un prestigiu deosebit in randul universitatilor din Turcia, motiv pentru care decizia mea nu a fost foarte grea.

4. Ce poti sa ne spui despre exigentele profesorilor de acolo fata de cele din Romania?
Ceea ce difera foarte mult si apreciez deopotriva este respectul pe care studentii il au fata de profesori. Exigentele variaza in functie de domeniul studiat si de cat de practic poate fi.

5. Ce poti sa ne spui despre cazare? Ai primit o camera de camin, in ce conditii ti se repartizeaza si care sunt cheltuielile lunare?

Bursa oferita de guvernul turc include si cazare la un camin de stat, iar cheltuielile lunare variaza in functie de individ si, desigur, in functie de orasul unde studiezi. In mod normal bursa oferita de guvernul turc acopera cheltuielile lunare.

"Nu m-am simtit niciun moment discriminata, ci dimpotriva de cele mai multe ori mi s-a oferit sprijin si intelegere"

6. Cum este viata de student acolo? Spune-ne cate ceva despre costurile de trai in ceea ce priveste chiria, transportul, mancarea
Viata de student este activa si solicitanta deopotriva. Studentii se pot implica in cluburi si asociatii studentesti, pot participa la competitii si intalniri special organizate pentru tineri. In ceea ce priveste costurile de trai, studentii beneficiaza de reducere pentru transportul in comun, iar abonamentul costa aproximativ 80 TL. Pretul mancarii variaza in functie de locul de unde este procurata, iar chiria depinde in principal de zona, facilitati si numarul de camere.

7. Ai simtit in vreun moment ca esti discriminat?
Locuiesc in Turcia de 3 ani si nu m-am simtit niciun moment discriminata, ci dimpotriva de cele mai multe ori mi s-a oferit sprijin si intelegere.

8. Cat de mult va implica facultatea in activitati de practica in domeniu?
Dupa cum am mentionat mai sus, depinde foarte mult de domeniul de studiu. Limba si literatura turca nu presupune prea multa practica propriu-zisa, ci mai mult studiu individual si parcurgerea materialelor bibliografice. Cu toate acestea, domeniile aplicabile se bucura de destul de multa practica si mediu propice pentru astfel de activitati.

9. Cu ce te-ai acomodat cel mai greu? Ce ti s-a parut cel mai dificil?
Dat fiind faptul ca in timpul facultatii am obtinut mai multe burse in Turcia, acomodarea nu a fost foarte grea. Initial, este greu sa te acomodezi cu limba, care are o structura destul de diferita in comparatie cu limba romana.
Desigur ca mi-au lipsit familia si prietenii, dar aceste despartiri sunt inevitabile la un moment dat.
Tucia este cunoscuta drept o tara foarte ospitaliera, motiv pentru care acomodarea nu pune prea multe probleme studentilor straini.

"Studiile pe care le-am facut in Turcia imi vor aduce multe avantaje"

10. Iti permite orarul sa lucrezi in acelasi timp?
Daca studiezi in ciclul licenta, este greu sa lucrezi, cursurile sunt destul de solicitante. In cazul masteratului si al doctoratului, lucrurile stau putin altfel, studentilor li se permite sa lucreze in regim part-time, dar acest lucru depinde desigur si de program.

11. Ce avantaje in plus iti ofera sistemul de invatamant de acolo fata de cel din Romania?
La momentul actual, in Romania, nu exista un program de masterat sau doctorat la fel de complex in domeniul meu de studiu. De aceea, consider ca studiile pe care le-am facut in Turcia imi vor aduce multe avantaje, precum o foarte buna stapanire a cunostintelor de limba, literatura si civilizatie turca si, de asemenea, o mai mare capacitate de adaptabilitate la alte culturi.

12. Ce asteptari ai dupa terminarea facultatii?
Nu consider ca diploma pe care o voi obtine la sfarsitul studiilor imi va schimba cu mult perspectivele pe care le am, dat fiind faptul ca sunt studenta la un program de doctorat. De aceea, ma orientez de pe acum catre jobul pe care mi-l doresc.

13. Te-ai gandit vreodata sa ramai acolo dupa terminarea studiilor?
Nu exclud aceasta posibilitate, prefer, insa, sa ma concentrez asupra prezentului.

14. Ce sfaturi ai pentru cei care doresc sa studieze in strainatate?
Din punctul meu de vedere, cel mai important este sa fie constienti ca reusitele care iti dau cea mai mare satisfactie sunt cele pentru care trebuie sa muncesti din greu. Nu este usor sa fii departe de familie, sa fii pus in situatia de a te descurca singur, dar dupa ce reusesti sa te adaptezi unor astfel de imprejurari, te poti considera matur si pregatit sa depasesti orice obstacol.

Andreea Catan
Interviu realizat cu sprijinul Ligii Studentilor Romani din Strainatate, in cadrul proiectului "Interviuri cu studenti"

 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 

Jobs

Firma: Confidential
Nivel cariera: Fara experienta
Tipul postului: Full-time
Oras: BUCURESTI
Perioada de valabilitate: 2023-02-07 00:00:00 - 2023-03-04 00:00:00