studentie.ro  » info-studentie » interviuri » Livia Balacescu: "In Elvetia se duce o politica destul de agresiva anti-imigratie"

Livia Balacescu: "In Elvetia se duce o politica destul de agresiva anti-imigratie"

Publicat: 24 Iun 2014 | Vizualizari: 3351

Livia este studenta in Elvetia, la Stiinte interdisciplinare, biochimie fizica din Zurich. A ales sa studieze aici datorita sistemului de invatamant ridicat in care statul investeste foarte mult si a calitatii profesorilor si a rezultatelor. Cum este viata de student acolo, dar, mai ales, ce sfaturi da tinerilor care vor sa studieze in Elvetia, aflam chiar de la ea in interviul ce urmeaza:

1. Cum te-ai hotarat sa pleci si in ce colt al lumii?
Mi-am dorit sa studiez Stiintele naturii la o facultate bine clasata, cu renume. Vroiam sa nu fiu nici foarte departe de casa. Stiam ca pot indeplini conditiile de admitere la ETH Zürich (Swiss Federal Institute of Technology) si ca parintii ma pot sustine financiar cu acomodarea in Elvetia.

2. De ce ai ales Elvetia?
Nu am ales neaparat tara, cat universitatea. Dar sigur, nici Elvetia nu-i rea: statul investeste enorm in sistemul universitar si in cercetare, asa incat taxele de studii se ridica la 700 CHF pe semestru. Investitia in cercetare se reflecta in calitatea profesorilor si a rezultatelor.
Desigur, dincolo de aceste aspecte strict legate de studiu, Elvetia este un mediu extrem de heterogen, care iti permite interactiunea cu oameni din intreaga lume. Localnicii au traditii frumoase, nivelul de trai este ridicat, posibilitatile de petrecere a timpului liber, multiple.

3. Cum ti s-a parut procesul de admitere acolo?
Lejer. Mi s-a cerut sa am un test de atestare a cunostintelor de limba germana, minim 7 in media la Bacalaureat, anumite materii in programa din liceu si intre probele de la Bacalaureat si, ceea ce este destul de neobisnuit, sa fiu inmatriculata la o facultate de acelasi profil la o universitate din Romania.

4. Ce facultate urmezi in Elvetia si de ce?
Stiinte interdisciplinare, biochimie fizica. Tine de departamentul de chimie si stiinte biologice aplicate. A fost o decizie pe care nu am cantarit-o prea mult, avand un interes deosebit catre aceasta ramura si, la finalul liceului, un palmares care includea participari si distinctii la Olimpiadele nationale de Fizica, Biologie si Chimie.

5. Ce poti sa ne spui despre exigentele profesorilor de acolo fata de cele din Romania?
Singurul contact pe care l-am avut cu profesorii universitari din Romania a fost in cadrul pregatirii lotului largit pentru Olimpiada Internationala de Chimie. Nu sunt in masura, asadar, sa compar. Pot spune, insa, ca in Elvetia profesorii sunt extrem de corecti, foarte bine pregatiti pe ceea ce predau, au suporturi de curs bine scrise, exercitii pentru orele de seminarii si mai mult, deschisi la intrebari si discutii. Cat despre colaborarile in cadrul proiectelor de cercetare pe care fiecare student are obligatia sa le faca in anii terminali si cei de masterat, am numai cuvinte de lauda.

"Cei de aici sunt destul de sceptici si retincenti cand aud ca esti roman"

6. Ce poti sa ne spui despre cazare? Ai primit o camera de camin, in ce conditii ti se repartizeaza si care sunt cheltuielile lunare?
In Zürich, in particular, cazarea este problematica. Sunt prea putine camine fata de cat de mare este cererea, universitatea nu te sustine in vreun fel in a-ti gasi locuinta. Majoritatea studentilor locuiesc in „WG”-uri, apartamente impartite cu alti studenti, cu preturi intre 400-700 CHF de caciula lunar. Alte univeristati din Elvetia ofera insa camere in camin, la 400-550 CHF lunar.

7. Cum este viata de student In Elvetia? Spune-ne cate ceva despre costurile de trai in ceea ce priveste chiria, transportul, mancarea
.
Viata de student este concentrata in jurul universitatii: programul este destul de incarcat, iar apoi tot la universitate esti incurajat sa ramai fie pentru sport, la masa la cantina sau la petreceri organizate in cadrul uniunilor studentesti. Chiria - 600 CHF, transport - 100 CHF, masa (in functie de cat e fiecare de descurcaret)- intre 150-200 CHF, telefon, internet inca vreo 50-100 CHF. In 1000 - 1200 CHF lunar iti permiti sa te intorci si in Romania in vacanta, sa-ti cumperi si o haina noua, sa mergi si la o petrecere, sa traiesti confortabil pentru un student.

