Iulia Anghelescu: Educatia din Romania ne-a pregatit suficient de bine pentru orice facultate din lume
3/32297
calendar_month 03 Mar 2014, 00:00
Studenta la Facultatea de Drept Englez si European, din cadrul Universitatii Queen Mary, din Londra, Iulia este momentan in anul 3 - Erasmus la Universitatea Humboldt, din Berlin, unde studiaza Dreptul german. Se declara incantata de cele doua sisteme europene de invatamant si isi doreste cu ardoare sa practice avocatura in Londra.

Cat de multumita esti tu de sistemul universitar de invatamant din Germania, de ce ti se ofera ca si suport educational?
Sunt foarte multumita, profesorii de la Universitatea Humboldt sunt foarte buni, iar ceea ce imi place in mod special e oferta incredibil de bogata a cursurilor. Poti studia absolut orice din domeniul Dreptului, la un nivel foarte inalt. Exista, pe langa cursurile obisnuite, cateva seminarii care au loc saptamanal timp de o luna, unde te poti familiariza cu aspecte din viata profesionala a unui avocat (de exemplu, tehnici de negociere, cum mentii relatiile cu clientii sau cum functioneaza fuziunile si achizitiile in practica).

Care sunt plusurile si minusurile studentului roman intr-o tara straina, in opinia ta?
Depinde desigur de fiecare individ in parte, dar in general am observat ca suntem foarte adaptabili, ne integram repede intr-un sistem educational nou si putem trai foarte usor intr-o tara straina. Vorbim limba foarte bine intotdeauna (engleza, franceza, germana, spaniola etc) si cred ca educatia din Romania ne-a pregatit suficient de bine pentru orice facultate din lume (dar depinde intotdeauna de munca individuala). In schimb, curajul de a pune intrebari si chiar de a contrazice profesorul, pe scurt, mai multa gandire critica inca din timpul liceului ar fi benefica in opinia mea.


In calitate de bursier Erasmus ce avantaje ai acum?

Ca bursier nu vad decat avantaje! Am ocazia de a studia in sfarsit Dreptul Civil german, care e apropiat de cel romanesc, dar foarte diferit de cel englez, asa ca pot intelege mai bine cum functioneaza diferite sisteme.
„Londra e locul perfect in care sa lucrezi ca avocat, dar Berlinul e orasul ideal pentru a fi tanar! ”
Cum a fost tranzitia de la Anglia la Germania?
In Anglia am studiat Drept Englez timp de doi ani la Universitatea Queen Mary din Londra, iar ca parte a programului de studiu de acolo studiez anul acesta la Berlin (Universitatea Humboldt, cu predare in limba germana) si ma voi intoarce in 2015 pentru ultimul an de facultate. Tranzitia de la Anglia la Germania a fost destul de usoara. Viata in Londra e cu siguranta mai dura, oamenii muncesc foarte mult, ritmul de viata e mai alert, dar societatea functioneaza extraordinar de bine (englezii sunt incredibil de corecti). Berlinul ofera un contrast puternic, e un oras boem, ideal pentru un artisti, scriitori si tineri in general, dar in acelasi timp incarcat de o istorie foarte zbuciumata, ceea ce m-a impresionat. Mai mult, judecand dupa Berlin, nu ai spune ca Germania e cea mai puternica economie din Europa. Londra e locul perfect in care sa lucrezi ca avocat, dar Berlinul e orasul ideal pentru a fi tanar!

Unde esti cazata, la camin sau in chirie?
Locuiesc cu chirie. Facultatea nu ne-a putut asigura locuri la camin, dar prefer oricum sa locuiesc pe cont propriu pentru ca ma integrez mai bine in viata autentica berlineza. Studentii locuiesc in general cu chirie, cu cate 2-3 prieteni, in asa-numite WG-uri. Colega mea de apartament e din Kirghiztan si studiaza deasemenea Dreptul la Humboldt.Cand ai simtit prima oara chemarea spre Drept si de ce vrei sa urmezi o cariera in domeniu?
M-am decis sa urmez Dreptul cand eram in clasa a 11-a. Am ales sa studiez Dreptul Englez pentru ca se bazeaza pe doctrina precedentului si am vrut sa aflu mai multe despre acest sistem. Intentionez sa ma specializez in Drept Comercial. Profesand in acest domeniu, ajungi sa intelegi mai bine cum functioneaza lumea si in special economia, iar in munca ta de zi cu zi lucrezi ii ajuti pe alti oameni sa isi indeplineasca obiectivele, ceea ce cred ca aduce multa satisfactie.

