Despre experienta de student Erasmus, cu un fost beneficiar al bursei
3/36793
calendar_month 26 Mai 2015, 00:00
Bursele Erasmus reprezinta pentru studentii romani o modalitate de a-si imbogati experienta academica cu un stagiu de studii urmate in afara tarii. Din punct de vedere personal, o bursa Erasmus reprezinta o experienta multiculturala unica, posibilitatea de a-ti exersa si imbunatati abilitatile de comunicare intr-o limba straina, oportunitatea de a calatori si a te distra alaturi de studenti din toate colturile lumii, de a cunoaste noi culturi si noi stiluri de viata, dar si de a te adapta la medii noi si de a manageria probleme neprevazute, care pot aparea in timpul unei astfel de experiente.
Ion Florin Valentin a avut parte de o experienta unica in Portugalia
Am vorbit in randurile de mai jos cu Ion Florin Valentin, absolvent al Facultatii de Administratie Europeana din cadrul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative si posesor al unui master in Relatii Internationale la Universitatea din Bucuresti. In timpul celor trei ani de facultate petrecuti la SNSPA, Florin Ion nu a ratat oportunitatea de a obtine o bursa Erasmus, asa ca, s-a inscris si a fost selectat pentru a-si urma studiile timp de 6 luni in orasul portughez Mirandela, la Instituto Politecnico de Braganca - Escola Superior de Comunicacao, Administracao e Turismo.
Drumul lui spre Portugalia a inceput cu o discutie cu decanul facultatii la care studia in tara, din care a aflat ce inseamna mai exact o bursa Erasmus, ce costuri presupune dar si conditiile pe care trebuia sa le indeplineasca.
In cazul lui, toate conditiile au fost indeplinite: media anuala in anul anterior de studii de peste 8,50, integralist si buna cunoastere a limbii engleze. Pentru ca nu detinea un atestat international de certificare a cunostintelor de limba engleza, Florin a trebuit sa sustina examen scris si oral la limba engleza. Daca detii deja un astfel de certificat, examenul nu mai este necesar.
Pasul urmator in vederea plecarii la studii in Portugalia a fost reprezentat de realizarea dosarului cu documentele necesare, etapa in care Florin sustine ca a primit tot sprijinul din partea autoritatilor universitatii, asa ca, totul a decurs simplu si fara probleme deosebite.

Sfaturi pentru studentii care vor sa plece la studii in strainatate cu o bursa Erasmus
Din experienta personala, Ion Florin Valentin ii sfatuieste pe cei care se inscriu la o astfel de bursa sa fie seriosi si sa se pregateasca din timp cu documentele necesare plecarii. „Cardul european de sanatate este obligatoriu, asa ca trebuie facut din timp. Daca ai posibilitatea sa iti faci si o asigurare de viata, ar fi bine sa ti-o faci, desi aceasta nu este obligatorie. In plus, ai nevoie de un cont bancar in care sa existe o suma de 1000 de euro, fara de care nu poti pleca.
Un aspect de care mai putini studenti tin cont atunci cand se inscriu la bursele Erasmus este faptul ca, inainte de plecare, se semneaza un contract cu facultatea, pentru care trebuie sa ai si un girant, prin care te angajezi ca, daca nu vei fi integralist la universitatea la care urmeaza sa studiezi, vei returna integral valoarea bursei”.

De cati bani am nevoie la plecare?
Chiar daca bursa Erasmus iti asigura teoretic intretinerea pe perioada studiilor in afara tarii, e foarte adevarat ca ai nevoie de niste bani, pana la primirea bursei. Asadar, inainte de plecare, trebuie sa detii un cont bancar de 1000 de euro cu care sa garantezi ca te poti intretine acolo pana la venirea banilor din bursa, ai nevoie de bani pentru transport si... evenimente neprevazute.
Florin a avut parte de un eveniment neprevazut destul de neplacut, care, din fericire, s-a finalizat cu bine. Insa banii de buzunar i-au prins foarte bine pana la rezolvarea situatiei neprevazute aparute.
„Din tara am fost informati ca avem cazarea asigurata in Portugalia si ca nu trebuie sa ne facem griji in aceasta privinta. Cand am ajuns in Portugalia, ambasadorul Erasmus care era indrumatorul nostru pe tot parcursul sederii in tara gazda, ne-a anuntat ca din cauza unei incurcaturi nu avem cazare. In aceste conditii a trebuit sa dormim doua nopti la hotel, pana am gasit o chirie convenabila, intr-o casa din oras. In ciuda incidentului neplacut, ne-a impresionat modul in care indrumatorul nostru s-a implicat in rezolvarea cat mai urgenta a problemei, garantand chiar pentru noi la inchirierea casei”.
Banii din bursa au venit putin mai tarziu in cazul lui, si anume, dupa o luna si jumatate, timp in care a trebuit sa se intretina singur. Banii alocati lunar de bursa pentru cazare, masa si alte cheltuieli, erau 300 de euro. Potrivit lui Ion Florin Valentin, cheltuielile lunare ajungeau cam la 400 de euro. In plus, daca vrei sa calatoresti si sa profiti cat mai mult de statutul de student Erasmus, atunci trebuie sa apelezi la sustinerea parintilor. El asa a facut si s-a bucurat de tot sprijinul din partea familiei, astfel incat a calatorit si a descoperit locuri si culturi interesante in tara lui Vasco da Gama, cea in care se termina pamantul si incepe oceanul.
Dezamagirea lui Florin a fost ca, nu toti studentii Erasmus se confruntau cu aceasta neconcordanta intre cuantumul lunar al bursei si cheltuielile necesare: „Noi aveam cea mai mica bursa, noi si bulgarii de fapt. Spaniolii aveau in jur de 600 de euro, polonezii aveau si ei cam tot atat, nu am inteles de ce aceasta diferenta...”

