studentie.ro  » info-studentie » interviuri » Bogdan Dinu: "In Belgia, un tanar absolvent castiga de 6-9 ori mai mult decat in Romania"

Bogdan Dinu: "In Belgia, un tanar absolvent castiga de 6-9 ori mai mult decat in Romania"

Publicat: 26 Iun 2014 | Vizualizari: 3659

Bogdan Dinu a absolvit un program de master in inginerie in Belgia. Conjuctura in care s-a decis sa studieze in strainatate este cel putin interesanta: varicela l-a tintuit in casa pentru 3 saptamani, perioada in care a avut timp sa se gandeasca ce vrea sa faca pe viitor si asa i-a venit ideea de a se inscrie la un master peste hotare. Ce program de master a urmat, ce avantaje i-a adus si cum este viata de student strain in Belgia, ne spune chiar el in interviul acordat mai jos.

1. Cum te-ai hotarat sa pleci si in ce colt al lumii?
A fost o decizie destul de spontana si conjuncturala. Inainte de sustinerea licentei, am facut varicela. Fiind nevoit sa stau izolat in casa 3 saptamani, am pierdut ocazia de a o prezenta si de a ma inscrie la masterat in anul curent. In acele 3 saptamani in care m-am gandit ce vreau sa fac mai departe, m-am decis: trebuie sa ma inscriu la masterat in strainatate. Ulterior am ales Belgia. Pot zice ca, in mod ironic, varicela a fost unul din cele mai frumoase lucruri care mi s-au intamplat, deoarece altfel n-as fi ajuns la masterat in strainatate.

2. De ce ai ales Belgia?
Nu am ales atat tara, cat masteratul/ universitatea. Poate subconstientul a contribuit si el putin la alegerea tarii, pentru ca prima mea iesire in strainatate fusese in Belgia.

3. Cum ti s-a parut procesul de admitere in strainatate?
Procesul de admitere a fost usor de urmat. Toate informatiile necesare se gasesc online pe site-ul programului, iar cand mai aveam intrebari, secretariatul imi raspundea imediat pe e-mail. As mentiona ca pentru ei conteaza mult motivatia si activitatile extracuriculare, de orice natura.

4. Ce master ai urmat in Belgia si de ce?
Am urmat un masterat in inginerie de tipul diploma dubla. In primul an m-am inscris la The Université Libre de Bruxelles (ULB), iar in al doilea an la Vrije Universiteit Brussel (VUB). Am ales acest program deoarece m-a atras ideea de a studia in doua universitati. Banii au fost, de asemenea, un factor important. La acel moment ma mai gandeam la o universitate din Olanda. Cum in acel an au fost marite foarte mult taxele de admitere la universitatile lor, decizia mi-a fost usurata.

5. Ce poti sa ne spui despre exigentele profesorilor de acolo fata de cele din Romania?
Sunt diferente de la cer la pamant. Bineinteles, exista exceptii pozitive/ negative si de o parte si de alta, dar acestea reprezinta ‘outliers’, deci le voi considera irelevante. In principiu, in Romania se pune accent pe memorare si… atat.
In Belgia, in inginerie, caci asta am studiat, se pune accent pe puterea de intelegere a conceptelor, capacitatea analitica, gandirea critica, creativitate, munca in echipa, abilitati de prezentare, convingere etc.
Cat despre note, daca ai inteles foarte bine materia iei un 14-15, poate 16 (din 20). Daca ai sclipiri, iei peste. Daca profesorul considera ca meriti 20, se face comisie pe facultate si se discuta aceasta posibilitate. In generatia mea, in cei 2 ani de zile, nimeni nu a luat niciun 20.

