studentie.ro  »  Info studentie  »  Interviuri  »  Interviu cu un student: Eunice Cociorvan - "Nivelul concurentei a fost mai ridicat fata de cel cu care ma obisnuisem in Romania"

Interviu cu un student: Eunice Cociorvan - "Nivelul concurentei a fost mai ridicat fata de cel cu care ma obisnuisem in Romania"

1/178469
calendar_month 11 Iul 2014, 00:00
Eunice Cociorvan masteranda la Universitatea Sabancı din Istanbul, in cadrul Facultatii de Arte si Stiinte Sociale, departamentul Stiinte Politice - Studii Turcesti. Primul contact cu strainatatea s-a intamplat prin prisma programului Work&Travel, iar pentru continuarea studiilor masterale a alea Turcia din dorinta a-si imbogati cunostintele de geopolitica ale Orientului Mijlociu. Cum a fost procesul de admitere, cum este viata de student, dar si cum sta Turcia la capitolul oportunitati, aflam chiar de la Eunice in interviul pe care ni l-a acordat.

1. Cum te-ai hotarat sa pleci in Turcia?
Prima mea experienta interculturala, din perioada studentiei, a avut loc doi ani la rand in SUA, prin programul Work&Travel. Deoarece a fost o experienta benefica pe plan personal, am decis sa o repet, insa in alt context, asa ca m-am hotarat sa urmez studiile masterale tot in strainatate, insa intr-un alt colt al lumii, Turcia.

2. De ce ai ales aceasta tara?
Am ales Turcia deoarece am vrut sa cunosc mai indeaproape aceasta cultura, sa invat limba turca, si, totodata, sa imi aprofundez cunostintele de geopolitica a Orientului Mijlociu.

3. Cum ti s-a parut procesul de admitere acolo?
Procesul de admitere necesita timp, rabdare si o foarte buna planificare, intrucat inscrierea are loc cu cel putin 6 luni inainte de inceperea anului academic. Eu m-am inscris la o universitate privata, unde procesul de admitere e putin diferit fata de cel de la universitatile de stat. Avand in vedere ca educatia urma sa aiba loc in limba engleza, au fost necesare testul de cunostinte de limba engleza (TOEFL, punctaj minim. 95/125) si testul GRE (minim. 150/170). Pe langa alte cateva documente, au contat 3 recomandari academice si, desigur, interviul de admitere. In functie de numarul de solicitari/studenti, sunt alocate si cateva burse (intregi sau partiale), care se redistribuie in fiecare semestru, in functie de performanta academica.

4. Ce facultate urmezi in Turcia si de ce?
In Turcia, sunt masteranda la Universitatea Sabancı din Istanbul, in cadrul Facultatii de Arte si Stiinte Sociale, departamentul Stiinte Politice - Studii Turcesti. Acest program este excelent pentru studentii internationali interesati sa isi aprofundeze cunostintele despre Turcia si rolul sau in politica internationala. Fiind una dintre cele mai prestigioase universitati din Turcia, Sabancı a fost o alegere buna, in urma careia am avut foarte mult de castigat, atat pe plan profesional, cat si din punct de vedere personal.