Viata in campus
Dincolo de problemele pecuniare care nu sunt de ignorat, Ion Florin Valentin s-a intors de acolo imbogatit cu o experienta academica si de viata, completa, pentru care considera ca orice sacrificii merita. A reusit sa isi faca usor prieteni, mai intai in randul studentilor Erasmus ca el, pentru ca se organizau cursuri speciale numai pentru ei, seri Erasmus, dedicate exclusiv lor si petreceri Erasmus. Aici, intra in contact cu studenti turci, bulgari, spanioli, norvegieni, francezi etc. Cu totii veneau cu un stil de viata si o cultura proprie si toti erau dispusi sa impartaseasca aceste valori cu colegii lor.
In serile Erasmus avea posibilitatea sa descopere mai multe despre diferitele culturi din care proveneau colegii lui, iar cel mai distractiv era cand, fiecare gatea cate un fel specific de mancare de la el de acasa. Romanii faceau sarmale, spaniolii faceau paella, turcii faceau shaorma etc. „Era interesant acest mozaic cultural, in care fiecare eram o piesa din acest puzzle care se numeste... lume”.
Tot in serile Erasmus, studentii straini erau chemati in vizita acasa la studentii portughezi, si in felul acesta le puteau cunoaste stilul de viata si obiceiurile. Prieteniile legate atunci, au rezistat probei timpului dupa intoarcerea acasa, asa se face ca studentii portughezi au venit si ei la randul lor in vizita in Romania la fostii lor colegi.
In ceea ce priveste campusurile portugheze, Ion Florin Valentin recunoaste ca acestea erau mai curate si mai moderne decat ale noastre, dar nu a constatat diferente frapante in acest sens. Unul din cele mai bune lucruri din campus erau cantinele studentesti la care un felul I, un felul II si un desert costau 2 euro. In aceste conditii, supravietuirea cu doar 300 de euro pe luna intr-o tara straina devenea un pic mai usoara.

Viata academica
In ceea ce priveste modul de desfasurare a activitatii academice, Florin a constatat ca sistemul portughez nu este foarte diferit de cel autohton. Cea mai frapanta diferenta in acest sens, este sistemul lor de notare, cu note de la 1 la 20. In rest... acelasi program incarcat, aceleasi partiale si proiecte de predat in fata clasei, aceeasi materie stufoasa de invatat pentru examene. Profesorii erau mai deschisi decat cei din Romania si destul de intelegatori cu studentii Erasmus, notand in principal ideile exprimate la examene, fara a sanctiona foarte sever eventualele greseli de limba. Acestia intelegeau ca studentii se exprimau totusi intr-o limba in care nu erau nativi si ca mai apareau greseli de exprimare sau mici greseli gramaticale.
Predarea se facea 50% - 50% in engleza si portugheza, insa daca nu intelegeau ceva, profesorii le explicau in limba engleza. Cursurile se desfasurau dimineata de la ora 7.30-8.00 la 15.00 si seara de la 17.00 la 20.00, cu o pauza de doua ore la pranz. Prezenta studentilor Erasmus este obligatorie la toate cursurile. Absenta este acceptata doar daca te imbolnavesti.
In privinta vietii academice, povesteste Ion Florin Valentin „cel mai mult m-a impresionat un profesor de Political History de la care am avut multe de invatat si care m-a ajutat sa vad lucrurile dintr-o alta perspectiva. Desi era profesor de istorie, raporta totul la cazuri practice si la timpul prezent, fapt care te ajuta sa intelegi totul fara a depune vreun efort. In plus, prin stilul lui, reusea sa scoata de la studenti tot ce aveau mai bun”.
„La examene, opinia personala conta parca mai mult decat in Romania, desi aceasta trebuia sustinuta la modul cel mai serios de argumente si fapte citite in bibliografia stufoasa”.
In privinta colegilor portughezi, Florin i-a gasit pe acestia mai relaxati vizavi de studiu decat romanii, iar in ceea ce priveste volumul mare de invatat, atat colegii francezi cat si cei spanioli se plangeau ca se confrunta cu aceasta problema la universitatile lor de origine. Dupa parea lui de fapt, comparandu-i cu restul studentilor Erasmus, romanii sunt printre cei mai studiosi, ei fiind cei care au luat cele mai mari note, de exemplu, la examenele de portugheza.
La intoarcerea in tara, toate examenele sustinute in Portugalia i-au fost echivalate, asa ca nu a intampinat nicio problema din acest punct de vedere.

Un gand pentru viitorii studenti Erasmus...
L-am intrebat pe Ion Florin Valentin de ce ar recomanda aceasta experienta studentilor romani, iar raspunsul lui a venit foarte ferm: „Experienta multiculturala, prietenii din toata lumea pe care ai ocazia sa ti-i faci departe de tara, calatoriile, toate la un loc alcatuiesc o experienta unica. Insa, mai mult decat atat, trebuie spus ca Erasmusul nu e de povestit, e de trait. Degeaba iti povesteste altcineva cum e, trebuie sa fii acolo, sa treci tu insuti prin toate aceste experiente, pentru ca, pentru fiecare, Erasmus inseamna in final altceva”.
Foto: sateless-suitcase.com
Otilia Caraza