Interviu cu un student: Claudiu Picu - "Sper sa pot emigra intr-o tara germanica"
calendar_month 10 Sep 2014, 00:00
Claudiu Picu a fost student la Facultatea de Traducere si Interpretare din cadrul Universitatii din Alicante. Adora limbile straine si ii place foarte mult sa calatoreasca, pana acum lucrand in 6 tari europene. Cladiu ne povesteste experienta lui traita pe meleaguri spaniole. Hai sa aflam impreuna povestea lui.
1. Cum te-ai hotarat sa pleci si in ce colt al lumii?
Pana sa ajung in Spania, am mai lucrat si in alte tari (Germania, Republica Dominicana, Elvetia). Cand eram deja stabilit de vreo cativa ani buni in Spania, am hotarat sa studiez aici, in Spania.
2. De ce ai ales aceasta tara?
La inceput deoarece am fost atras de potentialul turistic imens al Spaniei, insa dupa aceea, comparand cu tarile germanice, cam regret ca am venit aici.
3. Cum ti s-a parut procesul de admitere acolo?
Nu a fost un examen de admitere la facultate ci, din pacate, au putut sa intre (cel putin in grupul de germana) chiar si studenti cu nivel 0 absolut de germana !!!
4. Ce facultate ai urmat in Spania si de ce?
Am terminat Facultatea de Traducere si Interpretare din cadrul Universitatii din Alicante (spaniola-germana-engleza-romana), deoarece imi plac foarte mult limbile straine si IUBESC limba germana.
5. Ce poti sa ne spui despre exigentele profesorilor de acolo fata de cele din Romania?
La nivel universitar nu pot face o comparatie, deoarece acasa am absolvit doar doua postliceale, prima universitate fiind cea din Alicante.
"Viata este mult mai ieftina in Spania decat in Romania"
6. Ce poti sa ne spui despre cazare?
Fiind casatorit de cativa anisori cu o spanioloaica, am cautat de la bun inceput un apartament pentru amandoi. Nu a fost usor sa gasim, mai ales ca orasul fiind universitar, majoritatea ofertelor de cazare se adreseaza studentilor si nu familiilor.
7. Cum este viata de student acolo? Spune-ne cate ceva despre costurile de trai in ceea ce priveste chiria, transportul, mancarea.
In general, viata este mult mai ieftina in Spania decat in Romania, alimentele sunt mai ieftine, eventual doar chiria este exagerat de scumpa, mai ales comparand cu calitatea foarte scazuta a apartamentelor.
8. Ai simtit in vreun moment ca esti discriminat?
La universitate NU, insa inainte, la unele locuri de munca din Spania… DA ! A fost singura tara (din cele 6 unde am lucrat pana acum) unde mi s-a spus in fata, fara absolut niciun motiv: PUTO RUMANO!
"Mi-a fost greu sa ma acomodez cu impunctualitatea si proasta organizare"
9. Cat de mult va implica facultatea in activitati de practica in domeniu?
Facultatea noastra, din pacate, ne-a oferit FOAAARTE PUTINE sanse de a aplica in practica cunostintele teoretice.
10. Cu ce te-ai acomodat cel mai greu?
Cu impunctualitatea si proasta organizare (a celor mai multe firme spaniole).
11. Iti permite orarul sa lucrezi in acelasi timp? Si daca lucrezi, cum sunt angajatorii?
Da, insa doar cu jumatate de norma, deoarece programul Bologna ii obliga pe studenti sa fie prezenti la cursuri in proportie de peste 80%. ... Prefer sa nu spun nimic despre angajatorii pe care i-am avut in Spania…!
12. Ce avantaje in plus iti ofera sistemul de invatamant de acolo fata de cel din Romania?
Probabil diploma, deoarece banuiesc ca ar fi mai recunoscuta in Occident, decat cea romaneasca. In rest… mai nimic!
13. Ce asteptari ai dupa terminarea facultatii?
Sa termin cu bine Masterul pe care-l voi incepe in octombrie.
14. Te-ai gandit vreodata sa ramai acolo dupa terminarea studiilor?
Nuuu, sper sa pot emigra intr-o tara germanica, unde este mai multa punctualitate, mai buna organizare si emigrantii sunt mai respectati (mai ales cei cu studii superioare!).
15. Ce sfaturi ai pentru cei care doresc sa studieze in strainatate?
Daca cunosc foarte bine limba spaniola sau vor sa-si aprofundizeze cunostintele… le recomand sa studieze in Spania, daca nu, atunci mai bine sa studieze in alta tara europeana (Germania, Austria, Elvetia, etc.)
Andreea Catan
Interviu realizat cu sprijinul Ligii Studentilor Romani din Strainatate, in cadrul proiectului "Interviuri cu studenti"
Noutati