Interviu cu un student: Ramona Tudosa - "In Anglia, sistemul te vrea responsabil, matur"

calendar_month 18 Iul 2014, 00:00
1. Cum te-ai hotarat sa pleci in Marea Britanie si de ce aceasta tara?
Inca de cand eram in gimnaziu, visam sa studiez in Marea Britanie, fiind pasionata de limba engleza si atrasa de sarmul culturii englezesti. Stiam ca visul meu nu avea sanse mari de reusita (din motive financiare), dar nu costa nimic sa ma imaginez pe plaiuri Harry Potter-iene. Dupa terminarea liceului, am plecat sa locuiesc la mama mea, stabilita la Roma. Ea a fost cea care m-a sprijinit si m-a ajutat din toate punctele de vedere pentru a transforma acel vis in realitate. Totusi, motivatia mea capatase alte contururi, iar pe langa pasiunea mea vis-a-vis de Marea Britanie, au cantarit foarte mult reputatia de care se bucura sistemul educational englez pe plan international si numeroasele oportunitati pe care le poti avea ca student si nu numai in Europa de Vest.
2. Cum ti s-a parut procesul de admitere acolo?
Procesul de admitere in Marea Britanie a fost unul relativ simplu, deoarece ai la dispozitie website-ul UCAS.com care proceseaza aplicatia ta si o trimite celor 5 universitati pe care tu le alegi. In legatura cu cerintele academice, acestea difera foarte mult de la universitate la universitate si chiar de la curs la curs. Eu am fost mai norocoasa, daca pot spune asa, fiindca deja dadusem BACul si imi stiam notele, iar cu o medie de 9,65 puteam sa aplic relativ oriunde (*universitatile din UK, in general, cer peste 8 sau peste 9 media la BAC). Ceea ce imi lipsea insa era examenul IELTS, de limba engleza, pe care a trebuit sa il sustin la British Council din Roma. O parte fundamentala pentru admiterea in UK, a fost eseul in care mi-am justificat alegerea cursului. Acest eseu poate face diferenta intre a fi acceptat sau a fi respins, deci probabil ca a fost cea mai stresanta sarcina in procesul de admitere.
3. Ce facultate urmezi in Marea Britanie si de ce?
Tocmai am terminat al II-lea an de studentie, BA Chineza si Portugheza, in cadrul Scolii de Limbi si Literaturi Moderne, Universitatea din Leeds. Sunt pasionata de limbi straine si de literatura; dupa engleza, franceza, spaniola si italiana, mi-am dorit ceva diferit. Portugheza mi se parea foarte atragatoare, exotica, in timp ce chineza era provocarea suprema, exact ceea ce cautam. Totodata, cred ca limbile straine sunt extraordinare din punct de vedere psihologic si social, deschid usile invizibile care despart culturi si reusesc sa apropie oamenii, este fenomenal.
4. Ce poti sa ne spui despre exigentele profesorilor de acolo fata de cele din Romania?
Cerintele fiecarui profesor sunt explicate la inceputul semestrului; in general, sunt foarte flexibili si deschisi, insa asteptarile sunt foarte mari. In Anglia, sistemul te vrea responsabil, matur; de aceea se pune accent pe studiul individual, iar examenele sunt notate extrem de riguros, muncesti mult pentru o nota mare. Un examen sau un eseu trebuie sa reflecte spiritul tau analitic, nu poate fi doar o insiruire ale lucrurilor pe care le-ai „tocit”. Teoria este importanta, insa nu e totul; esti incurajat sa iti formezi propriile opinii si sa gandesti „outside the box”.
"De multe ori colegii sau chiar profesorii s-au aratat interesati de Romania"
5. Ce poti sa ne spui despre cazare? Ai primit o camera de camin, in ce conditii ti se repartizeaza si care sunt cheltuielile lunare?
Caminele studentesti sunt foarte bine echipate si pretul unei camere incepe de la £73/saptamana, all inclusive. Caminele mai costisitoare sunt mai aproape de campus si, de obicei, fiecare camera e dotata cu o baie. Altminteri, am constatat ca nu exista foarte mari diferente. Leeds nu e un oras mare si te poti descurca foarte bine mergand dintr-un loc in altul; de aceea cred ca nu se merita sa platesti mai mult pentru a sta in campus, e un moft.
Cei din primul an au cazare asigurata in caminele studentesti, insa poti, de asemenea, inchiria o casa cu prietenii, asa cum fac, de regula, cei din anii mai mari. Totodata, daca petreci un semestru in strainatate, cum voi face eu in anul III, universitatea iti poate asigura din nou cazare la camin. De obicei, dupa primul an, studentii opteaza pentru case deoarece pot alege cu cine locui, iar preturile sunt mai mici, incepand de la £60/saptamana.
