Interviu cu un student: Adina Hagima
3/32098
calendar_month 08 Feb 2014, 00:00
Viata de student este, pe cat de frumoasa, pe atat de grea. Stim asta, motiv pentru care venim in intampinarea ta, oferindu-ti spatiul in care sa te faci auzit.

Incepand de astazi, saptamanal, vom publica cate un interviu cu tine si cu colegul tau de facultate, pentru ca fiecare dintre voi sa isi poata impartasi of-ul sau, din contra, a lauda sistemul in care s-a angrenat. Pentru astazi, Adina Hagima ne impartaseste ideile si experientele sale de studenta.

Adina este in anul 5 la Universitatea de Medicina si Farmacie "Victor Babes", din Timisoara, si a ales ca specialitate medicina generala.

"Universitatile din Romania ne pregatesc pentru a ne descurca aici, la noi in tara, dar nu pentru un nivel european"

R: Cum descrii tu viata de student, in zilele noastre?
Adina: Frumoasa si grea. Frumoasa, pentru ca e perioada cu cele mai memorabile momente, in care cunosti tot felul de oameni, cu prieteni care iti vor ramane pe viata si grea, deoarece exista acele "groaznice" luni numite "sesiuni", pline de stres, multe cafele si, pentru unii, nopti nedormite.

R: Cat de multumita esti tu de sistemul universitar de invatamant, de ce ti se ofera ca si suport educational in vederea pregatirii unei cariere de succes?
Adina: Nu as putea spune ca sunt multumita de sistemul nostru universitar. Comparativ cu alte tari, mai dezvoltate, sistemul nostru e plin de lipsuri. Suntem pregatiti pentru a ne descurca aici, la noi in tara, in conditiile pe care le avem, dar nu pentru a de descurca la nivel european. Acest lucru poate fi si un avantaj deoarece romanul, om inventiv, invata sa compenseze.

R:Care sunt plusurile si minusurile conditiei de student, in opinia ta?
Adina: Plusurile conditiei de student cred ca sunt reprezentate de tot soiul de reduceri de care ai parte, de faptul ca exista programe prin care te poti angaja, pe timp de vara, intr-o alta tara sau programe de schimb de exprerienta intre universitati. Singurul minus la care ma pot gandi e ca, vesnic, studentul e fara bani.

R:Cum ai defini conditiile de cazare oferite de catre universitati, studentilor? Tu esti multumita de ce ai primit, cum te descurci in acest sens?
Adina: Din punctul meu de vedere, conditiile de cazare sunt destul de acceptabile, cel putin in cadrul universitatii de care apartin. Eu sunt multumita. Am primit loc intr-o camera de doua persoane, cu baie proprie.

R: De ce ai ales medicina, ca specializare?
Adina: Am ales medicina, pentru ca asta mi-am dorit mereu sa fac: sa ajut oamenii. Nu pentru bani, nu pentru faima, ci doar din dorinta de a face un bine.

"Eu vreau sa-i dau o sansa Romaniei. Si sper sa nu ma dezamageasca!"


R: Ce asteptari ai tu, dupa terminarea facultatii?
Adina: Asteptarile mele, dupa terminarea facultarii, tin, bineinteles, de gasirea unui post de rezident intr-un spital care sa-mi dea sansa sa evoluez pe plan profesional.

R: Multi absolventi sunt tentati sa isi desfasoara activitatea in alta tara decat Romania, datorita conditiilor mai bune de salarizare. Tu, unde vrei sa lucrezi?

Adina: Eu vreau sa-i dau o sansa Romaniei. Si sper sa nu ma dezamageasca! Si oamenii de la noi din tara au nevoie de medici buni. Desigur, daca situatia din sistemul medical nu se va schimba, nici nu voi ramane sa ma lupt cu morile de vant.R: Cat de mult va implica universitatea in activitati de practica in domeniu?
Adina: Universitatea ne implica suficient in practica de domeniu. Avem stagiile in care stam in spital si lucram cu pacienti, avem posibilitatea de a asista la operatii si avem obligatia de a face macar o luna de practica de vara intr-un spital sau cabinet medical.

R: Cum iti petreci timpul liber, cum te distrezi?
Adina: Timpul liber, atat cat e (putin), mi-l petrec alaturi de prieteni, la o cafea sau un suc sau citesc o carte (beletristica) pentru a ma mai relaxa.

R: In ce tipologie de student consideri ca te incadrezi?
Adina: Studentul atipic, as zice, deoarece nu prea ies la distractii (nu am vazut un club de vreun an si ceva), dar nici tipul "tocilar" nu sunt.

R: Ce sfaturi ai pentru cei care doresc sa urmeze o facultate de medicina?
Adina: Ii sfatuiesc pe cei care-si doresc sa faca facultatea de medicina sa o faca doar daca isi doresc cu adevarat asta, sa fie pregatiti sa invete mult si sa renunte la gandul distractiilor. Desigur, poti face medicina si daca nu prea inveti, dar trebuie sa te gandesti ca pe viitor va depinde o viata de om de deciziile pe care le vei lua si de cunostiintele pe care le vei avea.

R: De ce ai ales ca centru universitar Timisoara? Si nu Bucuresti sau Cluj-Napoca, de exemplu?
Adina: In principiu, am ales Timisoara pentru ca e orasul meu natal, pentru ca imi place orasul foarte mult si mi-as dori sa raman in continuare aici.