studentie.ro  »  Info studentie  »  Interviuri  »  Interviu cu un student: Andreea Ferent - "Profesorii italieni sunt interesati de ceea ce se intampla in Romania"

Interviu cu un student: Andreea Ferent - "Profesorii italieni sunt interesati de ceea ce se intampla in Romania"

1/178047
calendar_month 03 Iul 2014, 00:00
Andreea Ioana Ferent este studenta la un program de master in domeniul economiei din Torino, Italia. Decizia de a pleca la studii in strainatate a luat-o imediat dupa terminarea liceului si a ales Italia pentru ca parintii ei erau deja stabiliti acolo. Haideti sa aflam in continuarea povestea unui student care a studiat si facultatea si masterul in Italia si nu intentioneaza sa se intoarca inapoi deocamdata.

1. Cum te-ai hotarat sa pleci si in ce colt al lumii?
A fost o decizie spontana dupa terminarea liceului, imi doream sa studiez in strainatate. Am ajuns in Italia, mai precis Torino.

2. De ce ai ales Italia?
Erau parintii mei aici si a fost mai simplu.

3. Cum ti s-a parut procesul de admitere acolo?
Cand am ajuns eu admiterea era mult mai simpla, un test, obligatoriu, care avea ca obiectiv “evaluarea generala a studentilor”. Dupa cativa ani, acest test a devenit selectiv si doar cei care il trec cu un anumit punctaj pot sa se inscrie. In ceea ce priveste inscrierea pentru Master (2 ani - aici de numeste laurea magistrale) este un pic mai complicat: test scris si/sau media licentei.

4. Ce facultate urmezi in strainatate si de ce?
Economie (Scuola di management ed economia) care face parte din Universitatea de Studii din Torino. Alegerea a fost simpla: mi-au placut numerele si “formalitatea meseriei”.

5. Ce poti sa ne spui despre profesorii universitari din Italia?
Pot spune ca profesorii italieni sunt interesati de ceea ce se intampla in Romania (si/sau alte tari) si accepta ca noi, studentii straini, sa prezentam lucrari legate de tara de origine.
"Omul sfinteste locul si esti apreciat pentru capacitatile personale si nu pentru <origine>"
6. Ce poti sa ne spui despre cazare? Ai primit o camera de camin, in ce conditii ti se repartizeaza si care sunt cheltuielile lunare?
Cazarea pentru mine nu a fost o probelma pentru ca stau cu parintii.
Din experientele colegilor: cei care fac cerere de camin/bursa si le este aprobata primesc camin gratuit plus bursa (max 2000€/an). Conditiile sunt economice in primul an. Pentru ceilalti sunt economice si media notelor/credite din anul precedent.
Pentru cine nu intra in aceasta categorie trebuie sa isi caute o camera in chirie care costa in jur de 200€/luna.

7. Cum este viata de student acolo? Spune-ne cate ceva despre costurile de trai in ceea ce priveste chiria, transportul, mancarea.
Cred ca este asemanator cu cea din orice alt oras universitar: locuri frecventate de studenti, serate tematice, cantina universitara si baruri unde studentii au reduceri, abonamente cu tarife pentru studenti privind transport, o piata enorma cu preturi pentru toate buzunarele si produse romanesti.

8. Ai simtit in vreun moment ca esti discriminat?
Da, dar omul sfinteste locul si esti apreciat pentru capacitatile personale si nu pentru “origine”.

9. Cat de mult va implica facultatea in activitati de practica in domeniu?
In primii 3 ani (licenta) nu am avut ocazia de activitati practice (acum lucrurile s-au schimbat). In timpul masterului, aproape toate materiile ne-au dat posibilitatea de a realiza lucrari de grup si acest lucru ne-a deschis noi orizonturi.

10. Cu ce te-ai acomodat cel mai greu? Ce ti s-a parut cel mai dificil?
Cu metoda lor de studiu: putine exercitii si lucruri practice. Cel mai dificil: sa intelegi birocratia lor, dar astazi lucrurile sunt mai simple.
"Voi incerca mereu sa fiu punte pentru romanii de aici"
11. Iti permite orarul sa lucrezi in acelasi timp?
Nu am lucrat pentru ca este destul de greu: sunt 3 luni pe semestru cu min 6h pe zi, dupa care 2 luni de sesiune.
Experientele colegilor: este posibil, dar cu riscul sa nu poti invata pentru toate examenele.



12. Te-ai gandit vreodata sa ramai Italia?
Da, momentan voi ramane aici, dar voi incerca mereu sa fiu punte (chiar daca doar in mediul asociativ de voluntariat) pentru romanii de aici.

13. Ce sfaturi ai pentru cei care doresc sa studieze in strainatate?

Sa aiba curaj sa faca o experienta in afara (chiar si Erasmus). Nu conteaza tara si prestigiul. Se vor gasi mereu persoane cu inima care sa ii ajute. Un contact cu o alta cultura, “costum”, limba dau un plus vietii personale pentru un viitor cat mai global si tehnologic.

Andreea Catan
Interviu realizat cu sprijinul Ligii Studentilor Romani din Strainatate, in cadrul proiectului "Interviuri cu studenti"