Interviu cu Laura Morar, membru AIESEC si participant in cadrul programului Exchange
2/20567
calendar_month 11 Feb 2011, 00:00
Laura Morar este o studenta din Sibiu, membra a asociatiei AIESEC, care se afla momentan intr-un stagiu de practica in cadrul unei companii din Germania, prin intermediul programului Exchange. Pentru ca programul Exchange reprezinta o oportunitate pentru numerosi tineri, Studentie.ro a discutat cu Laura despre ce presupune acesta si despre experienta unui stagiu de acest tip in afara granitelor tarii. Rezultatul, il descoperiti in randurile urmatoare!

Studentie.ro:
Poveste-ne cate ceva despre tine. Ce studii urmezi in Romania? Ti-ai fi dorit sa pleci la studii in strainatate la terminarea liceului?

L.M.: Ma numesc Laura Morar, am 23 de ani si sunt studenta la master in cadrul Facultatii de Stiinte Economice a Universitatii Lucian Blaga din Sibiu. Momentan sunt intr-o practica la compania TÜV Rheinland in Köln, Germania. La terminarea liceului nu eram decisa sa merg sa imi fac studiile in strainatate, dar in timpul studiilor de licenta am ales sa merg cu bursa de studiu Erasmus in Germania pentru un semestru – pot spune ca a fost una dintre cele mai potrivite decizii pe care le-am luat in acel moment, pe langa faptul ca activam deja in organizatia de studenti AIESEC.

Studentie.ro: In prezent, urmezi un stagiu in Koln prin intermediul programului Exchange desfasurat de AIESEC. Ce ne poti spune despre acest program?

L.M: Fiind membru AIESEC si cunoscand avantajele pe care acest program de Exchange le ofera, am ales sa aplic pentru o practica la mai multe companii cu care AIESEC are parteneriat. Procesul este unul simplu: prima data, pe platforma on-line AIESEC este creat profilul candidatului (contine informatii despre cel care aplica pentru o practica, pregatirea si experienta sa profesionala, impreuna cu CV-ul sau), dupa care urmeaza cautarile. Exista si un motor de cautare, care poate fi personalizat in functie de preferintele celui care cauta (tara sau regiunea dorita, perioada, ce pregatire necesita practica respectiva, s.a.m.d.).

Cautarea companiei potrivite nu a fost una usoara, deoarece desi cererea de interni este una mare din partea companiilor, oferta (candidatii pentru o practica) este si ea pe masura. Un lucru este sigur: cu cat ai experienta extracuriculara mai mare (experienta in AIESEC, pregatire, voluntariat, studii in strainatate, iar in unele cazuri – chiar si experienta profesionala), cu atat sunt si sansele mai mari de a fi ales la o companie precum Deutsche Post DHL, Alcatel Lucent sau Electrolux.

Tipurile de practica variaza. De exemplu, o practica poate fi sub forma unui internship la o corporatie (sau la o firma cu cativa angajati) sau participarea intr-un proiect in domeniul social sau predarea unei limbi straine intr-o scoala/tabara. Domeniile in care practica este oferita variaza, defapt pe platforma on-line unde pot fi gasite acele oferte de practica sunt mai multe optiuni: TT sau Technical (pentru cei care au o pregatire in domeniul tehnic, IT, inginerie), MT sau Management (pentru cei care au o pregatire in domeniul managementului, economiei, resurse umane, marketing, etc.), ET sau Educational (pentru cei care au o pregatire in domeniul educational), si DT sau Development (este vorba de cei care vor sa lucreze pe un proiect social, nu necesita o anumita pregatire).

Studentie.ro: In ce anume consta acest stagiu si pe ce perioada se desfasoara? In ce sens crezi ca iti este/iti va fi de folos aceasta experienta?



L.M.: Compania unde sunt eu in practica acum, TÜV Rheinland, este o companie care ofera servicii tehnice si certificari pe baza standardelor de calitate, cu sediul in orasul Köln. Practica in care sunt acum are o durata de 7 luni. Lucrez pe departamentul de Managementul Calitatii iar printre taskurile mele se numara: marketingul intern, intretinere a bazei de date de documente care au legatura cu managementul calitatii, participarea in audituri interne si externe, ajutor pentru realizarea de rapoarte de audit intern si rapoarte anuale de audit. Am ocazia sa aflu mai multe despre cum functioneaza departamentele companiei din punctul de vedere al implementarii calitatii in serviciile interne ale companiei, modul cum se abordeaza o problema legata de implementarea managementului calitatii la nivel international, mediul de lucru german si cum este adaptata strategia companiei pe plan international. Experienta pe care aceasta practica mi-o ofera reprezinta o valoare adaugata a ceea ce am acumulat pana acum ca si cunostinte in domeniul economic, si imi defineste mai bine planurile de viitor.

Studentie.ro
: Ce planuri ai la intoarcerea in tara? Ti-ai dori sa te mai intorci in Koln, eventual sa lucrezi acolo pe o perioada mai mare de timp?

#romaniansaresmart

L.M.: Dupa terminarea internshipului ma voi intoarce sa imi inchei studiile de master. In rest, sunt deschisa spre noi oportunitati pentru a-mi dezvolta abilitatile si a aprofunda cunostintele pe care le-am dobandit pana acum pentru o cariera de succes.

Dana Saporan - editor Studentie.ro