INTERVIU cu domnul Prof. univ. dr. Nicolae Volonciu - 2012
calendar_month 30 Mai 2012, 00:00
Importantele schimbari in materie procedural penala ce vor surveni odata cu intrararea in vigoare a noului Cod de procedura penala cer o explicatie din partea unui nume de o importanta deosebita in dreptul roman - teoretician recunoscut si profesor de vaza al lumii universitare de la noi, membru al comisiei de elaborare a noului Cod de procedura penala - domnul prof. univ. dr. Nicolae Volonciu raspunde intrebarilor adresate de domnul Nicolae Cirstea, Presedintele grupului editorial Universul Juridic.

Nicolae Cirstea: Stimate domnule profesor, sunteti un reputat specialist in procedura penala si, in considerarea acestei calitati, ati facut parte din Comisia care a elaborat noul Cod de procedura penala. Din aceasta perspectiva as fi interesat daca, din punctul dumneavoastra de vedere, era nevoie de o noua codificare in materie procedural penala?

Nicolae Volonciu: Daca ar fi sa dau un raspuns tot atat de scurt pe cat a fost intrebarea, acesta ar fi: nu, nu era nevoie. Abrevierile au insa un mare cusur, caci uneori pot distorsiona sensul a ceea ce s-a dorit sa se exprime. Eu de fapt vroiam sa spun ca era nu numai nevoie, ci o necesitate mult mai ampla. De aceea, ca sa raspund tot scurt, dar in concordanta cu ceea ce gandesc, as zice ca era Mare Nevoie

Argumentele sunt o droaie: institutii noi, sistematizare diferita, amplificarea unor trenduri care erau deja schitate in modificarile survenite in ultimele doua decenii si, de ce nu, perfectionarea unor abordari anterioare corecte. Cred ca nimeni nu poate spune ca tot ce cuprindea Codul din 1969 era gresit stiintific sau tendentios politic. Observatorii occidentali care ne-au contactat inainte de 1989, in afara de criticile pe care le aduceau sistemului judiciar roman, mentionau doua mari merite ale Codurilor din 1969, si anume: nedetasarea totala de traditiile scolii noastre de drept antebelic, recunoscuta ca deosebit de valoroasa in Europa la acea vreme si distantarea reglementarilor romanesti in multe situatii de ceea ce era tipic si uniform in tot restul legislatiei est-europene.

Scormonind in amintiri regasesc pasaje din norme juridice cuprinse in redactarile din urma cu multe decenii, ale caror ton si exprimare suna exact in registrul a ceea ce se numeste „limba de lemn". Cititi textele din noile codificari. Parca altfel suna si aceasta constatare ne face sa fim de acord cu un vechi aforism care precizeaza ca „tonul face muzica".

Nicolae Cirstea: Care a fost atmosfera de lucru in cadrul comisiei de elaborare a proiectului noului Cod de procedura penala si care au fost institutiile care au generat cele mai aprinse dezbateri?

Nicolae Volonciu: In Comisie au fost prezente toate generatiile: practicieni si doctrinari, reprezentanti ai organelor judiciare, maestri ai barei. Aceasta a determinat o analiza a aspectelor dezbatute din puncte de vedere diferite si, uneori, chiar contradictorii. Faptul ca in majoritatea situatiilor membrii comisiei se cunosteau bine, facea ca atmosfera sa nu fie una glaciala sau protocolara. Discutiile cele mai ascutite si neconciliante aveau loc in limitele tonului academic si ale adevarului stiintific.

Cand dezbaterile clocoteau si devenea evident ca nu se poate ajunge la un consens, foloseam numaratoarea sufragiilor. Remarc acest lucru pentru a consemna o curiozitate: s-a intamplat de mai multe ori ca un punct de vedere dominant prin numarul mare de voturi, din diverse motive, sa isi piarda treptat marja majoritara; nu au fost rare cazurile cand opinii imbratisate de foarte multi sa fie treptat abandonate, ajungandu-se la parerea opusa. Concluzia este ca adevarul stiintific si pragmatismul cel mai utilitarist nu se pot masura prin aritmetica electorala.Evident ca cele mai intinse controverse s-au aprins in jurul institutiilor cu totul noi sau care, desi cu o anumita traditie, urmau sa fie adoptate intr-o noua filosofie. Amintesc in acest sens viitoarele reglementari care privesc: camera preliminara, arestul la domiciliu, renuntarea la urmarirea penala, acordul de recunoastere a vinovatiei, in sfarsit multe probleme din domeniul probatiunii. Exemplific prin trimiteri la: perchezitia informatica, livrarea supravegheata, utilizarea investigatorilor sub acoperire, expertiza medico-legala psihiatrica, prelevarea de mostre biologice si supravegherea tehnica.


Nicolae Cirstea: Este noul Cod de procedura penala in concordanta cu evolutia si dinamica actuala a societatii romanesti?


Nicolae Volonciu: Istoria codificarilor ne demonstreaza ca orice asemenea monument legislativ priveste inainte, el trebuie sa acopere un timp apreciabil, de regula la limita acoperitoare a unei intregi epoci. De aceea s-a impus ca noul Cod sa fie redactat astfel incat sa nu satisfaca exclusiv necesitatile momentului, dar, tinand seama de trendul dinamicii societatii romanesti, sa aiba valabilitate cat mai indelungata si in viitor.

Trebuie sa fim insa realisti. Prezentul demonstreaza ca pretutindeni in lume evolutia sociala se accelereaza pe zi ce trece…

Pentru mai multe detalii, click AICI.