studentie.ro  » info-studentie » interviuri » Interviu cu un student: Ramona Tudosa - "Romanii sunt vazuti foarte bine de catre chinezi"

Interviu cu un student: Ramona Tudosa - "Romanii sunt vazuti foarte bine de catre chinezi"

Publicat: 22 Iul 2014 | Vizualizari: 2494

Pe Ramona Tudosa am cunoscut-o cu ocazia primului interviu pe care ni l-a acordat cu privire la experienta studiilor pe care le-a facut in Marea Britanie. Acum ne vorbeste despre China. Cum este giganta China ca adapost universitar, ne spune tot Ramona, in continuare.

1. Cum te-ai hotarat sa-ti continui studiile in China si de ce acolo?
Cand am decis sa aplic pentru studii in Marea Britanie, stiam ca vreau sa fac ceva diferit, care sa-mi permita sa profit la maxim de ceea ce sistemul educational britanic poate oferi. Voiam sa studiez limbi straine, iar universitatile din UK iti ofera sansa sa petreci un an in tara de provenienta a unei limbi si alte 2-3 luni in tara celeilalte limbi, ceea ce este extraordinar pentru un lingvist. In final, am hotarat sa fie limba chineza, deoarece stiam ca va fi o provocare fascinanta, in timp ce China aparea pentru mine ca o imagine blurata, creata din franturi de istorie si stereotipuri si eram curioasa sa o descopar eu insami, nu prin ochii celorlalti.

2. Cum ti s-a parut procesul de admitere acolo?
Pentru mine, admiterea la universitatea din China s-a realizat gratie parteneriatului dintre cele doua institutii de invatamant, nu am fost direct implicata. Insa, pentru cei interesati de studiile in China, se poate aplica in mod independent prin intermediul CUCAS (China’s University and College Admission System).

3. Ce studiezi acum in China?
Sunt studenta in cadrul Scolii de Limbi si Literaturi Moderne, Universitatea din Leeds, BA Chineza si Portugheza, iar pe durata anului in China am luat parte la un training intensiv de limba chineza in cadrul Capital Normal University din Beijing. Puteam sa aleg sa studiez in Taiwan, Shanghai sau Beijing, dar eu am ales Beijing datorita stilului de chineza vorbit acolo, precum si calitatii cursurilor. Totodata, Beijing este un oras foarte bogat din punct de vedere cultural.

4. Ce poti sa ne spui despre cazare? Ai primit o camera de camin, in ce conditii ti se repartizeaza si care sunt cheltuielile lunare?
Am remarcat faptul ca in China cazarea la camin este asemanatoare celei din Romania pentru studentii chinezi, adica nu foarte comfortabila, insa este mult mai luxoasa pentru straini. Universitatile chineze ofera cazare la camin tuturor, insa poti opta si pentru inchirierea unui apartament. Trebuie sa fii insa atent, fiindca odata ce parasesti campusul universitar, esti obligat sa te inregistrezi la politie cu adresa noua. Cazarea in general nu este scumpa si, daca obtii bursa, nu platesti nimic. De asemenea, in China ai posibilitatea sa locuiesti cu o familie, ceea ce te ajuta sa economisesti si sa iti imbunatatesti nivelul de chineza.

"Ar trebui sa contribuim la dezvoltarea relatiei de prietenie dintre romani si chinezi"

5. Cum este viata de student acolo? Spune-ne cate ceva despre costurile de trai in ceea ce priveste chiria, transportul, mancarea
Orasul este enorm, insa mijloacele de transport in comun sunt accesibile tuturor; un bilet de metrou costa 2RMB (1RON) si un bilet de autobuz costa 1RMB (0,5RON), fara reducere. Mancarea, de asemenea, costa foarte putin, de aceea majoritatea studentilor prefera sa manance de la tarabele de pe strada (nu foarte igienic, dar foarte gustos) sau chiar la restaurant. Viata de student in Beijing este nemaipomenita. Ai ocazia sa cunosti studenti din toata lumea, sa vizitezi locuri istorice ca Marele Zid sau ca Orasul Interzis, exista numeroase restaurante si cafenele fel de fel; mi se pare imposibil sa te plictisesti in Beijing. Fie ca te duci in cartierele mai scumpe, ca Wudaokou sau Sanlitun, fie ca preferi zonele mai putin frecventate de straini, cred ca Beijing are ceva de oferit fiecaruia.