"Lipsa cunoasterii limbii tarii in care te afli te poate face sa te simti discriminat in momentul in care iti cauti un job"

6. Ce poti sa ne spui despre cazare? Ai primit o camera de camin, in ce conditii ti se repartizeaza si care sunt cheltuielile lunare?
Nu am stat in camera de camin. Se poate face cere pentru camera, dar deadline-ul este foarte devreme, de exemplu 1 Mai la VUB. Asta in conditiile in care am primit scrisoarea de acceptare in iunie. Camerele (de la camin sau nu) se inchiriaza incepand cu aproximativ 300E (bucatarie/ baie comuna cu alte 1-2-3 persoane) si ajungand pana la 500-550E (practic, garsoniera). In aceste sume e inclusa si intretinerea. Ca si conditii generale, trebuie sa fii inscris la cursuri full time si sa aplici pentru o camera la camin, atat. Exista si diverse conditii speciale, dar acestea pot fi verificate pe site-ul universitatii.

7. Cum este viata de student acolo? Spune-ne cate ceva despre costurile de trai in ceea ce priveste chiria, transportul, mancarea.
Viata de student in strainatate este minunata deoarece am descoperit foarte multe lucruri noi, am interactionat cu diverse culturi si, nu in ultimul rand, am invatat sa ma descurc in situatii limita, care, vrei nu vrei, tot apar la un moment dat.
Ca si costuri, dupa cum am zis, chiria se afla undeva in zona 300-350 euro pentru ceva share-uit sau 450-550 pentru o garsoniera maricica. Cu 120 euro se poate face abonament anual pentru transportul in comun din Bruxelles (tramvai, bus, metrou, tren). Mancarea, in supermarket, este cu aproximativ 15-20% mai scumpa decat in Romania. In restaurante, cu aproximativ 60-80% mai mult. Un abonament de telefon cu 140 minute nationale, sms nelimitat, 1GB internet 12 euro etc.

8. Ai simtit in vreun moment ca esti discriminat?
Nu am simtit niciodata ca sunt discrimnat. Totusi, tin sa mentionez un aspect pe care il consider important. Desi engleza este limba oficiala a mediului academic si al marilor companii, lipsa cunoasterii limbii tarii in care te afli te poate face sa te simti discriminat in momentul in care iti cauti un job. Cred ca este foarte important sa se inteleaga ca aceasta situatie nu se incadreaza in categoria discriminare, iar odata ce limba oficiala a tarii a fost invatata, lucrurile se vor insenina.

9. Cat de mult va implica facultatea in activitati de practica in domeniu?
Am fost implicati destul de mult in activitati practice. Mici exemple ar fi vizite la diverse firme din domeniu sau internship-uri. In general, profesorii au o relatie foarte stransa cu industria, deoarece o mare parte din timp si-l aloca proiectelor de cercetare comandate de catre companii. Tot datorita acestui fapt, anumite capitole din cursuri sunt predate chiar de expertii industriei. De asemenea, teza de masterat se poate face in cadrul unei companii.

"Aici am gasit o companie care investeste mult in dezvoltarea angajatilor sai"

10. Cu ce te-ai acomodat cel mai greu? Ce ti s-a parut cel mai dificil?
Cel mai dificil a fost faptul ca nu stiam limbile oficiale. Belgia are trei limbi oficiale: franceza, olandeza si germana. In Bruxelles sunt doua: franceza si olandeza. Cum eu nu studiasem deloc franceza sau olandeza in Romania, a fost destul de dificil la inceput. Cu timpul am invatat franceza, iar acum ma axez pe olandeza.

11. Iti permite orarul sa lucrezi in acelasi timp? Si daca lucrezi, cum sunt angajatorii?
Daca domeniul de studiu este ingineria, atunci este greu sa si lucrezi in acelasi timp. Nu imposibil, dar ar fi de preferat o concentrare pe studii si pe limbile oficiale ale tarii. Totusi, se poate lucra pe vara.
Altfel, in general, relatia angajator-angajat este foarte buna. De asemenea, se gasesc multe joburi pentru studenti deoarece statul incurajeaza firmele sa-i angajeze. Practic, nici studentul, nici angajatorul nu platesc taxe pana intr-o anumita limita. De asemenea, fiecare universitate are un centru de cariera ce ajuta studentii sa-si gaseasca un job.
Nu trebuie uitat nici faptul ca aici se afla sediile NATO si UE. Multi studenti fac internship in cadrul acestor institutii sau chiar se angajeaza.