5. Ce poti sa ne spui despre exigentele profesorilor de acolo fata de cele din Romania?
Exigentele profesorilor depind in mare parte de calitatea universitatii si de domeniul de studiu. In cazul meu, am observat cu usurinta discrepantele dintre universitatea "de acasa" si cea de aici. Cateva diferente au fost limba de predare - engleza - la toate ciclurile academice, sistemul tehnologic avansat, la care am avut acces pe toata perioada studiilor, continutul si structura cursurilor si, nu in ultimul rand, gama larga de discipline facultative. In acelasi timp, nivelul concurentei a fost incomparabil mai ridicat fata de cel cu care ma obisnuisem in Romania, intrucat majoritatea studentilor internationali au fost formati in institutii academice reputabile din strainatate.
In marea parte a timpului am studiat individual, iar participarea la cursuri si seminarii a fost in mod direct conditionata de parcurgerea saptamanala a resurselor bibliografice obligatorii. Deoarece am beneficiat de bursa, in schimbul acesteia am primit un post de asistent universitar pentru cursurile ‘Umanism si Societate’, respectiv ‘Energie si Geopolitica’, in cadrul aceleiasi facultati. Aceasta a fost o experienta valoroasa, din care am avut foarte mult de invatat.
"In calitate de crestin si femeie, poti intalni anumite moduri de discriminare"
6. Ce poti sa ne spui despre cazare? Ai primit o camera de camin, in ce conditii ti se repartizeaza si care sunt cheltuielile lunare?
Am primit bursa pentru camera de camin abia in al doilea semestru al primului an, in urma evaluarii pozitive a performantei academice semestriale. De fapt, oricine poate locui in campusul Sabancı, contra cost, insa poate fi destul de scump (1200 euro/ semestru), iar concurenta pentru burse e foarte mare. Campusul e excelent, conditiile de cazare sunt ireprosabile; am fost placut impresionata de calitatea serviciilor. Pe langa cazare, studentii au la dispozitie o larga varietate de activitati recreationale, posibilitatea de a fi membri ai cluburilor studentesti, workshop-uri, conferinte, targuri, concerte etc.
In afara de costurile ridicate (pentru cei care nu beneficiaza de bursa), singurul dezavantaj in acest context poate fi distanta dintre campus si centrul orasului, respectiv timpul si costurile de transport aferente.
Cu toate acestea, multi studenti aleg sa locuiasca in afara campusului si sa imparta cheltuielile intre ei, ceea ce poate fi, intr-adevar, o optiune mult mai buna. In Istanbul, pretul si calitatea chiriilor difera foarte mult in functie de cartier, marimea si vechimea apartamentului, dar si in functie de numarul de persoane care impart cheltuielile. Desigur, in alte orase, de exemplu in Bursa, raportul calitate-pret al chiriilor e incomparabil mai bun.

7. Cum este viata de student acolo? Spune-ne cate ceva despre costurile de trai in ceea ce priveste chiria, transportul, mancarea.

Din fericire, studentii beneficiaza de reduceri de pret la transportul cu mijloacele de transport in comun si de discounturi la numeroase evenimente culturale. Cheltuielile depind in mare parte de disponibilitatea financiara a fiecaruia si modul de a petrece timpul liber. Acest site ofera o idee generala asupra costurilor de trai in Istanbul.
Fiind un oras al contrastelor si al diversitatii, Istanbul gazduieste evenimente culturale din abundenta, pentru toate gusturile, iar in aceste contexte, poti cunoaste oameni din toata lumea. In acelasi timp, Liga Studentilor Romani din Strainatate faciliteaza interactiunile studentilor romani din marile orase ale Turciei, iar, personal, am beneficiat foarte mult in urma acestora.8. Ai simtit in vreun moment ca esti discriminat?
Nu cred ca putem vorbi de discriminare etnica la adresa romanilor; din contra, in cele mai multe situatii, oamenii se arata interesati si binevoitori. In calitate de crestin si femeie, poti intalni anumite moduri de discriminare, insa aceasta depinde de circumstante subiective. Pana la urma, a fi strain in Turcia aduce cu sine si riscuri, ca in orice alta tara, de altfel.

9. Cat de mult va implica facultatea in activitati de practica in domeniu?
Domeniul meu de studiu implica mai degraba activitati de cercetare, concretizate, evident, prin studiu individual. Cu toate acestea, pentru studentii straini exista anumite oportunitati de practica in cadrul unor think-tank-uri sau ONG-uri locale, insa participarea depinde mai degraba de student, decat de facultate. Anual, se organizeaza numeroase targuri de cariera, pentru abolventi si nu numai, insa acestea se adreseaza in mare parte studentilor de cetatenie turca.

