studentie.ro  » info-studentie » interviuri » Interviu cu un student: Daniela Stoian - "In Israel, studentii sunt de cele mai multe ori considerati viitori specialisti in domeniul lor"

Interviu cu un student: Daniela Stoian - "In Israel, studentii sunt de cele mai multe ori considerati viitori specialisti in domeniul lor"

Publicat: 02 Iul 2014 | Vizualizari: 3089

Am avut ocazia sa stam de vorba si cu Daniela Stoian, o fosta studenta in Israel. Daniela a incercat experienta israeliana printr-un program de master in studii de securitate si diplomatie in cadrul Universitatii Tel Aviv si a fost stagiara la Ambasada Romaniei din Tel Aviv timp de sase luni. Era singura studenta din Europa de Est si nu s-a simtit in niciun moment discriminata. Cum este viata de student in Israel, cum a fost procesul de admitere la studii sau cat costa traiul de student acolo, ne spune chiar Daniela in interviul de mai jos:

1. Cum te-ai hotarat sa pleci in Israel?
Am avut bursa Erasmus in Spania in anul II de facultate si mi-a placut foarte mult. Imi doream sa studiez in strainatate din nou si cautam oportunitati. In Israel, invatamantul este cu taxa si sunt destul de putine burse. In 2011, in timpul unui curs de vara la Universitatea din Haifa, ne-au prezentat noile programe de masterat in limba engleza si am hotarat sa incerc. Era foarte tarziu pentru anul respectiv, dar in aceeasi zi am si contactat Universitatea din Tel Aviv.

2. De ce ai ales Israel?
Am studiat limba ebraica si cultura iudaica in timpul facultatii, dar studiul academic nu mi s-a parut suficient pentru nivelul de intelegere la care imi doream sa ajung. Desi am facut voluntariat si cursuri de limba in timpul verii in Israel, am considerat necesar sa locuiesc acolo o perioada.

3. Cum ti s-a parut procesul de admitere acolo?

Extrem de simplu. Eu am aplicat foarte tarziu (dupa deadline), am trimis un email de intentie, cu cv-ul si diploma de licenta atasate si am primit confirmarea de admitere in mai putin de doua saptamani. Desigur ca am urmat apoi tot procesul administrativ, a mers repede si au fost foarte flexibili. Trebuie sa mentionez ca programele de stiinte politice/ relatii internationale in limba engleza erau foarte noi in Israel. Eu am facut parte din a doua generatie de absolventi.

4. Ce studii urmezi in Israel si de ce?
Am urmat un Master International in Studii de Securitate si Diplomatie (2011-2012) la Universitatea Tel Aviv. Am urmat Studii Iudaice (licenta) la Universitatea Bucuresti, unde din pacate nu am avut cursuri si despre statul modern Israel si situatia actuala. Am considerat ca acest master ma va ajuta sa inteleg mai bine aceasta perioada atat de interesanta.

5. Ce poti sa ne spui despre exigentele profesorilor de acolo fata de cele din Romania?

Profesorii erau foarte deschisi si interesati sa ne asculte intrebarile/ parerile si incurajau foarte mult creativitatea si gandirea „out of the box”. Cerintele erau explicate la inceputul cursului, iar cu profesorii puteai comunica usor atat pe email, cat si la facultate, intr-un interval de timp stabilit special pentru studenti. Sunt foarte flexibili, insa asteptarile sunt ca studentii sa parcurga cel putin bibliografia obligatorie si sa isi dea interesul pentru indeplinirea cerintelor. Notele nu sunt atat de importante, fiecare student primeste individual feedback de la profesor si poate solicita o discutie despre lucrarea lui.

"Eram singura studenta din Europa de Est din programul meu si colegii aveau multe intrebari despre tara si regiunea mea"

6. Ce poti sa ne spui despre cazare? Ai primit o camera de camin, in ce conditii ti se repartizeaza si care sunt cheltuielile lunare?
Tel Aviv este cel mai scump oras din Israel, pretul chiriilor este ridicat. Studentilor straini li se ofera camera la camin, cele doua variante fiind de aprox 500 (dubla) sau 800 (single) dolari pe luna, cu baie si bucatarie comune. Caminul este considerat relativ scump, dar este vizavi de universitate si in cele mai bune conditii de siguranta. Eu am ales sa-mi gasesc singura cazare, si am locuit in Ramat Gan (oras la aprox 20 min de centru Tel Aviv) impreuna cu doua fete. Camera mea single a costat aprox 400 dolari pe luna.