6. Cum este viata de student acolo? Spune-ne cate ceva despre costurile de trai in ceea ce priveste chiria, transportul, mancarea
Leeds este un oras pentru studenti. In cadrul Uniunii Studentilor sunt multe societati si cluburi care organizeaza excursii, evenimente etc. si creeaza ocazii perfecte pentru a cunoaste alti tineri cu aceleasi interese. Peste tot in oras exista numeroase pub-uri, iar viata de noapte in Leeds este foarte intensa. Transportul este relativ scump, insa fiind un oras de dimensiuni mici, te poti deplasa mergand sau cu bicicleta. In ceea ce priveste mancarea, Anglia are supermarketuri precum Morrisons, ASDA, Sainsburys etc. cu produse marca proprie care sunt foarte convenabile; in opinia mea, este mai usor sa economisesti in UK decat in Romania.
7. Ai simtit in vreun moment ca esti discriminat?
Nu. Mi-a fost frica de asta la inceput, recunosc, insa nu m-am simtit niciodata discriminata la universitate ori in afara ei. Dimpotriva, de multe ori colegii sau chiar profesorii s-au aratat interesati de Romania din punct de vedere istoric, politic sau cultural. Am realizat in scurt timp ca daca muncesti, vei fi respectat, indiferent de unde vii.
8. Cat de mult va implica facultatea in activitati de practica in domeniu?
Atunci cand studiezi o limba straina este foarte important sa o practici cu vorbitori nativi, sa te imersezi total in cultura acelei limbi. Pentru asta, facultatea te trimite la un moment dat intr-o tara in care se vorbeste limba respectiva. De aceea, eu am facut anul II in China si voi petrece un semestru din anul III in Portugalia.
9. Cu ce te-ai acomodat cel mai greu? Ce ti s-a parut cel mai dificil?
Mi-am dorit foarte mult sa studiez in Marea Britanie si nu am fost dezamagita. M-am adaptat foarte usor, m-am simtit intotdeauna ca acasa si mi-am facut prieteni foarte repede. Cel mai dificil a fost studiul limbii chineze, am inceput de la zero, iar ritmul era foarte intens.
10. Iti permite orarul sa lucrezi in acelasi timp?
In primul an, nu am lucrat deoarece inca mai erau restrictiile pentru romani, deci trebuia sa aplic pentru un permis de lucru. Stiam totusi ca procesul de obtinere al unui permis dureaza, iar eu urma sa plec in China, dupa care restrictiile erau inlaturate, asadar am considerat ca nu merita sa ma complic. La toamna insa voi lucra cu siguranta.
"UK este o tara in care m-am simtit ca acasa din prima zi"
11. Ce avantaje in plus iti ofera sistemul de invatamant de acolo fata de cel din Romania?
In primul rand, sistemul universitar din Marea Britanie are o reputatie foarte buna la nivel international; o diploma obtinuta acolo valoreaza mult mai mult decat una obtinuta in Romania. In Anglia sistemul este transparent si foarte serios. Daca ai potential, mergi mai departe; daca nu, pleci acasa. Regulile sunt aceleasi pentru toti. De asemenea, universitatea te tine mereu la curent cu activitatile sale, ai acces la numeroase joburi si oportunitati de internship si voluntariat.
12. Ce asteptari ai dupa terminarea facultatii?
Imi doresc foarte mult sa-mi continui studiile in lingvistica. In acelasi timp, mi-as dori sa continui experienta din China si sa lucrez din nou ca profesor de engleza in alte tari la fel de interesante. Insa, mai am doi ani de studentie care pot aduce schimbari...
13. Te-ai gandit vreodata sa ramai acolo dupa terminarea facultatii?
Da. UK este o tara in care m-am simtit ca acasa din prima zi. Daca mi se va oferi posibilitatea de a lucra acolo, cu siguranta nu voi refuza.
14. Ce sfaturi ai pentru cei care doresc sa studieze in strainatate?
Le doresc din inima tuturor tinerilor sa aiba posibilitatea de a studia, fie si pentru scurt timp, in strainatate. Este o experienta care iti deschide ochii despre lume si despre tine insuti. Ii sfatuiesc sa nu le fie frica de necunoscut, sa lase zona de comfort in urma si sa descopere lumea, fiindca merita pe deplin; sa comunice cu oamenii si sa dea tot ce au ei mai bun, personal si profesional. Lumea e a voastra, calatoriti si invatati!
Andreea Catan
Interviu realizat cu sprijinul Ligii Studentilor Romani din Strainatate, in cadrul proiectului "Interviuri cu studenti"
Noutati