10. Cu ce te-ai acomodat cel mai greu? Ce ti s-a parut cel mai dificil?

Pe cat de multe asemanari exista intre turci si romani, pe atat de multe deosebiri. Una dintre cele mai serioase obstacole, la inceput, a fost limba turca. Din pacate, in Turcia sunt mult mai putini vorbitori de limba engleza decat in Romania, astfel ca a vorbi limba turca a devenit rapid o prioritate pentru mine. Odata trecuta aceasta bariera lingvistica, lucrurile au inceput sa capete alt sens, iar interactiunile sociale au devenit mult mai lejere.
"O experienta inegalabila, care te maturizeaza si de care m-as bucura sa profite tot mai multi studenti romani"
11. Iti permite orarul sa lucrezi in acelasi timp?
In cadrul ciclului masteral, orarul incarcat nu mi-a permis sa lucrez cu norma intreaga. Am lucrat totusi, ca freelancer, la cateva proiecte, pe o perioada mai lunga de timp. In Turcia, in perioada studentiei, poate fi foarte greu sa gasesti un job stabil, in domeniul tau, ca strain – vorbitor de limba engleza. Cunoasterea limbii turce, asadar, e un avantaj major. Cei mai multi studenti straini se bazeaza pe burse, internship-uri si freelancing. Obtinerea unui contract de munca depinde de o serie de factori legali, iar procesul e destul de anevoios.

12. Ce avantaje in plus iti ofera sistemul de invatamant de acolo fata de cel din Romania?
Sistemul de invatamant cu care m-am obisnuit in cei 2 ani de master m-a responsabilizat mai mult, iar domeniul de studiu parcurs mi-a imbogatit semnificativ cunostintele si perspectivele de viitor.
Experienta studiului in strainatate, in orice tara ar fi, dupa parerea mea, reprezinta un proces transformator si benefic; o experienta inegalabila, care te maturizeaza si de care m-as bucura sa profite tot mai multi studenti romani. Cand te afli intr-un mediu strain, unde fiecare vine cu un bagaj cultural diferit, ai ocazia de a descoperi oameni atat de diferiti si totusi atat de asemanatori tie, de la care ai de invatat foarte multe lucruri.

13. Ce asteptari ai dupa terminarea studiilor?
Dupa terminarea facultatii as vrea sa imi consolidez cunostintele lingvistice si, desigur, sa continui proiectele la care deja lucrez.

14. Te-ai gandit vreodata sa ramai acolo dupa terminarea facultatii?
Avand in vedere ca planurile mele de viitor depind de o serie de factori obiectivi, prefer sa ma concentrez asupra prezentului. Cert este ca odata cu cresterea mobilitatii academice, si ofertele de angajare s-au diversificat, iar optiuni atractive se gasesc si in alte tari.

15. Ce sfaturi ai pentru cei care doresc sa studieze in strainatate?
Le-as recomanda celor care doresc sa studieze in strainatate sa profite cat mai devreme de aceasta oportunitate, intrucat beneficiile, personale si profesionale, sunt de neinlocuit. Este important ca, inainte de a decide tara in care doresti sa studiezi, sa fii sigur de domeniul ales si de specialiarea pe care o cauti.
E bine de stiut ca, pe langa bursele oferite de statul Turc, exista si oportunitati de finantare din partea universitatilor private. Pentru aceasta, le recomand studentilor interesati sa contacteze direct insitutia de invatamant si sa afle conditiile de inscriere si restul detaliilor.
In acelasi timp, este foarte util a lua legatura cu organizatii studentesti romanesti (LSRS), care pot oferi sfaturi si recomandari excelente, intrucat acestea vin cu bune intentii, din partea altor studenti romani, mai experimentati.

Andreea Catan
Interviu realizat cu sprijinul Ligii Studentilor Romani din Strainatate, in cadrul proiectului "Interviuri cu studenti"