Interviu cu un student: Alexandra Ciobotaru: "Am avut parte de reactii cand am spus ca sunt romanca"
3/34604
calendar_month 08 Sep 2014, 00:00
Alexandra Ciobotaru a studiat Comunicare si Relatii Publice la Universitatea "Edukacja", in Wroclaw, timp de 5 luni. Aici a gasit tot ce si-a dorit pentru domeniul pe care a vrut sa-l studieze. Nu s-a simtit niciodata discriminata, insa ne-a povestit ce reactie a avut un coleg cand i-a spus ca este romanca. Afla povestea mai jos in interviul pe care ni l-a acordat Alexandra.

1. Cum te-ai hotarat sa pleci si in ce colt al lumii?
Decizia de a pleca intr-un schimb de studiu a venit inca din liceu, cand am aflat de aceasta posibilitate. Intotdeauna mi s-a parut un lucru bun sa iesi din zona de confort si sa incerci sa schimbi locul cu care te-ai obisnuit pentru ceva diferit. Ulterior, in anul I de facultate, am aplicat pentru programul Erasmus si am ales sa plec in Polonia.

2. De ce ai ales aceasta tara?

Am ales Polonia dintre cele 6 sau 7 tari in care puteam pleca pentru ca nu stiam multe lucruri despre tara si cultura acestei tari, iar ceea ce am trait a fost de departe cel mai interesant an. Multi prieteni mergeau si inca se gandesc sa plece la studii in vestul Europei, spunand ca este foarte bine acolo. Am calatorit anul acesta in 6 tari si am vazut 5 capitale europene si, intr-adevar, este interesant si diferit ce se intampla acolo. Insa exista o multime de lucruri de descoperit atat in Polonia, cat si in Europa Estica si mi-am dorit sa vad cu ochii mei.

3. Cum ti s-a parut procesul de admitere in Polonia?
Avand in vedere ca vorbesc despre un program european, admiterea a fost relativ usoara. Am avut de compus o scrisoare de motivatie si, ulterior, am sustinut un interviu in limba engleza. In final, am fost acceptata la universitatea din Polonia.

4. Ce facultate urmezi in strainatate si de ce?
Am studiat la Universitatea "Edukacja", in Wroclaw, timp de 5 luni. Am ales aceasta universitate pentru ca imi oferea grila de studiu de care aveam nevoie pentru domeniul pe care am ales sa-l urmez: comunicare si relatii publice.

5. Ce poti sa ne spui despre exigentele profesorilor de acolo fata de cele din Romania?
Nu am nimic de adaugat despre exigentele sau comportamentul profesorilor de acolo. Exact ca in tara, vii la curs, inveti, dai examen, pui intrebari, primesti raspunsuri si la revedere.
Cred, totusi, ca la fel ca in tara exista tipuri diferite de profesori, ca de exemplu profesori care prefera sa discute un subiect mai degraba decat sa il dicteze sau sa arate un documentar mai degraba decat sa citeasca. Depinde de materie, de profesor si de context.
"Viata de student este faina in Polonia"
6. Ce poti sa ne spui despre cazare? Ai primit o camera de camin, in ce conditii ti se repartizeaza si care sunt cheltuielile lunare?
Cazarea nu a fost diferita fata de cea din Romania. O camera de camin de 3 persoane unde am stat doar 2, intr-un campus de studenti la Facultatea de Medicina Veterinara. Asa am fost repartizata dupa ce facultatea mea (care era privata) avea contract cu acest campus. Cheltuielile lunare la camin difera fata de cele din Romania. Sub 100-150 de euro de persoana nu gasesti camera. Plus cheltuielile de intretinere si banii de buzunar.

7. Cum este viata de student acolo? Spune-ne cate ceva despre costurile de trai in ceea ce priveste chiria, transportul, mancarea.

Viata de student este faina in Polonia. Ca si curs valutar, suntem foarte apropiati si nu au preturi ridicate fata de tara noastra. Intr-adevar, poate fi mai scump la nivel de tara nivelul de trai, dar mai scump decat in Bucuresti, nu. :) Poate Varsovia sa fie la fel de scumpa, insa nu am stat o perioada indelungata ca sa pot spune cu exactitate.
Fiind student, beneficiezi de reduceri la transport, abonament de 3 luni sau bilete la jumatate de pret care se cumpara cu cardul de la automatul din autobuz/ tramvai sau de la alte automate amplasate in oras. Mancarea era cateodata mai ieftina ca in tara, insa nicaieri nu-i mancarea mai buna ca acasa.



8. Ai simtit in vreun moment ca esti discriminat?
Discriminat, nu. Insa am avut parte de reactii cand am spus ca sunt romanca. La un moment dat, mi-a zis cineva mirat ca nu arat la roman. I-am spus: "Ce vrei sa spui?" In urmatorul minut si-a dat seama ce a zis si si-a cerut scuze. Ca si experienta, cred ca este important ce arati si cum te comporti tu ca individ. Oamenii sunt neinformati cateodata si de multe ori au tendinta de a se baza pe aparente, dar daca tu ai o atitudine naturala fata de orice s-ar spune, cred ca lucrurile vor fi in regula.
Nu am avut niciodata probleme din cauza faptului ca vin din Romania. Ba mai mult, oamenii au fost curiosi sa afle ce se intampla la noi in tara si cum e viata in Bucuresti.
"Facultatea incurajeaza si ajuta studentii sa capete experienta in domeniu"
9. Cat de mult va implica facultatea in activitati de practica in domeniu?
Fiind un semestru nu am facut pactica la facultatea din Polonia, insa ca idee, facultatea incurajeaza si ajuta studentii sa capete experienta in domeniu.

10. Cu ce te-ai acomodat cel mai greu? Ce ti s-a parut cel mai dificil?
Acum nu-mi pare nimic dificil. A fost ciudat la inceput pentru ca am plecat dintr-un mediu activ, intr-un mediu nou in care trebuia in primul rand sa traiesc, apoi sa fac altele. La sfarsit insa, mi-am dat seama cat de multe am invatat despre mine in tot timpul acesta, asa ca orice experienta a meritat din plin.

11. Ce avantaje in plus iti ofera sistemul de invatamant de acolo fata de cel din Romania?
Nu cred ca invatamantul polonez ofera mai multe avantaje fata de cel din Romania. Cu toate acestea, sunt mai bine pregatiti pentru studenti, atat din punct de vedere tehnic, cat si din punct de vedere al personalului si al birocratiei.

12. Ce asteptari ai dupa terminarea facultatii?
Dupa ce voi termina facultatea am de gand sa urmez un master in afara Romaniei, de data aceasta undeva mai departe.

13. Te-ai gandit vreodata sa ramai acolo dupa terminarea facultatii?

Nu as fi ramas in Polonia dupa terminarea facultatii sau nu m-as fi mutat acolo. Insa, dupa master, cred ca as vrea sa ma mut in alta tara ca sa mai experimentez putin viata de expat. Cu toate acestea, voi reveni in Romania 100%.

14. Ce sfaturi ai pentru cei care doresc sa studieze in strainatate?
Sa plece! Sa vada ce se intampla si in alte tari. Sa vada cum este sa traiesti singur pe alte meleaguri si sa isi asume riscuri. Avem o cultura generala atat de bogata si nu ne folosim de ea. Dupa ce pleci si revii in tara realizezi ca toate acele lectii care ti se pareau inutile te-au ajutat. Explorati!

Andreea Catan
Interviu realizat cu sprijinul Ligii Studentilor Romani din Strainatate, in cadrul proiectului "Interviuri cu studenti"