6. Ai simtit in vreun moment ca esti discriminata?
Absolut deloc. Atat profesorii cat si colegii s-au aratat destul de fascinati de faptul ca sunt romanca, desi am constatat ca multi dintre ei nu ar fi stiut nici macar unde sa caute Romania pe harta. Insa erau foarte curiosi, romanii sunt vazuti foarte bine de catre chinezi, le suntem simpatici. Chiar daca nu pare, am ajuns la concluzia ca romanii si chinezii au foarte multe lucruri in comun si ar trebui sa contribuim la dezvoltarea relatiei de prietenie dintre cele doua tari.

7. Cu ce te-ai acomodat cel mai greu? Ce ti s-a parut cel mai dificil?
Am avut parte de un soc cultural, recunosc. Cand am ajuns, chineza mea nu era foarte buna si nu multi chinezi vorbesc engleza, ceea ce a facut totul sa para mai dificil; comunicarea a fost o problema majora, era frustrant. M-am obisnuit greu si cu mancarea, mult mai diferita de ceea ce ne place noua, europenilor. Imi lipseau multe alimente, iar mancarea chinezeasca este greu de digerat. Nici aerul in Beijing nu e foarte bun, poluarea in China este o mare problema.

8. Iti permite orarul sa lucrezi in acelasi timp?

In China, in special in orasele mari, este foarte usor sa gasesti un job ca profesor de engleza, desi ca student strain, este ilegal sa lucrezi. Eu am lucrat tot anul in cadrul unei scoli de engleza, nu am avut probleme legale si s-a dovedit a fi o experienta incredibila. Am dedicat jobului foarte mult din timpul meu liber, insa mi-a permis sa ma intretin pe durata intregului an si mi-a oferit satisfactii enorme pe plan personal. Cei din cadrul scolii m-au ajutat foarte mult si inca mai pastrez legatura cu ei.

"Lumea e a voastra, calatoriti si invatati!"

9. Ce asteptari ai dupa terminarea studiilor?
Imi doresc foarte mult sa-mi continui studiile in lingvistica. In acelasi timp, mi-as dori sa continui experienta din China si sa lucrez din nou ca profesor de engleza in alte tari la fel de interesante. Insa mai am doi ani de studentie care pot aduce schimbari...

10. Te-ai gandit vreodata sa ramai acolo?
China este o tara fantastica, insa cred ca trebuie traita in doze mici fiindca altfel te oboseste. Imi doresc foarte mult sa ma intorc in China atat pentru a aprofunda studiile de limba chineza, cat si pentru a lucra, insa nu pentru o perioada foarte lunga de timp.

11. Ce sfaturi ai pentru cei care doresc sa studieze in strainatate?
Le doresc din inima tuturor tinerilor sa aiba posibilitatea de a studia, fie si pentru scurt timp, in strainatate. Este o experienta care iti deschide ochii despre lume si despre tine insuti. Ii sfatuiesc sa nu le fie frica de necunoscut, sa lase zona de comfort in urma si sa descopere lumea fiindca merita pe deplin; sa comunice cu oamenii si sa dea tot ce au ei mai bun, personal si profesional. Lumea e a voastra, calatoriti si invatati!


Andreea Catan
Interviu realizat cu sprijinul Ligii Studentilor Romani din Strainatate, in cadrul proiectului "Interviuri cu studenti"

 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 

Jobs

Firma: Confidential
Nivel cariera: Fara experienta
Tipul postului: Full-time
Oras: BUCURESTI
Perioada de valabilitate: 2023-02-07 00:00:00 - 2023-03-04 00:00:00