8. Ai simtit in vreun moment ca esti discriminat?
Da, in Elvetia se duce o politica destul de agresiva anti-imigratie. Plus legile, care sunt de asa natura diferite pentru romani si bulgari. Atunci cand iti cauti locuinta sau un job in afara universitatii, poti avea noroc doar daca cel care iti ofera contractul a mai avut experiente pozitive cu alti romani. Altfel, cei de aici sunt destul de sceptici si retincenti cand aud ca esti roman.

9. Cat de mult va implica facultatea in activitati de practica in domeniu?
Exceptand cursurile de laborator obligatorii si proiectele de cercetare din cadrul universitatii, esti incurajat sa participi la targuri profesionale de profil, unde numeroase companii isi expun ofertele. Internshipuri insa, nu prea. Anul universitar se termina in iunie, examenele sunt toata luna august, asa incat nu prea ai cand sa te dedici unui job full-time.

10. Cu ce te-ai acomodat cel mai greu? Ce ti s-a parut cel mai dificil?

Surpriza a fost dialectul elvetian. Desi vorbeam germana la nivel C1, sa-mi inteleg colegii, in proportie de 80% elvetieni, a fost destul de greu. Dar timpul a rezolvat-o si pe asta.

"Un sistem universitar tratat cu respect, din care nu oricine iese cu diploma"

11. Iti permite orarul sa lucrezi in acelasi timp? Si daca lucrezi, cum sunt angajatorii?
Nu prea. In fiecare semestru am avut peste 35 de ore (cursuri, seminarii, laboratoare). Am mai dat meditatii, am mai lucrat voluntar pentru diferite proiecte in cadrul organizatiilor romanesti locale.

12. Ce avantaje in plus iti ofera sistemul de invatamant de acolo fata de cel din Romania?
Un sistem universitar tratat cu respect, din care nu oricine iese cu diploma, insa in care daca esti in domeniul menit tie, dobandesti calificari reale. Cat despre sistemul preuniversitar romanesc, nu am ce ii reprosa. Il consider net superior celui elvetian, din experienta avuta cu elevii de aici.

13. Ce asteptari ai dupa terminarea facultatii?
Am asteptari doar de la mine: sa obtin un job in industria chimica sau farmaceutica, poate in cercetare, care sa imi ofere oportunitati de a evolua si care sa imi permita un trai decent.

14. Te-ai gandit vreodata sa ramai acolo dupa terminarea facultatii?
Da, dar nu doar aici. Sunt atatea companii multinationale, granitele sunt relativ deschise, asa incat nu vad de ce te-ai limita la a ramane intr-o singura tara ca proaspat absolvent.

15. Ce sfaturi ai pentru cei care doresc sa studieze in strainatate?
Ganditi-va din timp in ce domeniu ati vrea sa studiati si ulterior sa lucrati.
Incercati sa excelati la materiile scolare care v-ar ajuta in directia respectiva.
Nu neglijati celelalte materii sau activitati extrascolare: niciodata nu iti strica un talent in plus, oricat de neobisnuit ar fi el.
Visati departe: orice universitate poate deveni accesibila, daca iti pregatesti din timp aplicatia- fie ca presupune teste de limba, note la examene sau teste standardizate.
Luati legatura cu actuali studenti la universitatile respective, chiar din domeniul vostru de interes. invatati din greselile lor, ajutati-va de indrumarea lor. Iar in sensul acesta, Liga Studentilor Romani din Strainatate are proiecte de informare: Caravana LSRS, Caravana Face2Facebook, Mentorat personalizat. Profitati de orice informatie si de orice mana intinsa vi se ofera!

Andreea Catan
Interviu realizat cu sprijinul Ligii Studentilor Romani din Strainatate, in cadrul proiectului "Interviuri cu studenti"

 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 

Jobs

Firma: Studio20
Nivel cariera: 6 - 12 luni
Tipul postului: Full-time
Oras: BUCURESTI, Iasi, Pitesti, Ploiesti
Perioada de valabilitate: 2023-02-07 00:00:00 - 2023-03-05 00:00:00