studentie.ro  »  Info studentie  »  Interviuri  »  Interviu cu Ana Cristina Chirilov, despre experienta Erasmus in Belgia

Interviu cu Ana Cristina Chirilov, despre experienta Erasmus in Belgia

7/79022
calendar_month 10 Mar 2010, 00:00
Daca saptamana trecuta, Studentie.ro ti-a propus un interviu cu o doamna profesoara din sistemul universitar, de data aceasta iti aduce alaturi de tine un alt student Erasmus. Numele ei este Ana-Cristina Chirilov, studenta la masterul de Administrare Comunitara a Justitiei, din cadrul Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala, Universitatea din Bucuresti.

Studentie.ro: In primul rand, ne poti spune te rog, ce te-a impulsionat sa aplici pentru o bursa in Belgia? Motivul principal a fost ca ai gasit un program de studii care ti se potrivea perfect sau a fost mai mare dorinta de a experimenta ceva nou, intr-o tara straina?

A.C.C.:
Cred ca in prima faza m-au impulsionat colegii mei de facultate, care mi-au aratat ca a pleca cu o bursa de studiu intr-o alta tara, este un vis realizabil. Am aplicat pentru ca imi doream sa cunosc indeaproape o alta cultura, sa experimentez un alt sistem de invatamant si sa imi testez capacitatile de adaptare.Studentie: De ce ai ales Belgia si nu oricare alta tara? Cumva din considerente lingvistice? Poti recomanda si alte tari care ofera burse interesante pentru un student la asistenta sociala?

A.C.C.:
Nu am avut prea multe optiuni. La momentul acela facultatea noastra avea, pentru programul de master in asistenta sociala, acorduri cu o universitate din Belgia si una din Germania. Avand in vedere personalitatea mea, am considerat ca o tara ca Germania nu mi se potriveste, motiv pentru care am ales cealalta varianta. Decizia mi-a fost sustinuta de experientele anterioare a doua colege mai mari, care mi-au furnizat informatii pretioase cu privire la stilul de viata de acolo, facilitandu-mi contactul cu persoane din tara gazda.

In ceea ce priveste limba, cursurile erau in engleza in ambele tari, astfel incat acesta nu a reprezentat un criteriu.
Referitor la burse in asistenta sociala, daca plecati prin Erasmus depindeti de oferta facultatii voastre, dar daca vreti sa aplicati individual, gasiti programe de studii foarte bune in Olanda, Marea Britanie, Germania, Finlanda etc., trebuie doar sa va oferiti mult timp si sa va inarmati cu multa rabdare pentru a gasi ceea ce vi se potriveste.Studentie: Ti-a fost usor sa iti completezi dosarul de aplicare Erasmus sau a fost dimpotriva un proces indelungat si chinuitor?

A.C.C.:
Nu mi s-a parut covarsitoare aceasta etapa. Scrisoare de motivatie si transcripturile au solicitat mai mult timp, iar in rest au fost doar emotiile interviului.

Studentie: Ne poti detalia cum te-a imbogatit pe tine aceasta experienta din punct de vedere academic? Simti ca intr-un semestru, cat inteleg ca ai fost tu plecata, ai acumulat niste informatii esentiale pentru cariera ta viitoare?

A.C.C.: In dezvoltarea mea profesionala se inglobeaza intreaga experienta. Informatiile pe care le-am primit la cursuri, intalnirile cu practicienii, vizitele institutionale, discutiile cu profesorii, orele de lucru cu studentii belgieni sau internationali mi-au creat o noua perspectiva asupra domeniului in care lucrez. Intelegand diversele mecanisme sociale, am putut sa compar, sa analizez, sa fac diverse corelatii intre cauze, probleme, modalitati de solutionare, dar mai ales sa aplic intr-un mod eficient toate cele invatate la realitatea din Romania.

Studentie: Acum ca te-ai intors in tara si te-ai adaptat din nou la viata din Romania, poti recomanda din toata inima aplicarea pentru o bursa Erasmus? Consideri ca indiferent de eforturile financiare si cele intelectuale, aceasta experienta merita intr-adevar investitia facuta?


#romaniansaresmartA.C.C.: As vrea sa mentionez ca reintoarcerea in tara este cea mai dificila etapa din intregul proces. Readaptarea la vechile valori si cerinte, cand in tine s-au determinat schimbari fundamentale, reprezinta de fapt adevarata provocare. Dar toate acestea ne ajuta sa ne maturizam inca si mai mult.
Nu numai ca incurajez aplicarea pentru o bursa in strainatate, ci o consider vitala in evolutia umana si profesionala a tinerilor.

Editori Studentie.ro: Andreea Iolu si Gabriela Vovciuc