12. Ce avantaje in plus iti ofera sistemul de invatamant de acolo fata de cel din Romania?
Sunt extrem de multe avantaje. Primul ar fi faptul ca aici se pune accent atat pe dezvoltarea abilitatilor tehnice, cat si a soft skill-urilor. Al doilea, esti conectat la ceea ce este nou in domeniul de studiu, avand contact foarte usor cu expertii din industrie. In aceasta categorie ar intra si infrastructura informatica prezenta in universitate si, practic, accesul gratuit la toate articolele stiintifice, oricat de recent au fost publicate. Tot legat de infrastructura, calitatea si dotarea laboratoarele este de neimaginat pentru un student venit din Romania. In al treilea rand, faptul ca interactionezi cu un alt mediu total diferit de cel prezent in Romania si ca intalnesti o paleta larga de nationalitati. Acest lucru iti mareste considerabil abilitatea de a lucra eficient intr-o echipa ce are in componenta sa persoane extrem de diferite. Nu in ultimul rand, faptul ca exersezi/ inveti limbi straine, caci in Bruxelles aproape toate persoanele cu studii superioare vorbesc fluent 3-5 limbi. As putea continua cu usurinta lista avantajelor, dar, in principiu, acestea se rezuma la un singur lucru: devii foarte competitiv pe piata muncii.

13. Anul trecut, ai absolvit masterul. Ce te-a facut sa ramai in continuare acolo?

In anul doi de masterat eram indecis in aceasta privinta. Dupa ce am analizat ambele piete si am contactat mai multe persoane si companii am decis sa raman in Belgia, cel putin o perioada.
Unul dintre motive este ca aici am gasit o companie care investeste mult in dezvoltarea angajatilor sai. Un training initial de 3 luni, acces nelimitat la certificari, 6 zile ‘libere’ pe an ca sa participam la conferinte reprezinta cateva exemple.
Mai este un lucru important: amploarea proiectelor de aici, complexitatea cat si impactul lor este foarte mare. Un alt factor, deloc de neglijat, a fost posibilitatea semnarii contractului inca din luna martie a ultimului an de studiu, urmand sa incep munca in Septembrie. Astfel, am putut sa ma concentrez pe teza de masterat, care mananca foarte mult timp. Din pacate este destul de greu sa gasesti conditii similare in Romania.
As mentiona ca nici partea financiara nu e de trecut cu vederea. In Belgia, un tanar absolvent de studii superioare castiga, in functie de domeniu, de 6-9 ori mai mult decat in Romania. Pe cand cheltuielile lunare din Bruxelles sunt doar de 2-2.5 ori mai mari decat cele din Bucuresti, diferenta facand-o in mare parte chiriile.

14. Ce sfaturi ai pentru cei care doresc sa studieze in strainatate?
Ii incurajez sa-si urmeze visul si sa nu se lase descurajati de nimic. In prezent, un student poate ajunge destul de usor sa studieze in strainatate. De exemplu, contactand Liga Studentilor Romani din Strainatate pot fi pusi in legatura cu persoane ce studiaza/ au studiat la universitatea dorita.
De asemenea, pe cei care doresc sa se intoarca in Romania dupa terminarea studiilor, i-as sfatui sa o faca dupa ce acumuleaza si o experienta profesionala in strainatate. In acest fel, valoarea adaugata pe care o vor aduce companiei si de ce nu Romaniei, va creste substantial.

Andreea Catan
Interviu realizat cu sprijinul Ligii Studentilor Romani din Strainatate, in cadrul proiectului "Interviuri cu studenti"

 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 

Jobs

Firma: Studio20
Nivel cariera: 1 - 2 ani
Tipul postului: Full-time
Oras: BUCURESTI, Cluj Napoca, Iasi, Pitesti, Ploiesti
Perioada de valabilitate: 2023-02-07 00:00:00 - 2023-03-05 00:00:00