7. Cum este viata de student acolo? Spune-ne cate ceva despre costurile de trai in ceea ce priveste chiria, transportul, mancarea.
Tel Aviv este un oras foarte deschis si multicultural. Sunt foarte multe evenimente si activitati, iar ca student ai reduceri si acces la multe dintre ele. In Israel, studentii sunt foarte apreciati si de cele mai multe ori sunt considerati viitori specialisti in domeniul lor. Plajele te fac sa te simti in vacanta si viata de noapte e foarte diversa.
Transportul este scump, dar ca student ai reducere la abonament. Totusi, este un oras relativ mic si vremea este frumoasa aproape tot anul, astfel multi studenti aleg sa mearga pe jos sau isi inchiriaza biciclete.
Eu am stat intr-o zona a localnicilor, unde preturile la supermarket erau foarte accesibile. Am observat insa ca preturile din zonele mai „internationale” erau uneori duble.

8. Ai simtit in vreun moment ca esti discriminat?
Nu. Primeam atentie, dar nu in sensul negativ. Eram singura studenta din Europa de Est din programul meu si colegii aveau multe intrebari despre tara si regiunea mea. Israelienii in general sunt prietenosi si curiosi sa te cunoasca, vorbesc engleza si se intind la discutii chiar in autobuz sau pe strada, dupa ce ai cerut indicatii despre o statie/ strada. Am cunoscut multi israelieni de origine romana, iar imaginea noastra in Israel este buna.

9. Cat de mult va implica facultatea in activitati de practica in domeniu?
Foarte mult. Universitatea comunica destul de bine atat cu mediul public, cat si cel privat. Ca parte din program, in primul semestru am avut saptamanal „field trips”, iar in al doilea conferinte cu ambasadori si alte personalitati din domeniu. Mai mult, primeam saptamanal email-uri despre conferinte, stagii, job-uri sau alte activitati care ne-ar putea interesa si eram incurajati si sustinuti sa aplicam.

10. Cu ce te-ai acomodat cel mai greu? Ce ti s-a parut cel mai dificil?
La inceput mi-a fost greu sa tin pasul cu lectura si ritmul clasei, pentru ca nu studiasem stiinte politice pana atunci. O alta problema a fost transportul: trebuia sa schimb autobuze des si mi-a luat ceva timp pana am descoperit calea cea mai scurta si sa invat traseele liniilor de interes pentru mine.

"Mi-am dorit sa traiesc o experienta si apoi sa ma intorc acasa"

11. Iti permite orarul sa lucrezi in acelasi timp? Si daca lucrezi, cum sunt angajatorii?
Studentii sunt incurajati sa lucreze si/sau sa participe la activitati extracuriculare. Cursurile sunt numai dupa amiaza. Eu am fost stagiara timp de sase luni la Ambasada Romaniei in Tel Aviv si mi-a placut foarte mult.

12. Ce avantaje in plus iti ofera sistemul de invatamant de acolo fata de cel din Romania?

Perceptia mea asupra personalului universitatii israeliene este ca fac totul pentru a-i ajuta pe studenti. Era o placere sa discut cu ei, sa cer sfaturi, stiam ma vor ajuta sa gasesc rezolvare pentru orice problema si am apreciat enorm acest confort psihologic. Singura mea grija ca student era sa invat.

13. Ce faci acum?
Dupa terminarea masterului m-am intors in Romania si la scurt timp am obtinut un job in cadrul companiei Oracle. Avantajul principal a fost cunoasterea limbii ebraice.

14. Te-ai gandit vreodata sa ramai acolo dupa terminarea facultatii?

Mi-am dorit sa traiesc o experienta si apoi sa ma intorc acasa. Imi place enorm sa calatoresc si sa incerc experiente noi si aceasta era pe lista mea de „must do”. Nu as vrea sa ma stabilesc in alta tara, imi place in Romania.

15. Ce sfaturi ai pentru cei care doresc sa studieze in strainatate?

Ii incurajez foarte mult! Este o experienta deosebita, te ajuta sa te dezvolti personal si profesional, sa descoperi si sa te adaptezi la un alt stil de viata.
Sfatul meu pentru cei care doresc sa studieze in strainatate este sa nu se lase descurajati si sa insiste cu aplicatiile, exista oportunitatea potrivita pentru fiecare. Sa fie deschisi la nou si sa aiba incredere in fortele proprii.

Andreea Catan
Interviu realizat cu sprijinul Ligii Studentilor Romani din Strainatate, in cadrul proiectului "Interviuri cu studenti"

 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 

Jobs

Firma: Studio20
Nivel cariera: 6 - 12 luni
Tipul postului: Full-time
Oras: BUCURESTI, Iasi, Pitesti, Ploiesti
Perioada de valabilitate: 2023-02-07 00:00:00 - 2023-03-05 00:00:00