Aurelia Neagu: ?As lucra in strainatate fara sa ma gandesc de doua ori?
3/32195
calendar_month 18 Feb 2014, 00:00
Aurelia Neagu este studenta in anul al II-lea, la Contabilitate si Informatica de Gestiune, din cadrul ASE Bucuresti. Originara din Tecuci, Aurelia se declara multumita de alegerea facuta, aceea de a studia in capitala si afirma cu entuziasm ca inca mai sunt profesori care devin modele pentru studenti. In schimb, sistemul romanesc a convins-o deja sa nu se gandeasca de doua ori daca i se ofera un job in strainatate.

De ce ASE in Bucuresti, dat fiind faptul ca tu esti din Tecuci?
Am ales ASE in Bucuresti, pentru ca am considerat ca este o facultate buna si la sfarsit nu ai doar o diploma, ci si cunostintele necesare domeniului studiat. In plus, in Bucuresti, sunt oamenii apropiati mie, care m-au ajutat sa ma adaptez mult mai usor.

Cum e viata de student, in capitala?
La inceput, mi-a fost putin mai greu sa am incredere in oameni. Colegi noi, totul nou pentru mine… dar, treptat, am inceput sa ma obisnuiesc si acum cred ca viata de student este foarte frumoasa daca stii cum sa o traiesti, dar si destul de scumpa. Eu stau in chirie, nu la camin si cheltuielile sunt destul de mari. In ceea ce priveste studiile, daca inveti, nu e imposibil... insa in e stres mult, mai ales in sesiune.

Cum caracterizezi sistemul romanesc de invatamant?
In sistemul romanesc de invatamant sunt mai multe minusuri decat plusuri... Un plus, pe care l-am constatat de-a lungul timpului, este faptul ca unii profesori, oricat de prost ar fi platiti si oricat de multe probleme ar fi avut, ei aleg sa isi faca meseria asa cum trebuie, devenind niste modele pentru studenti. Minusuri… e prea greoi, prea multa teorie si prea putina practica.

„Sunt studenti care nu au curajul sa incerce ceva nou”

Care sunt plusurile si minusurile conditiei de student in Romania?
Plusuri: iti ofera posibilitatea unor burse, cea mai cautata fiind cea de studii, pentru care studentul trebuie sa invete; si mai beneficiezi si de foarte multe reduceri, transport, localuri si multe altele, pe baza legitimatiei de student. Un mare plus este ca te poti inscrie in programul Work & Travel, care iti ofera o experienta de neuitat; este o noua etapa a vietii in care invatam strict pentru viitor. Avem ocazia de a invata lucruri noi… necunoscute, un alt plus este ca avem oportunitatea de a cunoaste persoane de la care avem ceva bun de invatat, locuri si activitati noi.
Minusuri: unii studenti nu stiu sa profite de fiecare oportunitate pe care facultatea ti-o ofera. Majoritatea se axeaza doar pe cursuri si seminarii, nimic in plus. Nu toti au curajul de a incerca si ceva nou.

Cat de multumita esti tu de facultatea pe care o urmezi, cea de Contabilitate si Informatica de Gestiune?

In mare parte sunt foarte multumita, consider ca pana acum am invatat multe din facultate. Poate ca sunt unele materii care nu ne ajuta pe viitor, insa in ceea ce priveste contabilitatea si informatica de gestiune, chiar am avut ce invata si profesorii si-au dat tot interesul ca noi sa ramanem cu ceva dupa ce terminam facultatea.

Ce asteptari ai dupa terminarea facultatii?
Dupa terminarea facultatii, mi-as dori sa-mi gasesc un job, care sa-mi aduca implinirile pe care le caut.

Iei in considerare plecarea din Romania, pentru a profesa ce ai studiat?
Categoric DA! Daca am ocazia sa mi se ofere un job, in strainatate, as pleca fara sa ma gandesc de doua ori.