In paralel cu facultatea, in ce proiecte mai esti implicata?
Momentan fac un stagiu la o firma de avocatura din Berlin.


Ce asteptari ai tu, dupa terminarea facultatii?

Sper ca asteptarile mele sa coincida cu ofertele de pe piata muncii si sa lucrez pentru o firma internationala de avocatura din Londra, unde sa pot folosi experienta acumulata pana acum in doua sisteme de Drept, precum si limbile straine pe care le vorbesc. Dar mai tarziu sper sa ma pot intoarce in Romania.

E scoala de Drept, din Germania, mai buna decat cele din Romania?
Pentru ca nu am studiat in Romania la nivel universitar, mi-e greu sa fac o comparatie, dar strict din punct de vedere al educatiei nu vad de ce ar fi mai buna. Ca student poti sa inveti bine oriunde. Exista anumite diferente, de exemplu rigurozitatea notarii la examene. Notele in Germania se dau de la 1 la 18, iar un student foarte bun ia in medie 10 sau 11 puncte (daca iei 12 sau 13 esti in primii 5% din facultate). In Anglia e la fel, o nota foarte buna e in jur de 70%. Nu exista la Drept punctaj maxim la un examen, pentru ca un student va putea intotdeauna sa stie mai mult. Eu m-am obisnuit cu acest sistem si nu mai sunt de acord ca studentii sa aiba 10 la facultate. Ca student, daca iei 9 sau 10 la examene ai putea crede ca stii tot, insa nu e asa. Ca jurist ai nevoie de multi ani de studiu si experienta profesonala pentru a fii cu adevarat de 10 si trebuie sa intelegi acest lucru inca din facultate.

Mai mult, dreptul german in sine e foarte interesant de studiat. Codul lor Civil e foarte bine structurat, a fost folosit de alte tari (inclusiv Japonia) ca sursa de inspiratie si exista si in dreptul romanesc influente. De aceea am vrut sa studiez acolo, pentru ca odata ce ai studiat dreptul e lor cred ca poti sa intelegi mai bine orice sistem din Europa continentala, inclusiv dreptul nostru.

O alta diferenta e atitudinea societatii fata de legi si fata de juristi. Cu cat calatoresti mai mult spre Vest, cu atat respectul acordat de populatie legilor creste (apogeul la nivel european e in Anglia, in opinia mea). Atunci cand oamenii sunt ferm convinsi ca in cazul unui conflict, legea le va rezolva problemele intr-un mod rational si civilizat, isi desfasoara activitatile cu mai multa incredere si optimism si nu sunt tentati sa apeleze la alte metode, iar asta aduce echilibru societatii.
„In Anglia si in Germania nu sunt stagii obligatorii de practica, cum e in Romania”
Cat de mult va implica facultatea in activitati de practica in domeniu?
Nici in Anglia si nici in Germania nu avem stagii obligatorii de practica (cum stiu ca exista la Drept in Bucuresti), dar e de la sine inteles ca trebuie sa ne implicam cumva in astfel de activitati pentru a aplica ce invatam in facultate. Englezii sunt foarte bine organizati din acest punct de vedere, avem un Careers Service si exista mai multe oportunitati de a intra in contact cu angajatorii. In Germania am aplicat pe cont propriu la firme de avocatura si am obtinut un stagiu.

Cum iti petreci timpul liber, cum te distrezi?
Incerc sa ma bucur cat mai mult de tot ce are Berlinul de oferit. Viata culturala e foarte intensa (de curand am fost la Berlinale) si tot timpul se intampla cate ceva. E orasul ideal in care sa fii tanar. Berlinul e printre altele capitala europeana a tangoului argentinian, asa ca am inceput si eu sa il invat de cand am ajuns aici!

In ce tipologie de student consideri ca te incadrezi?
Cred ca sunt un student la Drept tipic! Invat mult pe toata durata anului, nu numai in sesiune, sunt foarte constiincioasa si destul de competitiva, iar din cand in cand ma si distrez.